Kilka do oznaczenia

Dla tych osób, którzy dysponują wyłącznie fotografiami i chcieliby je pooznaczać. Wszystkie motyle.
Łukasz

Re: Kilka do oznaczenia

Post autor: Łukasz »

1. P. bellargus
2,3 P. icarus
5. A. agestis
6. L. dispar
7. L. hippothoe
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Post autor: Wojtek Guzik »

1. P. bellargus
Ja bym powiedział, że to A. agestis.
tumek2000, mógłbyś pokazać spód skrzydeł ego modraszka?
tumek2000

Post autor: tumek2000 »

jak bede miał zdjecie spodu to wrzuce
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 6 times
Podziękowano: 4 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Dlaczego tak bezmyślnie odławiacie chronione gatunki ? Ech...
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

tumek2000 - mam do Ciebie kilka uwag:
- musisz jeszcze sporo popracować nad techniką preparacji, niektóre okazy są wręcz fatalnie spreparowane (np. Lycaena phlaeas).
- motyle, które pokazujesz do oznaczenia sugerują, że chyba niczego nie umiesz oznaczyć ( bo jak można wytłumaczyć, że na forum ogólnopolskim chwalisz się złapaniem gatunku chronionego?)
- większość modraszków oznacza się po wyglądzie spodu skrzydeł - czego pewnie też nie wiesz.
Proponuję, żebyś się choć trochę zapoznał z motylami, nim zaczniesz je łapać i preparować.
tumek2000

Przyznaje sie ze tak jest zaczalem w tym roku :/
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 22 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

• L.tityrus
    L.tityrus (samica jasna)
    L.coridon
    L.tityrus (samica ciemna)
    L.idas/argyrognomon
    L.idas/argyrognomon
    L.alciphron (samica)
    (Podobna jest też samica L.hippothoe - róznica między nimi polega na tym, że hippothoe posiada na spodzie skrzydeł białe obwódki na czarnych kropkach, a samica L.alciphron tych obwódek nie ma)
    L.virgaureae (samica)
    L.tityrus
    L.phlaeas
    L.argiolus (samica)
Obejrzyj sobie wg miniaturek http://www.lepidoptera.eu/Thumbnails1.p ... country=PL
i zapoznaj sie z tymi gatunkami oraz innymi. Masz na to całą zimę a nawet powiedziałbym całe życie, ale pewnie po zimie będziesz już miał podstawową znajomośc gatunków (przy takiej ilości dostępnych materiałów w sieci i dobrych chęciach).

O ile nie odławiasz chronionych gatunkow z rozmysłem i seriami w sposob mogący zagrażać ich występowaniu w ich biotopie nie przejmuj się, bo szkody w przyrodzie nie wyrządziłeś.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Jacek Kurzawa pisze:O ile nie odławiasz chronionych gatunkow z rozmysłem i seriami w sposob mogący zagrażać ich występowaniu w ich biotopie nie przejmuj się, bo szkody w przyrodzie nie wyrządziłeś.
... najwyżej cię zamkną albo przywalą dotkliwą karę finansową ;) ;) ;)
Awatar użytkownika
Almandyn
Podziękowano: 1 time

Post autor: Almandyn »

A tu masz wykaz za co możesz dostać karę :? :
http://www.lepidoptera.eu/Protected.php
Jak się z listą zapoznasz będziesz ostrożniejszy w doborze obiektów do naszpilkowania :wink:

Ala
tumek2000

teraz bede wiedzial :oops:
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Grzegorz Banasiak pisze: ... najwyżej cię zamkną
Wykluczone!

Grzegorz wiem, ze pisałeś to żartem, ale.... czy mógłbyś podać źródło? Jakaś podstawa prawna, rozporządzenie w którym określone są stawki i zakres kar za odłowienie osobnika motyla gatunku chronionego? 8)

Czy zastanowiłeś się nad tym, czy to co piszesz to prawda czy tylko wyimaginowane wyobrażenie tej sytuacji?

