Melanargia galathea - młode gąsienice nie żerują
-
- UTM: EA64
Melanargia galathea - młode gąsienice nie żerują
Witam wszystkich
Mam małe gąsieniczki, mają już około 10 dni. Siedzą na trawie, ale nie zauważyłem śladów żerowania. Czy to normalne?
Dzięki z góry za porady.
Grzesiek
Mam małe gąsieniczki, mają już około 10 dni. Siedzą na trawie, ale nie zauważyłem śladów żerowania. Czy to normalne?
Dzięki z góry za porady.
Grzesiek
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
-
Re: Melanargia galathea - młode gąsienice nie żerują
No właśnie nie widać żeby rosły i nie widać odchodów. Zachowują się jak gąsienice np. Argynnis paphia (wykluły się i czekają na przezimowanie), a chyba powinny trochę przedtem podrosnąć, jak inne zimujące rusałki.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Melanargia galathea owszem należy obecnie do Nymphalidae, ale rusałką bym jej nie nazwał. Faktem jest, że gatunek ten zimuje jako gąsienica, nie wiem jednak w jakim stadium gąsienicy - nigdy go nie hodowałem. Rzeczywiście, brak odchodów jest faktem niepokojącym - bo te raczej trudno przeoczyć.jak inne zimujące rusałki
-
Miałem na myśli inne Satyrinae (bo z rusałek np. A. paphia nie odżywia się przed zimą).
Zmieniam im trawę co kilka dni, daję różne gatunki, raczej miękkie. Wczoraj też zmieniałem i gąsienice żyją.
Myślę, że będzie dobrze.
Dzięki za odpowiedzi.
Zmieniam im trawę co kilka dni, daję różne gatunki, raczej miękkie. Wczoraj też zmieniałem i gąsienice żyją.
Myślę, że będzie dobrze.
Dzięki za odpowiedzi.
- PawełB
- Specjalność: Rhopalocera
- profil zainteresowan: Foto
- Podziękowano: 2 times
z trawami jest kłopot, jeśli idzie o znalezienie konkretnego gatunku, jeśli nie ma kłosów to naprawdę trudne, po budowie pochewki liściowej, kształcie źdźbła itp - tylko z odp.kluczem botanicznym. Z szachownicą nie powinno być problemu, bo rozrzuca jaja w trawie, a wiec- gąsienica nie powinna być wybredna. próbowałem kiedyś hodować B. circe i M.dryas (znalezione "trącone" samice na drodze - w chorwacji) - złożyły trochę jaj, larwy się wylęgły, ale nie byłem im w stanie dopasować pokarmu....
-
Moje gąsienice nadal nie żerują.
Przejrzałem strony entomologiczne. Chociaż większość autorów pisze, że gąsienice żerują przed zimowaniem, znalazłem też taki opis: "The larva emerges from the top of the egg before eating the eggshell. It enters hibernation without further feeding, tucked away deep down in a grass clump."
http://www.ukbutterflies.co.uk/species. ... ed%20White
Moje najwyraźniej zachowują się tak, jak brytyjskie
Piszę to, bo może komuś się kiedyś przyda.
Grzesiek
Przejrzałem strony entomologiczne. Chociaż większość autorów pisze, że gąsienice żerują przed zimowaniem, znalazłem też taki opis: "The larva emerges from the top of the egg before eating the eggshell. It enters hibernation without further feeding, tucked away deep down in a grass clump."
http://www.ukbutterflies.co.uk/species. ... ed%20White
Moje najwyraźniej zachowują się tak, jak brytyjskie

Piszę to, bo może komuś się kiedyś przyda.
Grzesiek
Húsenice Melanargia galathea zimujú ako L1. Po vyliahnutí z vajíčka neprijímajú žiadnu potravu, až na jar. Mne sa húsenice zažrali až po 3 mesiacoch po vyliahnutí. Za potreby je vysoká teplota a časté a výdatné kropenie, čo húsenice aktivuje.
Chov je nenáročný a rýchly (majú len 4 instary), húsenice žerú aj zamrznutú trávu spod snehu.
Chov je nenáročný a rýchly (majú len 4 instary), húsenice žerú aj zamrznutú trávu spod snehu.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:12:01 21:10:28Image taken on:środa, 1 grudnia 2010, 20:10Focus length:10.9 mmShutter speed:1/20 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:100Camera-model:C770UZ
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:12:24 16:46:24Image taken on:piątek, 24 grudnia 2010, 15:46Focus length:10.9 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:100Camera-model:C770UZ
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:01:15 19:58:48Image taken on:sobota, 15 stycznia 2011, 18:58Focus length:10.9 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:100Camera-model:C770UZ