Gąsienica Geometridae sp. z wiciokrzewu suchodrzewu.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Gąsienica Geometridae sp. z wiciokrzewu suchodrzewu.
Fotografowana 25 maja. Pieniny Spiskie. Trichopteryx polycommata ???
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:05:25 13:56:17Image taken on:wtorek, 25 maja 2010, 11:56Focus length:21.3 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/6.3ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ50
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:05:25 13:56:51Image taken on:wtorek, 25 maja 2010, 11:56Focus length:21.3 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/6.3ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ50
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Re: Gąsienica Geometridae sp. z wiciokrzewu suchodrzewu.
Niby jo, a co z rośliną żywicielską?Aneta pisze:Jak dla mnie bardziej Epirrita autumnata.
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Warp Zone mówi, że jak najbardziej:Jarosław Wenta pisze:Niby jo, a co z rośliną żywicielską?
http://www.funet.fi/pub/sci/bio/life/pl ... index.html
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Zatem od tego momentu zdjęcia powyższe będą opisane jako Epirrita autumnata - gąsienica. Dzięki Aneta.Aneta pisze:Warp Zone mówi, że jak najbardziej:Jarosław Wenta pisze:Niby jo, a co z rośliną żywicielską?
http://www.funet.fi/pub/sci/bio/life/pl ... index.html
BTW. Na nowym forum czuję się jak gąsienica po linieniu...
Na 99% to jest gąsienica Trichopteryx polycommata. Hodowałem ten gatunek kilka razy. Pewność będę miał w ... marcu 
Moja są z Lonicera nigra

Moja są z Lonicera nigra
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:05:22 12:41:45Image taken on:sobota, 22 maja 2010, 10:41Focus length:17 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:200Camera-model:FinePix S9600
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Gąsienice obu gatunków są bardzo podobne, ale Epirrity mają wyraźne kolorowe przetchlinki - jak ta na zdjęciu Jarosława; dlatego zostaję przy mojej wersji 

Wydaje się, że Jarka gąsienica jest większa. Moje to tak ok 1cm.Aneta pisze:Gąsienice obu gatunków są bardzo podobne, ale Epirrity mają wyraźne kolorowe przetchlinki - jak ta na zdjęciu Jarosława; dlatego zostaję przy mojej wersji
Chciałem rano zrobić lepsze zdjęcie i ... jutro pokarzę poczwarki. Może jeszcze w tym tygodniu uda mi się coś wygrzebać
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Moja gąsieniczka miała blisko 2.5 cm, jeśli to coś pomoże.Witas pisze:Wydaje się, że Jarka gąsienica jest większa. Moje to tak ok 1cm.Aneta pisze:Gąsienice obu gatunków są bardzo podobne, ale Epirrity mają wyraźne kolorowe przetchlinki - jak ta na zdjęciu Jarosława; dlatego zostaję przy mojej wersji
Chciałem rano zrobić lepsze zdjęcie i ... jutro pokażę poczwarki. Może jeszcze w tym tygodniu uda mi się coś wygrzebać
T.polycommata dorasta max do 1,5 cm. Ale też tam powinna być, a z Tatr jest wykazywana.Jarosław Wenta pisze:Moja gąsieniczka miała blisko 2.5 cm, jeśli to coś pomoże.
Co ciekawe, w Kojszówce nigdy nie złapałem imago. Przypuszczam, że lata na przełomie marca/kwietnia. Natomiast na Babiej Górze lata na przełomie kwietnia/maja, ale powyżej 1000m, gąsienice spotykałem pod koniec maja. Szukaj w Tatrach. Siedzi generalnie na nerwie głownym, na spodzie liścia.
-