Dla ułatwienia podam stronę z wieloma aktami prawnymi dotyczącymi ochrony przyrody.
http://www.kp.org.pl/index.php?option=c ... Itemid=114

Kilka dni temu przeglądałem właśnie taki "cennik" za naruszenie Ustawy o ochronie przyrody (i go nie mogę teraz odgrzebać). Sprawa jeest o tyle ciekawa ze za każdym wykroczeniem stoją konkretne ustawy i paragrafy - i kary.

Przy okazji gdyby ktoś znający zagadnienie zechciał zabrać glos w tej sprawie byloby bardzo dobrze.
FoFa

Post autor: FoFa »

Jako laik i początkująca w poznawaniu owadów pozwolę sobie wyrazić opinię na temat zamieszczonych tu uwag czy porad udzielanych przez zaawansowanych w tej dziedzinie tym którzy dopiero zaczynają swoja przygodę.
Bardzo podobają mi się rzeczowe komentarze z linkami czy konkretnymi uwagami takie jakie zamieścił/a np. "Jacek Kurzawa" czy "Almandyn".
Jeśli ktoś autentycznie ma na celu dbałość o ochronę przyrody i chronionych gatunków oraz zależy mu by każdy następny rozpoczynający (tak samo pewnie jak Ci zaawansowani jakiś czas wstecz) poznał zasady, prawo, obowiązki czy inne kwestie mające temu służyć, to znajdzie odrobinę dobrej woli i czasu by udzielić konkretnych wskazówek, a nie straszyć bez wyjaśnienia czegokolwiek.
W całym moim, bardzo już długim życiu, nie zauważyłam i nie słyszałam by takie zastraszanie bez wyśnienia sedna sprawy dało jakiekolwiek efekty pozytywne. Oczywiście da, ale negatywne, bo ktoś, kto się rozsmakował w temacie nie zaprzestanie tego, jedyne co zrobi, to będzie się ukrywać po to, by szanowni znawcy, którym tak zależy na dbałości o ochronę gatunkową nie dowiedzieli się, że coś takiego miało miejsce.
W każdej szkole są pracownicy, jedni nauczają - to nauczyciele, a drudzy tylko pouczają w niewybredny sposób... Niestety od tych pouczających zbyt wiele nie da się nauczyć i błędy popełnia się do końca życia chyba, że przez przypadek na swojej drodze trafi się na lepszego nauczyciela, czego życzę wszystkim zastraszonym czy delikatnie mówiąc upokorzonym początkującym.
Nie łowię ani motyli ani innych owadów, a z uwag zamieszczonych przez w/w już komentujących dowiedziałam się dość ważnych rzeczy i zdobyłam jakąś część wiedzy, natomiast po niektórych komentarzach pozostaje tylko niesmak.
Szkoda, że nie każdy pamięta swoje początki i nie chce sobie przypomnieć jak chciałby być traktowany szukając pomocy....
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Podziękowano: 7 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Almandyn pisze:A tu masz wykaz za co możesz dostać karę :? :
http://www.lepidoptera.eu/Protected.php
Jak się z listą zapoznasz będziesz ostrożniejszy w doborze obiektów do naszpilkowania :wink:

Ala
Niestety Alu to nie jest lista gatunków objętych ochroną. Na miniaturkach przedstawione są gatunki umieszczone w "Czerwonej Księdze"
Są wśród nich chronione.
zajrzyj tu:
viewtopic.php?f=40&t=12366
Na razie obowiązuje:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 28 września 2004 r.
w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną

http://www.fokarium.pl/images/Rozporzad ... tunkow.pdf
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 września 2010, 15:15 przez Marek Hołowiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Jacek Kurzawa pisze:
Grzegorz Banasiak pisze: ... najwyżej cię zamkną
Wykluczone!

Grzegorz wiem, ze pisałeś to żartem, ale.... czy mógłbyś podać źródło? Jakaś podstawa prawna, rozporządzenie w którym określone są stawki i zakres kar za odłowienie osobnika motyla gatunku chronionego?

