Rozpinadła
- M. Dworakowski
- UTM: FD94
Rozpinadła
Kupiłem ostatnio rozpinadło w insect.pl, miałem wcześniej rozpinadło o podobnych parametrach z Mr. Butterfly, różniły się kątem nachylenia ramion (te z insecta miało minimalne załamanie), czy są jakieś normy, optymalne kąty dla rozpinadeł (w zależności od wielkości owada?).
Zamierzam sam porobić trochę rozpinadeł i nie wiem jaką metodykę przyjąć, może jakieś dobre rady?
Zamierzam sam porobić trochę rozpinadeł i nie wiem jaką metodykę przyjąć, może jakieś dobre rady?
- Damian Bruder
- UTM: WT43
|Re rospinadełka
Witam Cię !
Ostatnio się dowiedziałem że ten kąt to ma być w przybliżeniu 15 stopni z każdej strony ale dokładnie tego nie wiem.Te z insecta są troszke kżywaśne ale bardzo minimalnie:-).
Pozdrawiam.
Damian Bruder
Ostatnio się dowiedziałem że ten kąt to ma być w przybliżeniu 15 stopni z każdej strony ale dokładnie tego nie wiem.Te z insecta są troszke kżywaśne ale bardzo minimalnie:-).
Pozdrawiam.
Damian Bruder
- M. Dworakowski
- M. Dworakowski
- Damian Bruder
- UTM: WT43
Kąciki
Kąt 15 stopni może być troszke za duży dla motyli o troszke mniej umięśnionej budowie ciała,ale będzie się nadawał dla zawisaków i innych dużych gatunków motyli, bo zawsze po zdjęciu skrzydełka opadają troszke niżej (zwłaszcza za krótko suszone)i dlatego że są ciężkie i duże.
Kąt 8 stopni będzie prawie idealny(chyba na pewno idealny) dla motyli o lżejszej budowie ciała bo to one zazwyczaj szybciej wysychają a ich skrzydełka prawie się nie obniżają.
Myśle że to tyle ale prosze mnie poprawić jeżeli występuje tu jakaś niejasnóść bądź błąd.
Damian Bruder
Kąt 8 stopni będzie prawie idealny(chyba na pewno idealny) dla motyli o lżejszej budowie ciała bo to one zazwyczaj szybciej wysychają a ich skrzydełka prawie się nie obniżają.
Myśle że to tyle ale prosze mnie poprawić jeżeli występuje tu jakaś niejasnóść bądź błąd.
Damian Bruder
- M. Dworakowski
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Zazwyczaj tak jest, że im większa szerokość ramienia, tym szerszy rowek na odwłok - ale nie zawsze. Na masywniejsze, choć nie zawsze duże ćmy - jak niektóre sówki czy barczatki - używam rozpinadła o stosunkowo szerszym rowku, niż by to sugerowała szerokość ramienia. Co do długości rozpinadła - nie ma sztywnych reguł, to chyba zależy od wprawy i upodobań osoby preparujacej. Moje rozpinadła mają średnio 20 - 25 cm, z takimi najwygodniej mi się pracuje.
- M. Dworakowski
- M. Dworakowski
- Krystian Lewandowski
- M. Dworakowski