Pszczoły i pszczółki.
Pszczoły i pszczółki.
Umieszczę tutaj kilka fotografii przedstawiających pszczoły z nadzieją na życzliwą identyfikację. Na początek 5 zdjęć. Pierwsze trzy z 19 lipca, przy czym jeden gatunek chyba udało mi się rozpoznać (samiec i samica, jak przypuszczam). Kolejne dwa z 13 sierpnia, choć zaryzykowałem klasyfikując tę czerwoną jako pszczołę.
- Załączniki
- 1111.jpg (81.07 KiB) Przejrzano 5714 razy
- Dasypoda hirtipes.jpg (68.43 KiB) Przejrzano 5714 razy
- 3333.jpg (90.86 KiB) Przejrzano 5714 razy
- 4444.jpg (122.2 KiB) Przejrzano 5714 razy
- 5555.jpg (90.26 KiB) Przejrzano 5714 razy
Re: Pszczoły i pszczółki.
Przegladam sobie rózne pszczoły i wydaje mi się , ze na trzeciej fotce może być jakaś lepiarka, być może Colletes davisanus? - czas lotu sie zgadza.
Ale ja własciwie nie o tym. Nasunęło mi się pewne pytanie, już jakiś czas temu. Może Wam się wydać naiwne, ale jakos nie daje mi spokoju. Skoro u żądłówek ich broń to przekształcone pokładełko, to w jaki sposób składają one jaja? Czy rolę pokładełka przejęła jakaś inna część ciała, czy może samo składanie jaj uległo modyfikacji i pokladelko, ani jego substytut nie są już konieczne?
Ale ja własciwie nie o tym. Nasunęło mi się pewne pytanie, już jakiś czas temu. Może Wam się wydać naiwne, ale jakos nie daje mi spokoju. Skoro u żądłówek ich broń to przekształcone pokładełko, to w jaki sposób składają one jaja? Czy rolę pokładełka przejęła jakaś inna część ciała, czy może samo składanie jaj uległo modyfikacji i pokladelko, ani jego substytut nie są już konieczne?
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
1. samiec Evylaeus najpewniej calceatus
2. ok
3. samica 2.
4. miodna
5. samiec Sphecodes
Anthidium ok.
2. ok
3. samica 2.
4. miodna
5. samiec Sphecodes
Anthidium ok.
Dziękuję, Brachytron.
Numer 3 to na pewno samica D.hirtipes? Bo rożni się od niej barwą włosków na tułowiu; jedna ma żółte, druga białe. Nie miej mi za złe drobiazgowości.
Evylaeus zamiszkiwał wraz z wieloma sąsiadami norki wydrążone w piaskowni przyleśnej. Kilkadziesiat norek jedna przy drugiej, z których lokatorzy ciekawsko, acz ostrożnie wyściubiali głowy. Być może ta informacja pozwoli potwierdzić, że to E. calceatus...
Ta pszczółka z nawłoci w dość charakterystyczny sposób przeczekiwała 29 sierpnia przelotny deszczyk. Epeolus sp?
Numer 3 to na pewno samica D.hirtipes? Bo rożni się od niej barwą włosków na tułowiu; jedna ma żółte, druga białe. Nie miej mi za złe drobiazgowości.
Evylaeus zamiszkiwał wraz z wieloma sąsiadami norki wydrążone w piaskowni przyleśnej. Kilkadziesiat norek jedna przy drugiej, z których lokatorzy ciekawsko, acz ostrożnie wyściubiali głowy. Być może ta informacja pozwoli potwierdzić, że to E. calceatus...
Ta pszczółka z nawłoci w dość charakterystyczny sposób przeczekiwała 29 sierpnia przelotny deszczyk. Epeolus sp?
- Brachytron
- Kontakt:
Bardzo przydatna informacja, za ktorą niezwłocznie dziękuję.
Czy dałbyś radę odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposob radzą sobie z e skladaniem jaj żądłówki, skoro są pozbawione pokladelka? Bardzo mnie to interesuje.
Czy dałbyś radę odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposob radzą sobie z e skladaniem jaj żądłówki, skoro są pozbawione pokladelka? Bardzo mnie to interesuje.
Czy prawidlowo uznałem poniższą pszczolinkę z 20 maja za Andrena hattorfiana? Mam wątpliwości, bo znalazłem info, ze pojawia się od czerwca dopiero. Z drugiej strony kilka dni nie powinno robić różnicy...
