29.5.2010 r. godz. 18.00 - na piaszczystej skarpie w lesie sosnowym wykopałem 5 larw i jedną poczwarkę Wałkarza lipczyka (Polyphylla fullo). Przebywały one w bardzo suchym piasku (jasnożółty, kwarcowy, taki jak na plaży) na głębokości zaledwie 20-30 cm (fot.1 - w piasku widać komorę poczwarkową i głowę larwy!). Larwy były w stanie przedpoczwarki (fot. 3). Poczwarka jest bardzo charakterystyczna, widać wielkie czułki u samca (to akurat był samiec) i zakończenie odwłoka (fot. 4 i 5). Larwy i poczwarkę umieściłem w pudełku plastikowym, luzem na piasku (fot.7)
30.5.2010 rano – następnego dnia jest już pierwsza poczwarka
30.5.2010 wieczorem – jest druga poczwarka (tym obserwowałem proces zamiany larwy w poczwarkę) (fot.6)
31.5.2010 południe - jest trzecia poczwarka – tym razem samiczka.
Po jednej dobie są 4 poczwarki i 2 larwy…. (3 samce i jedna samica). Można przyjąć w dużym przybliżeniu, ze w terenie tego dnia mamy już ponad połowę poczwarek wałkarza. To jest dla mnie dość zdumiewające, bo uważałem ten gatunek za letni i nie spodziewałbym się bądź co bądź jeszcze w maju jego poczwarek.
Pozostałe dwie larwy niestety nie przepoczwarczyły się, być może były uszkodzone przy wykopywaniu i zmarnowały się.
Teraz zadawałem sobie pytanie, jak długo potrwa okres poczwarkowy.....
13.6.2010 r. – poczwarki są już pociemniałe (fot.8 )
14.6.2010 r – jest pierwszy wałkarz (niestety, ma uszkodzoną pokrywę….)
15.6.2010 r. – jest drugi i trzeci wałkarz, została jeszcze samiczka.
16.6.2010 r. – wykluła samiczka (fot.9)
Okres poczwarkowy trwał dokładnie 18 dni. Osobniki wałkarza leżą nieruchomo na plecach i jak widzę, nie są w stanie same zmienić pozycji. Okres twardnienia pokryw potrwa kilka dni i na pewno w terenie chciałyby opuścić swoje komory poczwarkowe. Tak więc za około 3-7 dni możemy już spodziewać się pojawu wałkarzy w terenie.
Na miejsce wybiorę się zaraz w celu sprawdzenia czy poczwarki, których jeszcze nie wykopałem 29 maja

Monitorując stanowisko będę w stanie co do dnia określić, kiedy wałkarze opuszczą kolebki, o czym Was natychmiast poinformuję na Forum.
Kilka wskazówek, jak szukać wałkarza: wybierzcie miejsce w wygrzanym lesie sosnowym, gdzie żółty piasek tworzy placowate puste miejsca, jakieś piaszczyste wygrzane skarpy z bardzo skromną roślinnością. Kopcie w odległości około 1-1,5 metra od drzew, na głębokość do 50 cm, na wolnej przestrzeni między drzewkami. Może to być młodnik, starodrzew, byle miejsce było najbardziej piaszczyste, jakie uda Wam się znaleźć w lesie! Powodzenia!