Proszę o rozpoznanie

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Qozak

Proszę o rozpoznanie

Post autor: Qozak »

Proszę o rozpoznanie tego gada:

Obrazek

Czy to może być dorosła pluskwa ? prawdopodobnie mieliśmy je w mieszkaniu, moje współlokatorki je opuściły, ja z właścicielem usunąłem wszystkie meble, zasłony, etc. Ponadto właśnie kończymy remont całego mieszkania, który miał je wybić. Jesteśmy pod dwóch dezynsekcjach. Jeśli to pluskwa to się chyba załamie.
Awatar użytkownika
Dominika+Jurek Radwańscy
Specjalność: Collembola
Podziękował(-a): 5 times
Podziękowano: 7 times

Re: Proszę o rozpoznanie

Post autor: Dominika+Jurek Radwańscy »

To jest chrząszcz, jakiś omomiłek. Nie jeść bo może zniszczy nerki, ale poza tym całkiem łagodny. To chyba może być ten gatunek:
http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/ca ... ricans.htm
Qozak

Post autor: Qozak »

Dziękuję :)
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Jeśli remontujesz mieszkanie, żeby pozbyć się chrząszcza, który wleciał przez okno, to czekają cię olbrzymie koszty, bo jutro pewnie wleci następny... Nie dało się z tego zdjęcia wyciąć centralnego kawałka z owadem, trzeba było ładować taki hektar pustego tła..? Poza tym, zdjęć pluskwy jest w sieci od groma, czy naprawdę samodzielnie nie da się porównać i dojść do wniosku, że wygląda to zupełnie inaczej..?

Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”