robaczki balkon

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
skolp1

robaczki balkon

Post autor: skolp1 »

Witam niedawno przy sprzątaniu balkonu (w bloku) zauważyłem sporo w miarę zwinnych brązowych 1mm-2mm robaczków. Nie jestem pewien bo ciężko się było blisko przyjrzeć ale miały chyba na głowie "czułki" (chyba tak to się nazywa :mrgreen: ) a także jeszcze mniejszych kilka czerwonych pajączków. Jestem ciekaw co to za owady i skąd przyszły? Mnie to nie przeszkadza, ale żona myśli, że jej to po praniu będzie łazić :mrgreen: pozdrawiam
Marcin Wencel

Re: robaczki balkon

Post autor: Marcin Wencel »

Te czerwone pajączki to pewnie roztocza z rodzaju Trombidium :wink: Co do tych drugich "robaczków"... opis typu: "widziałem takiego ptaszka, malutki, miał skrzydełka i dziobek. Co to za ptaszek?" :lol:
skolp1

Post autor: skolp1 »

hmm co mogę więcej opisać jak tego robaczka tylko dotknę to już jest brązowa plama :mrgreen: myślałem że to może jakieś gryzki ale fotki na necie są za bardzo zbliżane i ciężko porównać. Dodam że przy balkonie lubi sporo gołębi latać i często swoje potrzeby załatwiać :evil: więc może to z nich to złazi? Natomiast te czerwone są jakieś szkodliwe czy to normalne i dać im spokój?
Marcin Wencel

Post autor: Marcin Wencel »

skolp1 pisze:Natomiast te czerwone są jakieś szkodliwe czy to normalne i dać im spokój?
Nie są szkodliwe; nie masz się czego obawiać :wink:
ODPOWIEDZ