Co to może być?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Co to może być?
Niestety nie znalazłem informacji z googlarką odnośnie tej gasiennicy. Wiem że z upodobaniem zeruje na gruszy, a ze względu na barwę i kształt doskonale udaje gałązkę. Prośba o pomoc w oznaczeniu

- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
Re: Co to może być?
Ale czemu prosisz o podanie nazwy tego zwierzęcia? Jest ci to do czegoś potrzebne? A może nie interesuje cię jago nazwa, lecz coś innego?
Wygląda mi na Ennomos quercinaria.
http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=406&country=PL
http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=406&country=PL
Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedź
Jacku - nie za bardzo rozumiem Twych pytań "Ale czemu prosisz o podanie nazwy tego zwierzęcia? Jest ci to do czegoś potrzebne? A może nie interesuje cię jago nazwa, lecz coś innego?". Zauważyłem na gruszy takie zwierzątko, na chwile tylko je zdjąłem z gałązki żeby zrobić zdjęcie i z powrotem posadziłem na ta sama z jakiej zdjąłem. Obserwuje codziennie jak się zachowuje, jak żeruje, itd. Byłem po prostu ciekaw co z tego się wylęgnie i jak będzie wyglądać, a nie miałem pewności że uchwycę moment wyjścia z poczwarki. W google nie znalazłem zdjęć, więc pozwoliłem sobie zadać pytanie na tym forum. Mam nadzieję że moja odpowiedź zaspokoiła Twoją ciekawość.

Jacku - nie za bardzo rozumiem Twych pytań "Ale czemu prosisz o podanie nazwy tego zwierzęcia? Jest ci to do czegoś potrzebne? A może nie interesuje cię jago nazwa, lecz coś innego?". Zauważyłem na gruszy takie zwierzątko, na chwile tylko je zdjąłem z gałązki żeby zrobić zdjęcie i z powrotem posadziłem na ta sama z jakiej zdjąłem. Obserwuje codziennie jak się zachowuje, jak żeruje, itd. Byłem po prostu ciekaw co z tego się wylęgnie i jak będzie wyglądać, a nie miałem pewności że uchwycę moment wyjścia z poczwarki. W google nie znalazłem zdjęć, więc pozwoliłem sobie zadać pytanie na tym forum. Mam nadzieję że moja odpowiedź zaspokoiła Twoją ciekawość.