- Brachytron
- Kontakt:
Nie, to jest Andrena na 99% labiata. Hattorfiana jest od niej ze 3 razy większa (większa od pszczoły miodnej), ma włoski na końcu odwłoka złote i co najważniejsze, zbiera pyłek tylko z Knautia arvensis, który jest różowo-liliowy.
Pszczoły nie potrzebują pokładełka, składają jaja bezpośrednio na pokarmie.
Pszczoły nie potrzebują pokładełka, składają jaja bezpośrednio na pokarmie.
Ale niegdyś było inaczej? Bo skoro żądło wyewoluowało z pokładełka, to znaczy, ze w ewolucyjnej historii pełniło (pokładełko) ono jakąś użyteczną funkcję. Jeśli jestem zbyt nachalny, to przepraszam; w takiej sytuacji po prostu pomiń moje dociekania milczeniem.
I dziękuję za rozpoznanie Andreny, oraz przydatne informacje z nią zwiazane.
I dziękuję za rozpoznanie Andreny, oraz przydatne informacje z nią zwiazane.
-
- UTM: DA50
- Specjalność: Cerambycidae
Aż przegrzebałam notatki. Cytat z opracowanych (nie wiem przez kogo, krążący między ludźmi plik) wykładów:tiktaalik pisze:Skoro u żądłówek ich broń to przekształcone pokładełko, to w jaki sposób składają one jaja? Czy rolę pokładełka przejęła jakaś inna część ciała, czy może samo składanie jaj uległo modyfikacji i pokladelko, ani jego substytut nie są już konieczne?
"Przysadki płciowe samic służą im przede wszystkim do składania jaj i dlatego powszechnie zwą się pokładełkami. Należy je odróżniać od pokładełka pozornego u niektórych owadów (motyli) wytworzonych z wydłużonych ostatnich członów odwłoka o budowie teleskopowej. Główny typ pokładełka owadów uskrzydlonych składa się z trzech par gonapofyz, które tu przyjmują nazwę walw (valvae). W procesie składania jaj biorą udział tylko dwie pierwsze pary walw, natomiast trzecia stanowi dla nich zewnętrzną osłonę. U błonkówek z rodziny trzpiennikowatych (Siricidae) silnie wykształcone pokładełko, ujęte osłonami, wystaje poza obręb odwłoka. Piłkowane na brzegu zewnętrznym oraz zaostrzone na końcu walwy pierwszej i zrośniętej drugiej pary są połączone ze sobą stawem saneczkowym; przy wprowadzaniu pokładełka w drewno, walwy wykonują ruchy do przodu i w tył, ślizgając się po swoich wewnętrznych powierzchniach. Podobnie żądło pszczoły miodnej jest zmodyfikowanym pokładełkiem, które jednak utraciło funkcję składania jaj."
Super. Przestudiuję to na spokojnie, a najlepiej zapiszę gdzieś w notatkach.
Antku, pozwolę sobie powrócić do zapytania o zdjęcie z pierwszego postu, oznaczone jako 3333. Uznałeś, ze przedstawia ono samicę Dasypoda hirtipes. Pamietam jednak, ze pokrojem ciala nie przypominała ona obrostki, ze względu na zauważalnie przedlużony, smukly odwlok. Tak jak u Evylaeusa z pierwszej fotki. Dodam, ze znalazłem ją na tej samej piaskowni, co Evylaeusa. W zwiazku z tym, czy jest możliwe, aby to takze był jakiś (pseudo)smuklik?
- Brachytron
- Kontakt:
Jeśli potwierdzasz, to na pewno nie bez powodow. Wkrótce poproszę o kolejną ekspertyzę, a na razie dziękuję.
Edit: pierwszą pszczołę bez ID juz znalazłem. Oto ona. (27 lipca)
Edit: pierwszą pszczołę bez ID juz znalazłem. Oto ona. (27 lipca)
- Załączniki
- Apoidea.jpg (46.3 KiB) Przejrzano 5400 razy
- Brachytron
- Kontakt:
Samiec Macropis moim zdaniem europaea, co oceniam po małej plamce u nasady żuwaczek. U podobnego M. fulvipes cała nasada jest żółta. Rodzina ta sama co Dasypoda - Melittidae.
