Xylotrechus pantherinus

Marek Wełnicki
Podziękowano: 2 times

Xylotrechus pantherinus

Post autor: Marek Wełnicki »

Temat wydzielony z wątku https://entomo.pl/forum/viewtopic.php?f=52&t=3470
Jacek Kurzawa pisze:PS. Darku, prywatnie chciałem Ci zlożyć szczere gratulacje i uznania z powodu odkrycia (współcześnie) Xylotrechus pantherinus i N.punctata. Jak zdążyłem się zorientować, jestes siłą sprawczą w obydwóch tych przypadkach... ?
Jacku, są duże szanse, że X. pantherinus występuje także koło Tomaszowa - wiosną zeszłego roku (dokładnie 26 kwietnia 2007) wyhodowałem okaz z gałązki wierzbowej znalezionej jesienią 2006 nad Pilicą. Okaz na zdjęciu.
Pozdrawiam
Załączniki
Xylotrechus pantherinus.jpg
Xylotrechus pantherinus.jpg (67.39 KiB) Przejrzano 4328 razy
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 22 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

No wiem, dzieki. Pisaleś to już tutaj:
https://entomo.pl/forum/viewtopic.php?p=28187#28187
Gałazek wierzbowych i zarośli wierzb prawie nigdy nie penetrowalem, jak zreszta wielu jeszcze innych biotopów. U siebie spodziewam sie jeszcze kilkunastu gatunków, wymienie chocby pare: Ch.varius, P.rufipes, R.macropus i clavipes, Phytoecia nigricornis, X.pantheribus (skoro mowisz) czy E.stierlini (w Tomaszowie sa trzy rzeki i ogolnie duzo wierzb, ale malo iwy!), Nothorhina, A.ferus, oczywiscie M.nebulosa czy E.punctipennis, ktore juz byly lowione i jeszcze wiele innych gatunkow. Są, moze nawet R.varini czy A.schefferi (byl stwierdzony nie tak daleko, bo w miejscowosci Przysucha), dabrowy są.... no i tak dalej. Trzeba byloby sie okopac w terenie i do domu znosic gorę gałęzi. Już się przygotowuję: kupiłem dobry samochod, miszkanie, mam tez garaz, plac. teraz jeszcze piłę no i jakis biznes, zebym mogl siedziec w terenie a pieniadze zeby sie "same zarabiały". I wtedy owad nie bedzie mial szans! A na razie to życie mi daje w kosc na tyle ze mysle, jak przezyć do kwietnia! A potem juz bedzie z górki!
serdecznie pozdrawiam,
Jacek

PS. Jakie gałezie na pantherinusa? jesli koniecznie iwa, a tak chyba jest, to jej tu prawie nie ma - taki teren.
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 stycznia 1970, 01:00 przez Jacek Kurzawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98

Post autor: Wujek Adam [†] »

Jacku! R. macropus w Puszczy Pilickiej znaleźliśmy już parę lat temu! :wink:
A do X.pantherinus zdecydowanie iwa. (Właśnie swoje gałęzie z larwami tego gatunku zdjąłem z balkonu po przemrożeniu. Teraz zostało tylko poczekać...)
Pozdrawiam!
Wujek Adam
Awatar użytkownika
M. Dworakowski
UTM: FD94

Post autor: M. Dworakowski »

A do X.pantherinus zdecydowanie iwa
Czy był kiedykolwiek opisywany z jakiegoś innego gatunku?
Marek Wełnicki

Post autor: Marek Wełnicki »

W moim przypadku też była iwa, nad Pilicą (są to okolice Białobrzegów) trochę jej rośnie, choć więcej jest chyba wierzb "wąskolistnych".
Awatar użytkownika
Radek P.

Post autor: Radek P. »

Jacek Kurzawa pisze:Są, moze nawet R.varini czy A.schefferi (byl stwierdzony nie tak daleko, bo w miejscowosci Przysucha), dabrowy są.... no i tak dalej.
W sumie jak tu siedze w tym Opocznie to do Przysuchy niedaleko.. to mówisz takie tam cuda podawali...może warto się tam wybrać szczegołnie po wietrze na R. varini :wink:
Awatar użytkownika
Radek P.

Post autor: Radek P. »

A masz może Adam jakieś ogólne zdjęcia całych żerowisk X. pantherinus?? Chętnie bym popatrzył na nie, a i w terenie byłoby wiadomo za czym się rozglądać;)
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Moglibyscie pomyslec kiedys o jakiejs galerii zerowisk kozek (typowe, nietypowe, z jakims opisem cech charakterystycznych, dla porownania jakies bogatki czy inne tego typu paskudztwa). O ile oznaczanie imagines w naszym kraju jest do ogarniecia w stosunkowo krotkim czasie, o tyle te dziury w klockach to wyzsza szkola jazdy i taki ilustrowany internetowy poradnik bardzo by sie przydal. Kto wie czy po jakims czasie nie wyklula by sie z tego jakas ksiazka; jakby kilka osob sie zebralo i poopisywalo swoje doswiadczenia z hodowla poszczegolnych gatunkow to nawet jakis sukces komercyjny bylby mozliwy.