Czy zastanowiłeś się nad tym, czy to co piszesz to prawda czy tylko wyimaginowane wyobrażenie tej sytuacji?
Jacek ja też pisałem żartem, jednak jestem zdecydowanym przciewnikiem odławiania gatunków chronionych, zwłaszcza przez bardzo początkujących entomologów. I nie ma tu znaczenia że ubytek w przyrodzie będzie niewielki albo wręcz żaden. Jeśli będziemy dawać "ciche" przyzwolenie na takie odłowy to - w mojej ocenie - będzie to duży błąd.

A co do "zamknięcia" to oczywiście nie ma takiej możliwości zwłaszcza w odniesieniu do młodzieży (dlatego postawiłem tam kilka uśmieszków z przymrużonym okiem).
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Tak też pomyslalem :-) ale w dalszym ciągu uważam, że warto temat pociągnąć dalej. W końcu dobrze jest wiedzieć nie tylko co jest chronione ale też jaki jest realny system kar, żeby nie popadać w paniczny strach przed prawem i zachować odpowiednie proporcje do otaczającej nas rzeczywistości prawnej.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Jacek Kurzawa pisze:Tak też pomyslalem :-) ale w dalszym ciągu uważam, że warto temat pociągnąć dalej. W końcu dobrze jest wiedzieć nie tylko co jest chronione ale też jaki jest realny system kar, żeby nie popadać w paniczny strach przed prawem i zachować odpowiednie proporcje do otaczającej nas rzeczywistości prawnej.
Wiesz Jacek jaki jest nasz system prawny i jaki w nim panuje bałagan i dowolność interpretacyjna ?! Trudno nam będzie ocenić co przyjdzie do główy ignorantom biologicznym - prawnikom :)
Roman

Post autor: Roman »

zgodzę się z Grzegorzem. Niedawno byłem świadkiem tego do czego prowadzą ignorancja i niewiedza polskich turystów zagranicą. Małżeństwo z Polski "bawiło" się motylem paź kólowej (jak znajdę zdjęcia to pokażę). Wynikiem zabawy było podziurawienie szpilką czy gwoździem tego pięknego motyla. To była "tylko" zabawa, ale niesmak pozostał. Ci ludzie nie mieli pojęcia czym się 'bawią". Myślę, że dla wielu młodych "łapaczy" łowienie chronionych motyli to też zabawa.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Roman pisze:Ci ludzie nie mieli pojęcia czym się 'bawią".
P. machaon nie jest chroniony, jeśli o to Ci chodziło. A to co robili opisani przez Ciebie ludzie jest naganne niezależnie od tego czy motyl piękny, czy niepiękny.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Aneta pisze:
Roman pisze:Ci ludzie nie mieli pojęcia czym się 'bawią".
P. machaon nie jest chroniony, jeśli o to Ci chodziło. A to co robili opisani przez Ciebie ludzie jest naganne niezależnie od tego czy motyl piękny, czy niepiękny.
Naganne to mało powiedziane. Jeśli to było małżeństwo (a więc ludzie dorośli) to doskonale wiedzieli co robią. Jeśli to była zabawa, to bez owijania w bawełnę powiem, że takich ludzi należałoby potraktować podobnie żeby wybić z głowy podobne zabawy w przyszłości. Aż strach pomyśleć w co mogą się bawić ze swoimi dziećmi...
Roman

Post autor: Roman »

Znalazłem zdjęcie pazia. Oceńcie sami.

PS

Motyle, które pokazał Tumek 2000, to rzecz jasna rezultat jego zainteresowań, pasji. Pokazując zdjęcia pazia nie mam zamiaru w niczym uwłaczać jego osobie, ani tym bardziej stawiać go na równi z osobami, o których mówiłem w moim wcześniejszym poście. Życzę mu powodzenia.

pozdrawiam

M.R
Załączniki
paź1.jpg
Original image recording time:
0000:00:00 00:00:00
Image taken on:
poniedziałek, 29 listopada 1999, 23:00
Focus length:
10.8 mm
Shutter speed:
1/95.2 Sec