Macaria
- Almandyn
- Podziękowano: 1 time
Macaria
Witam.
Proszę o identyfikację motyli.
Nie mam pewności czy oba Macaria są takie same: pierwszy to chyba Macaria alternata (Denis & Schiffermüller, 1775) a drugi bardziej pasuje mi do Macaria liturata (Clerck, 1759).
Dziękuję i pozdrawiam
Ala
Proszę o identyfikację motyli.
Nie mam pewności czy oba Macaria są takie same: pierwszy to chyba Macaria alternata (Denis & Schiffermüller, 1775) a drugi bardziej pasuje mi do Macaria liturata (Clerck, 1759).
Dziękuję i pozdrawiam
Ala
- Załączniki
- Macaria alternata.jpg (116.38 KiB) Przejrzano 876 razy
- Macaria liturata.jpg (110.11 KiB) Przejrzano 876 razy
- Leucodonta bicoloria.jpg (116.55 KiB) Przejrzano 876 razy
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: Macaria
Wg mnie oba okazy Macaria sp. to M. alternata (BTW, ten gatunek można pomylić raczej z M. notata - M. liturata najłatwiej odróżnić od wymienionych po braku ciemnej plamki na przednim skrzydle).
Leucodonta ok.
Leucodonta ok.
- Almandyn
Z dzisiaj. Motyl duży, wielkości Rusałki pokrzywnika. Nie znalazłam w aktualnych obserwacjach.
Proszę o pomoc w identyfikacji.
Dziękuję Aneto za wyjaśnienie odnośnie Macaria.
Pozdrawiam
Ala
Proszę o pomoc w identyfikacji.
Dziękuję Aneto za wyjaśnienie odnośnie Macaria.
Pozdrawiam
Ala
- Załączniki
- 099.jpg (96.03 KiB) Przejrzano 831 razy
- Paweł Czudec
- UTM: XC17
- Almandyn
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Almandyn
Dziękuję za oznaczenie. Trochę trudności sprawiło mi przyjęcie, że to nie M. notata, a to ze względu na te "kocie łapki" na skrzydłach. Łatwo jest się zasugerować jedną cechą, a pewnie jest ich o wiele więcej, aby rozpoznać, która to Macaria.
Mam w związku z tym pytanie: na co należy zwracać uwagę przy oznaczaniu tych motylków?
Bo z opisu na lepidoptera.eu wynika, że ten ostatni motylek to nie M. alternata, który jest:
a to M.notata
Pozdrawiam
Ala
Mam w związku z tym pytanie: na co należy zwracać uwagę przy oznaczaniu tych motylków?
Bo z opisu na lepidoptera.eu wynika, że ten ostatni motylek to nie M. alternata, który jest:
Podobny do Macaria notata , lecz tło skrzydeł jasnoszare z nieco ciemniejszym przyprószeniem. Zewnętrzny brzeg przedniego skrzydła pod wierzchołkiem bardziej wklęsły, strzępina we wklęśnięciu czarnobrunatna. Od dużej, ciemnobrunatnej plamki na przednim brzegu skrzydła odchodzi dość wyraźna, szara przepaska. Na jej tle w połowie szerokości skrzydła znajduje się ciemnobrunatna plama, dzielona jasnymi żyłkami. Tylne skrzydło z klinowatym wyrostkiem w połowie długości brzegu zewnętrznego i szeroką, niezbyt wyraźną przepaską.
a to M.notata
Może ktoś mógłby pokazać swoje motyle i wskazać na przykładzie różnice. Bardzo proszę o to i z góry dziękuję za okazanie wyrozumiałości.Tło skrzydeł szarobiałe z żółtawym odcieniem i szarobrunatnym przyprószeniem, Zewnętrzny brzeg przedniego skrzydła pod wierzchołkiem wklęsły, strzępina we wklęśnięciu brunatna. Na przednim brzegu skrzydła znajdują się trzy niewielkie, brunatne plamki, które czasami przechodzą w bardzo niewyraźne przepaski, a także większa, brunatna plamka leżąca bliżej wierzchołka skrzydła. Poniżej niej w połowie szerokości skrzydła znajduje się duża czarna plamka, dzielona jasnymi żyłkami. Tylne skrzydło z klinowatym wyrostkiem w połowie długości brzegu zewnętrznego. Przepaski słabo widoczne.
Pozdrawiam
Ala
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Almandyn
Nie działa 
Może tak http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... ria_Notata ?
Z lewej drugie od góry...
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... _Alternata

Może tak http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... ria_Notata ?
Z lewej drugie od góry...
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... _Alternata