Pawel
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Na ostatnich OWE przeprowadzone były warsztaty właśnie z żerowisk kózkowatych. Namówić do ich poprowadzenia dał się Adam, temat jest oczywiście niewyczerpywalny i warto by go pociągnąć w większej grupie. Pomysły ze zrobieniem tego w formie interaktywno /internetowej też padały, ale widać ludzie muszą się przełamać :)

Dodam, że na jednych z wcześniejszych warsztatów (OWE) pięknie zajęcia przeprowadził i zilustrował żerowiskami ze swojej kolekcji Marek Hołowiński. Oczywiście dotyczyło to przezierników. Też warte by to było utrwalenia/zdokumentowania choćby w formie elektronicznej.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Namawiam do rozwijania tematu w formę artykułów w formacie pdf z kolejnymi wersjami. Można to po prostu robić w Wodzie i drukować do pdf'a. A w miarę zapału i sił wzbogacać kolejnymi informacjami, zdjęciami, rysunkami. Taki zbiór pdf'ów to niezły zadatek na publikację w formie książkowej lub DVD :lol:
wojtas
UTM: VT79
Podziękowano: 4 times

Post autor: wojtas »

Fajna sprawa . Przydałby się taki mały atlasik czegoś takiego o czym mówią przedmówcy . Żer typowy i różne spotykane odchyłki od niej .
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]

No dobra, skoro mowa o żerowiskach - a pora jest ku temu jak najbardziej odpowiednia - biorę się konkretniej za robotę. Oprócz ciągłego powiększania zgromadzonego zbioru "patyków", którego drobny fragment miałem honor prezentować na ostatnich OWE, ruszając teraz w teren biorę aparat i staram się ciekawe rzeczy dokumentować.
Z wczorajszej wycieczki mam już trochę fotek dotyczących kózek lipowych, osinowych, dębowych i świerkowych. Sukcesywnie sprawę będę rozwijał na Forum TP "Bocian" w dziale Sekcja Entomologiczna.
Oryginały fotek w niezłej rozdzielczości zachowuję, więc może po jakimś czasie uzbiera się tego na jakąś publikacje? Czemu nie!
Namawiam wszystkich chętnych do dołączenia się, a także do wyrażania wszelkich uwag, co trzeba w temacie doszlifować.
Krok na tej drodze został uczyniony. Pamiętajmy, że przecież nie pierwszy! Na rynku krajowym jest całkiem fajnie wydana publikacja zawierająca m.in. fotki żerowisk pt. Owady niszczące drewno Starzyka.
PZDR!
Wujek Adam
Marek Miłkowski

Post autor: Marek Miłkowski »

Pawel Jaloszynski pisze:dziury w klockach to wyzsza szkola jazdy
W literaturze dotyczącej Cerambycidae tych opisanych dziur w klockach trochę jednak jest i to także w rodzimych wydawnictwach. Faktycznie trzeba dobrze przewertować liczne czasopisma żeby to znaleźć. Najczęściej są to same opisy, rzadziej rysunki bądź zdjęcia. Inicjatywa stworzenia galerii żerowisk bardzo trafna :smile:
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Xylotrechus pantherinus z okolic Łosic!

Post autor: Dispar »

Temat dla mnie dość ciekawy i warty odrębnego wątku.
Wczoraj wyszedł jeden okaz dla D. Wasiluka z materiału pobranego 15 km od Łosic a więc już na terenie woj. mazowieckiego. Jest to chyba 4 znane stanowisko występowania tego gatunku obecnie.
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]

Xylotrechus pantherinus

A więc jest tak:
Z wyprawy w okolice Mielnika nad Bugiem odbytej 20. IV. 2011 drogą hodowli dn. 06. V. 2011 uzyskałem 1 ex. X.pantherinus, co nie jest niczym szczególnym.
Z moich obserwacji wynika, że gatunek ten w Polsce (a przynajmniej w warunkach wschodniej Polski) ma 3 letni cykl rozwojowy. Młoda larwa zaczyna drążyć jeszcze żywe drewno, a końcowe etapy rozwoju odbywają się często w martwym materiale. Jednak tym razem udało mi się wyprowadzić imago z pozyskanego wtedy materiału z 2 letniej larwy, która przez prawie rok żerowała w ściętej gałęzi, a wyląg prezentowanego na fotce samca X.panterinus nastąpił 11. II. 2012.
I w zawiązku z tym moje pytanie - skierowane do osób mających doświadczenie z hodowlą tego gatunku - brzmi: czy ktoś dokonał podobnej sztuki? A może udało się komuś wyhodować tego drzeworadka z jeszcze młodszych larw rozwijających się w martwym drewnie wierzby?
Załączniki
Osobnik uzyskany z 2 letniej larwy
Osobnik uzyskany z 2 letniej larwy
Original image recording time:
0000:00:00 00:00:00
Image taken on:
poniedziałek, 29 listopada 1999, 23:00
Focus length:
7.9 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number: