Masakra!
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Masakra!
Dzisiaj natknąłem się na taką oto scenę. Kwietnik złapał sobie pszczołę i zaczął ją konsumować. Tymczasem ofiarą zainteresowała się jakaś banda chuligańskich muchówek. Pająk nie mógł sobie poradzić z przewagą liczebną. Muchówki dostały jakiegoś amoku - siadały na pszczole, biegały po niej, spadały. W końcu kwietnik musiał opuścić pszczołę na nici i zająć się muchówkami, które w totalnym szale zaczęły łazić nawet po nim. W końcu jedna została przekąską pająka, który po szybkiej konsumpcji ponownie zabrał się do głównego dania.
Co to za muchówki? Co robiły? Czy to był jakiś gatunek składający jaja w padlinie czy było to żerowanie? Kto wyjaśni?
Co to za muchówki? Co robiły? Czy to był jakiś gatunek składający jaja w padlinie czy było to żerowanie? Kto wyjaśni?
- Załączniki
- m1.jpg (73.68 KiB) Przejrzano 3467 razy
- m2.jpg (88.01 KiB) Przejrzano 3467 razy
- m3.jpg (69.34 KiB) Przejrzano 3467 razy
- m4.jpg (71.76 KiB) Przejrzano 3467 razy
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
Re: Masakra!
Ciekawe są te zachowania różnych zwierzątek...
Mnie jak ktoś przeszkadza w jedzeniu to raczej go nie zjadam, co najwyżej się wydrę na tą osobę.
Mnie jak ktoś przeszkadza w jedzeniu to raczej go nie zjadam, co najwyżej się wydrę na tą osobę.
- Łukasz Mielczarek
- Specjalność: Diptera
- mwkozlowski
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Niezwykle ciekawe zachowanie - i piękne zdjęcia...
P.S. skojarzyło mi się to z obserwowanym przeze mnie w maju dziwnym zjawiskiem skupiania się muchówek w takie skupiska...
P.S. skojarzyło mi się to z obserwowanym przeze mnie w maju dziwnym zjawiskiem skupiania się muchówek w takie skupiska...
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:05:01 14:46:01Image taken on:sobota, 1 maja 2010, 12:46Focus length:105 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/22Camera-model:NIKON D70
- Łukasz Mielczarek
- Specjalność: Diptera
Powodów skupiania się muchówek w jednym miejscu może być kilka i nie zawsze byłem w stanie je wyjaśnić:)
Wczoraj obserwowałem kilkanaście osobników Bombylius vulpinus okupujących gniazda pszczół samotnic na których pasożytują ich larwy na powierzchni może metra kwadratowego. Poza bujankami pojawiały się też błonkówki, które bardziej bezpośrednio zdradzały swoje zamiary względem pszczół. Przy takim zainteresowaniu ze strony pasożytów pszczoły mają naprawdę przechlapane
Wczoraj obserwowałem kilkanaście osobników Bombylius vulpinus okupujących gniazda pszczół samotnic na których pasożytują ich larwy na powierzchni może metra kwadratowego. Poza bujankami pojawiały się też błonkówki, które bardziej bezpośrednio zdradzały swoje zamiary względem pszczół. Przy takim zainteresowaniu ze strony pasożytów pszczoły mają naprawdę przechlapane

- Załączniki
- w_oczekiwaniu.jpg (132.03 KiB) Przejrzano 3309 razy
- ostrzal.jpg (124.13 KiB) Przejrzano 3309 razy
- napad.jpg (114.58 KiB) Przejrzano 3309 razy
- mwkozlowski
Jak się chodzi, to się wychodzi....Bujanki nie mają chyba ciągot agregacyjnych w czasie składania jaj, po prostu musi być ich dużo i miejsce do bombardowania jajmi atrakcyjne, natomiast zdjącie Jarka bardzo interesujące, czyżby początki agregacji rozrodczych Atherix ibis? Nad płynącą wodą? Maj - trochę wcześnie...Ale na to wygąda! Zazdroszczę obserwacjii!
Ta oska z czerwonym kuprem to osławiony Sphecodes włażący na siłę w gniazda w gniazda pszcczół zwykle z rodzaju Colletes.
