NIGDY CZEGOŚ TAKIEGO NIE WIDZIAŁEM !
NIGDY CZEGOŚ TAKIEGO NIE WIDZIAŁEM !
Witam . Na wstępie :
nie jestem entomologiem ,nie interesuję się owadami itd ,ale zobaczyłem ćmę ,a raczej ćmę -dinozaura na moim oknie i zrobiłem kilka zdjęć .Mieszka bestia od kilku dni i jak się światło zaświeci to próbuje wlecieć do domu .
Z ciekawości powiedzcie co to za "potwór" . Rozpiętość skrzydeł to ok 10 cm i cała włochata .
Pozdrawiam serdecznie pasjonatów (ja też nim jestem ale w innym temacie):)
Grzegorz
nie jestem entomologiem ,nie interesuję się owadami itd ,ale zobaczyłem ćmę ,a raczej ćmę -dinozaura na moim oknie i zrobiłem kilka zdjęć .Mieszka bestia od kilku dni i jak się światło zaświeci to próbuje wlecieć do domu .
Z ciekawości powiedzcie co to za "potwór" . Rozpiętość skrzydeł to ok 10 cm i cała włochata .
Pozdrawiam serdecznie pasjonatów (ja też nim jestem ale w innym temacie):)
Grzegorz
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:08:20 21:40:52Image taken on:piątek, 20 sierpnia 2010, 19:40Focus length:42 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/5.3ISO speed rating:100Camera-model:NIKON D3000
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:08:20 21:35:45Image taken on:piątek, 20 sierpnia 2010, 19:35Focus length:55 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:100Camera-model:NIKON D3000
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:08:20 21:42:10Image taken on:piątek, 20 sierpnia 2010, 19:42Focus length:55 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:100Camera-model:NIKON D3000
-
Re: NIGDY CZEGOŚ TAKIEGO NIE WIDZIAŁEM !
Ja też nie widziałam, ale jest piękne i na ostatnim zdjęciu wygląda jak sowa
Dziekuję ,ale prosze mi powiedzieć ,czy to jest jadowite ,chronione ,czy może bardzo rzadki okaz ,nie chciałbym tej piekności skrzywdzić ,ale nie chciałbym aby wleciała do pokoju bo ją będę musiał złapać i ją skrzywdzę ,a daleko mi do tego .Chciałbym ją "przegonić " i niech sobie beztrosko lata 

Pewnie ,że się cieszę ,że oglądam tą "królewnę" -jak widać robiłem zdjęcia z tyłu i miała rozłożone skrzydła ,a jak podszedłem z przodu -przez szybę to złozyła skrzydełka i pięknie pozowała -kapitalna sprawa :)Dziekuję za odpowiedzi .Zdjęcia z datą ma w aparacie i jakby ktoś chciał to mogę podesłać -byle nie "milionom "osób bo nie mam czasu .Zresztą i tak sobie wywołam je -na pamiatkę .
Pozdrawionka dla prawdziwych pasjonatów
Grzegorz
Pozdrawionka dla prawdziwych pasjonatów
Grzegorz
Aha ,w celu identyfikacji dodam ,że mieszkam w okolicach Zawiercia na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej 

Ja widziałem tego motyla w okolicach Morska kilka kilometrów od Zawiercia. To było dawno i niestety nie miałem jeszcze wtedy aparatu. Od tamtej pory tej wstęgówki nie spotkałem
pozdrawiam

pozdrawiam
Witam
Wczoraj spotkałem jedną w woj. świętokrzyskim a dokładniej w Tumlinie.
Wczoraj spotkałem jedną w woj. świętokrzyskim a dokładniej w Tumlinie.
A ja mam taką wstęgówkę, przyłapana w zeszłym roku sprawiła mi duży kłopot z oznaczeniem gatunku... Ok 8 cm, rozpiętość skrzydeł, sam środek GOP-u!
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:08:26 20:50:56Image taken on:wtorek, 26 sierpnia 2008, 18:50Focus length:72 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/3.5Camera-model:Canon PowerShot S3 IS
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Nie żartuj. Tylko jedna nasza wstęgówka ma niebieski kolor na tylnych skrzydłach.Kaszmir pisze:sprawiła mi duży kłopot z oznaczeniem gatunku.
Wiesz, kiedy totalny laik łowi takiego stwora i nie ma żadnego punktu zaczepienia... Radość tym większa, kiedy na naszym forum uda się odgrzebać stary temat z identyczną ćmąNie żartuj. Tylko jedna nasza wstęgówka ma niebieski kolor na tylnych skrzydłach.

- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Ale z tego, co Kaszmir napisała wynika, iż wie, że złapała wstęgówkę - czyli punkt zaczepienia ma; pomimo to nie potrafi zidentyfikować oczywistego gatunku tejże - inaczej podpisałaby zdjęcie bądź wymieniła nazwę w poście*. Stąd moje zdziwienie.
*no chyba, że wie, mimo iż nie wymieniła nazwy - czego IMO jednak we wpisie Kaszmir nie widać.
*no chyba, że wie, mimo iż nie wymieniła nazwy - czego IMO jednak we wpisie Kaszmir nie widać.
Jestem totalnym laikiem (na razie)! Po prostu lubię fotografować małe stworzonka. O tym że to wstęgówka dowiedziałam się właśnie z tego wątku - i wszystko jasne...
-