Seks, żarcie i smród
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Seks, żarcie i smród
Z owadami zaczyna być już krucho, ostatnio przerzuciłem się więc na grzyby. Dzisiaj fuzja tych dwóch dziedzin - muchówki na sromotniku. Wygląda na to, że są tu trzy różne gatunki, w tym jeden pracujący nad produkcją dalszych pokoleń. Jeżeli jakiś specjalista zechciałby powiedzieć coś więcej na ich temat, to będę wdzięczny. Kilka słów o grzybie - poza tym, że wygląda w sposób bardzo... charakterystyczny, niesamowicie śmierdzi. Jego zarodniki roznoszą właśnie muchówki, a sromotnik wabi je silnym smrodem padliny. Poza tym bardo ciężko jest go spotkać w pozycji pionowej - jego tkanka bardzo szybko się degraduje i grzyb najczęściej leży na ziemi. Ten tutaj, to mój pierwszy, którego widziałem jeszcze stojącego. Obok niego znalazłem też kilka tzw. czarcich jaj - tworów wielkości i wyglądu jajka kurzego, które są wczesną fazą rozwojową sromotnika. Jadalne i ponoć bardzo smaczne, aczkolwiek osobiście nie próbowałem. Nie wiem zresztą, czy sromotniki nie są nadal pod ochroną.
Więcej zdjęć i informacji o jesiennych grzybach na http://botaniklodz.pl/ - link do września 2010 ze strony głównej.
Więcej zdjęć i informacji o jesiennych grzybach na http://botaniklodz.pl/ - link do września 2010 ze strony głównej.
- Załączniki
- szs.jpg (117.59 KiB) Przejrzano 3698 razy
Re: Seks, żarcie i smród
Ładniej byłoby "igraszki, zakąska i aromaty" 
Z wikipedii:
"Sromotnik bezwstydny jest częściowo chroniony (wolno zbierać w małych ilościach na własny użytek)."
Mi tylko raz udało się spotkać te grzyby- kilkanaście okazałych owocników, "doniośle aromatycznych".

Z wikipedii:
"Sromotnik bezwstydny jest częściowo chroniony (wolno zbierać w małych ilościach na własny użytek)."
Mi tylko raz udało się spotkać te grzyby- kilkanaście okazałych owocników, "doniośle aromatycznych".
- red45
- Kontakt:
Nie, nie, nie!!! Ja tu, od czasu do czasu, bulwersuje forum takim właśnie tytułem a'la Fakt czy inny The Sun, żeby trochę akcji byłoTomasz Grzegorczyk pisze:Ładniej byłoby "igraszki, zakąska i aromaty"

Pamiętam z forum o grzybach, że kilka osób jadło młode sromotniki, ale skoro można je zbierać na użytek własny, to nie ma problemu. Zresztą nie są one aż tak rzadkie. Niedaleko mojego miejsca zamieszkania mam kilka stanowisk z nimi.
Twoje tytuły są świetne. Podałem tylko wersję ocenzurowaną dla niepełnoletnich 

Seks jak najbardziej w tle falliczny symbol sromotnika, jak najbardziej pasuje, samo życie
Ciekawe czy grabarze dają się też nabrać na ten smród?
Dokonałeś takich obserwacji ?
Dokonałeś takich obserwacji ?
- red45
- Kontakt:
Jak do tej pory widziałem chyba trzy różne gatunki sromotnikopodobne i za każdym razem były na nich tylko muchy, mrówki i ślimaki. Poszukałem chwilę w sieci i znalazłem taki link - http://www.wildmanstevebrill.com/Mushro ... horns.html - na zdjęciu na tej stronie jest sromotnik zjadany przez chrząszcze. Niestety nie znam się na nich, więc zupełnie nie mam pojęcia jaki to gatunek.
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Ściślej rzecz biorąc, to grzyb z rodzaju Dictyophora, nie Phallus.red45 pisze:na zdjęciu na tej stronie jest sromotnik zjadany przez chrząszcze
A tu na zdjęciu również Silphidy (Necrophila americana), tym razem faktycznie na sromotniku:
http://www.marylandinsects.com/images/P ... _flies.jpg
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
- mwkozlowski
jeżeli wprowadzić do googla Seks, żarcie i smród czyli LOVE, DIPTERA, PHALLUS, to wyskoczy na pierwszym miejscu coś na rzeczy....
- red45
- Kontakt:
A propos tego artykułu z google - podoba mi się praca biologa - siedzieć cały dzień przy śmierdzącym sromotniku i liczyć muszki - to musi budzić podziw i szacunek
Wygląda na to, że jeden z 'moich' gatunków to 'na oko' Neuroctena anilis.

jakie to pluskwiaki wojują i lubują się w sromotniku. robiąc zdjęcia i filmik przydałąby się klamerka 

-
Zgadza się, to nie są pluskwiaki tylko chrząszcze z rodziny Silphidae.
Oiceoptoma thoracicum (Linnaeus, 1758)
Pozdrawiam
Oiceoptoma thoracicum (Linnaeus, 1758)
Pozdrawiam