Gąsienica która rowerem pojeździć chciała. [Z. filipendulae]
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
- Witek Płachta
Gąsienica która rowerem pojeździć chciała. [Z. filipendulae]
Dzisiaj się dopatrzyłem że do roweru żony a konkretnie do szprychy coś się doczepiło. Kiedy temu czemuś przyjrzałem się bliżej okazało się że to jakaś gąsienica zaczęła sobie robić oprzęd. Delikatnie ją stamtąd zdjąłem i umieściłem w pojemniku. Niestety musiałem zniszczyć jej dotychczasową pracę. I tu mam dwa pytania:
1. - Czy skoro zakłóciłem jej budowanie oprzędu to istnieje możliwość że zacznie go snuć od nowa w nowym miejscu?
2. - Co to za gatunek?
Dziękuję. Witek.
1. - Czy skoro zakłóciłem jej budowanie oprzędu to istnieje możliwość że zacznie go snuć od nowa w nowym miejscu?
2. - Co to za gatunek?
Dziękuję. Witek.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:28 01:18:52Image taken on:27 czerwca 2010, 23:18 - ndzFocus length:6.3 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:DSC-W55
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:28 01:19:12Image taken on:27 czerwca 2010, 23:19 - ndzFocus length:6.3 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:100Camera-model:DSC-W55
-
Re: Gąsienica która rowerem pojeździć chciała.
Jest to gąsienica kraśnika, obstawiam Zygaena filipendulae. Jeśli oprzęd był dopiero na tym etapie wydaje mi się że powinna zacząć spokojnie od nowa.
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek
- Krzysiek Jonko
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Tak, to przepoczwarczająca się Z.filipendulae. Za jakieś 2-3 tygodnie możesz spodziewać się narodzin 

- Witek Płachta
I tak też się stało.Tomek Paszkowski pisze: wydaje mi się że powinna zacząć spokojnie od nowa.
Pozdrawiam
Tomek
Dziękuję za odpowiedzi.
Witek.
- Witek Płachta
Wyszedł dzisiaj. Szkoda tylko że zamiast jednego z patyków jakie podrzuciłem gąsienicy, na miejsce budowy oprzędu wybrała wieczko pojemniczka. Ten dekiel jest bardzo niefotogeniczny
Pozdrawiam, Witek.

Pozdrawiam, Witek.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:09 18:29:10Image taken on:09 lipca 2010, 16:29 - ptFocus length:6.3 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:100Camera-model:DSC-W55
-