Ta oska z czerwonym kuprem to osławiony Sphecodes włażący na siłę w gniazda w gniazda pszcczół zwykle z rodzaju Colletes.
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Generalnie racja ale trzeba sprostować, żeby się młodzież źle nie nauczyłamwkozlowski pisze:Ta oska z czerwonym kuprem to osławiony Sphecodes włażący na siłę w gniazda w gniazda pszcczół zwykle z rodzaju Colletes.

Tego typu tematy ujawniające powiązania mikroświata lubię najbardziej. Wiele z takich i podobnych opowieści wykorzystam w przyszlości - bo rozumiem, ze wykorzystywanie i rozpowszechnianie zdobytej od Was wiedzy nie jest źle widziane i zabronione? Normalnie wiedza kosztuje, tu podawana jest gratis. To cenne.
Moja obserwacja nie jest tak spektakularna jak powyższe, ale również mnie zastanawia. Napotkalem martwą muchę, jakimś sposobem wrecz przyklejoną odwłokiem do liścia. Hasała sobie po niej jakaś malutka daleka krewniaczka i ani myslala zmienić miejsca pobytu. Dopiero dotknięcie jej spowodowało ucieczkę. Czyżby po raz kolejny rozwiazaniem bylo pasożytnictwo? Czy duża mucha mogla zginąć z powodu żerowania na niej małej muszki , kiedy ta byłą jeszcze larwą a teraz wlaśnie przeszła metamorfozę? Czy może mala znalazła już padniętą dużą i spodobalo jej się z jakichś względo na jej zwłokach , na przyklad zamierzałą zlożyć jaja? Cholera wie.
Udalo mi się zrobić tylko marne fotki..
Moja obserwacja nie jest tak spektakularna jak powyższe, ale również mnie zastanawia. Napotkalem martwą muchę, jakimś sposobem wrecz przyklejoną odwłokiem do liścia. Hasała sobie po niej jakaś malutka daleka krewniaczka i ani myslala zmienić miejsca pobytu. Dopiero dotknięcie jej spowodowało ucieczkę. Czyżby po raz kolejny rozwiazaniem bylo pasożytnictwo? Czy duża mucha mogla zginąć z powodu żerowania na niej małej muszki , kiedy ta byłą jeszcze larwą a teraz wlaśnie przeszła metamorfozę? Czy może mala znalazła już padniętą dużą i spodobalo jej się z jakichś względo na jej zwłokach , na przyklad zamierzałą zlożyć jaja? Cholera wie.
Udalo mi się zrobić tylko marne fotki..
- Załączniki
- musci.jpg (81.23 KiB) Przejrzano 3234 razy
-
Nie mogła, ponieważ to małe, to nie jest muszka.tiktaalik pisze: Czy duża mucha mogla zginąć z powodu żerowania na niej małej muszki
Paweł
- mwkozlowski
Dzięki za sprostowanie, Jasne, jest to "osopodobna" pszczoła, widać to wydłużonym pierwszym segmencie stopy, już biorę słowo oska w cudzysłów. Colletes jako główny gospodaż występuje w opisie Naturfhuerer Heiko Bellmanna "Bienen, Wespen Ameisen" .Brachytron pisze:Sphecodes jest pszczołą z rodziny Halictidae i głównie pasożytuje u gatunków ze swojej rodziny. (Sphecodes je.mwkozlowski pisze:Ta oska z czerwonym kuprem to osławiony Sphecodes włażący na siłę w gniazda w gniazda pszcczół zwykle z rodzaju Colletes.
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Z Bellmannem trzeba uważać. To na pewno dobry przyrodnik, obdarzony "lekkim piórem", ale niestety popełnia błędy. Właśnie recenzowałem jego "Ważki", posiadam też "Prostoskrzydłe" - do obu pozycji mam zastrzeżenia. O ile jednak te wspomniane, zawierają komplety gatunków z opisywanego terenu, a nawet więcej, to "Bienen..." zawiera opisy tylko 130 (Niemcy samych pszczół mają ponad pół tysiąca, a gdzie mrówki, osy...). Są to, jak mniemam, dobre informacje, lecz podstawowe, bo przecież nie sposób zmieścić więcej w tak małej książeczce.