Mistrz

STAWONOGI głównie gromady: pajęczaki (Arachnida), skoczogonki (Collembola), pierwogonki (Protura), widłogonki (Diplura) i inne. Również ślimaki, bo i takie na Forum się pojawiają.

Podział stawonogów: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stawonogi
Awatar użytkownika
red45
UTM: CC83
profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
Kontakt:

Mistrz

Post autor: red45 »

Widziałem w życiu wiele pająków maskujących się na źdźbłach trawy, ale ten, którego spotkałem dzisiaj, to prawdziwy mistrz. Początkowo myślałem, że to gromadka mszyc albo jakiś czarny nalot na źdźble trawy, jednak po bliższym przyjrzeniu, okazało się, że to pająk. Ten wyjątkowy okaz był niewiele grubszy niż trawa. Dla porównania 'klasyczny' kwadratnik sfotografowany chwilę wcześniej. Czy da się oznaczyć ten mistrzowski gatunek?
Załączniki
m1.jpg
m1.jpg (67.09 KiB) Przejrzano 1203 razy
m2.jpg
m2.jpg (57.44 KiB) Przejrzano 1203 razy
m3.jpg
m3.jpg (70.8 KiB) Przejrzano 1203 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: Mistrz

Post autor: Aneta »

A co to jest klasyczny kwadratnik ? ;) Okaz na pierwszych zdjęciach to samiec, one zawsze są mniejsze i szczuplejsze, dlatego mogą tak ładnie się wpasować. Co do gatunku - najbardziej pasuje mi T. nigrita, ale wiadomo jak to jest z pająkami - jeśli się nie zajrzy w pewne części ciała, trudno dać pewność ;)
Awatar użytkownika
red45
UTM: CC83
profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
Kontakt:

Re: Mistrz

Post autor: red45 »

Ha, klasyczny kwadratnik, jest to oczywiście kwadratnik, którego widuję najczęściej, czyli właśnie coś takiego, jak na ostatnim zdjęciu :-) Wynika z tego, że do tej pory fotografowałem same samice. W sumie dobrze to o mnie świadczy :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stawonogi (bez owadów)”