Co to może być?

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
szyszlel

Co to może być?

Post autor: szyszlel »

Niestety nie znalazłem informacji z googlarką odnośnie tej gasiennicy. Wiem że z upodobaniem zeruje na gruszy, a ze względu na barwę i kształt doskonale udaje gałązkę. Prośba o pomoc w oznaczeniu

Obrazek
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Re: Co to może być?

Post autor: Jacek Kalisiak »

Ale czemu prosisz o podanie nazwy tego zwierzęcia? Jest ci to do czegoś potrzebne? A może nie interesuje cię jago nazwa, lecz coś innego?
fifi101

Post autor: fifi101 »

gasienica miernikowca ale jakiego trudno po tym zdjeciu okreslic
Wojtek M
UTM: DE65
Podziękowano: 1 time

Post autor: Wojtek M »

Wygląda mi na Ennomos quercinaria.
http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=406&country=PL
szyszlel

Post autor: szyszlel »

Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedź :)

Jacku - nie za bardzo rozumiem Twych pytań "Ale czemu prosisz o podanie nazwy tego zwierzęcia? Jest ci to do czegoś potrzebne? A może nie interesuje cię jago nazwa, lecz coś innego?". Zauważyłem na gruszy takie zwierzątko, na chwile tylko je zdjąłem z gałązki żeby zrobić zdjęcie i z powrotem posadziłem na ta sama z jakiej zdjąłem. Obserwuje codziennie jak się zachowuje, jak żeruje, itd. Byłem po prostu ciekaw co z tego się wylęgnie i jak będzie wyglądać, a nie miałem pewności że uchwycę moment wyjścia z poczwarki. W google nie znalazłem zdjęć, więc pozwoliłem sobie zadać pytanie na tym forum. Mam nadzieję że moja odpowiedź zaspokoiła Twoją ciekawość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „MOTYLE inne stadia - gąsienice, poczwarki”