Odwiedziłem wczoraj stronkę traktującą o Hymenoptera, w tym o pszczołach. Są do siebie niekiedy niesamowicie podobne i tym bardziej doceniam zdolność ich rozróżniania i identyfikacji. Kiedy wertuję swoje zdjecia, niejednokrotnie nie wiem nawet, czy patrzę na dwie takie same pszczoly, czy raczej na przedstawicielki odmiennych gatunków. Jak w poniższych przypadkach; być może to wszystko ten sam gatunek, na przyklad D.hirtipes. A może wcale nie... Pomozesz raz jeszcze? Wszystkie z pierwszej połowy sierpnia.
- Załączniki
- ap1.jpg (58.82 KiB) Przejrzano 5340 razy
- ap2.jpg (73.76 KiB) Przejrzano 5340 razy
- ap3.jpg (83.02 KiB) Przejrzano 5340 razy
- ap4.jpg (93 KiB) Przejrzano 5340 razy
- Brachytron
- Kontakt:
Pierwszy i ostatni to faktycznie samiec Dasypoda. Nr 2 to samica Halictus maculatus (nie widać wszystkich cech ale takiego kwadratowego a wręcz sześciennego łba nic innego nie ma). Nr 3 to samica Seladonia (jedna z tych mniej zielonych jak tumulorum czy confusa).
I jeszcze sprostowanie, że też nikt tego nie zauważył. Pierwsze zdjęcie w ogóle w wątku, które opisałem jako Evylaeus to rzecz jasna Halictus, bo przecierz ma przepaski tylne, sexcinctus. Gdzieś mi musiała myśl zaniknąć między głową a paluchami gdy to pisałem
I jeszcze sprostowanie, że też nikt tego nie zauważył. Pierwsze zdjęcie w ogóle w wątku, które opisałem jako Evylaeus to rzecz jasna Halictus, bo przecierz ma przepaski tylne, sexcinctus. Gdzieś mi musiała myśl zaniknąć między głową a paluchami gdy to pisałem

Brachytronie, czy bylby to problem dla Ciebie wskazać, o ktorych dokładnie przepaskach piszesz? Pozwoliłoby mi to rozróżnić wspominane gatunki, a mam sporo zdjęć i brak pewności, czy wszystkie należą do tego samego gatunku, czy do odmiennych?
No i znalazłem kolejne cztery pszczółki. Będziesz łaskaw?
No i znalazłem kolejne cztery pszczółki. Będziesz łaskaw?
- Załączniki
- ap5 - 9 czerwca.jpg (55.29 KiB) Przejrzano 5270 razy
- ap6 - 17 lipca.jpg (66.79 KiB) Przejrzano 5270 razy
- ap7 - 17 lipca.jpg (55.18 KiB) Przejrzano 5270 razy
- ap8 - 20 sierpnia.jpg (59.89 KiB) Przejrzano 5270 razy
Biorąc pod uwagę zielone oczy, to będą chyba Anthophora bimaculata. Okres pojawu się zgadza. Potwierdzenie jednak uważam za niezbędne.
- Załączniki
- a1 14 lipca.jpg (51.94 KiB) Przejrzano 5237 razy
- a2 6 lipca.jpg (79.96 KiB) Przejrzano 5237 razy
Pierwszej jestem prawie pewien: samiec Osmia rufa. Max 10mm.
Druga to już większa zagwozdka, choć sama pszczółka mniejsza. Max 8mm.
Na dodatek nie widać użyłkowania. Halictinae?
Obie świeżutkie.
Druga to już większa zagwozdka, choć sama pszczółka mniejsza. Max 8mm.
Na dodatek nie widać użyłkowania. Halictinae?
Obie świeżutkie.
- Brachytron
- Kontakt:
Rufa ok, samiec, a na dole samica Andrena bo zagłębienie twarzowe jest (wzdłuż oka) i widać , że zbiera też włoskami na krętarzach.
To chyba jeden z nieoznaczalnych na podstawie zdjeć gatunków. Sfotografowałem ją ponownie. Na wypadek, gdyby się okazało, że jednak dasz rade ustalić gatunek, zamieszczam dwa ujęcia.
- Załączniki
- Andrena.jpg (86.35 KiB) Przejrzano 5060 razy
- Andrena..jpg (119.61 KiB) Przejrzano 5060 razy
-