Czy mucha gryzie ?

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Czy mucha gryzie ?

Post autor: Kamil Mazur »

Dobra to teraz ja wrzucę coś co "gryzie"... raczej na prośbę mojej mamy :)

Mucha wielkości 1cm, mała. Gryzie ponoć tak że pół kończyny puchnie - widziałem i aż się za łeb złapałem jak mi mama pokazała ugryzione udo. To niesamowite jak "coś" potrafi ugryźć. Tak czy inaczej popukałem jej w głowę, że przecież muchy nie gryzą, że nawet nie mają czym, ale ona się upiera że to na pewno to ją ugryzło. Inna sprawa, że dookoła lata innego cholerstwa tyle, że może zjeść człowieka niemniej jednak podejrzenie, a raczej wyrok padł na tą właśnie.

Złapana na ogródkach działkowych a więc do najbliższego lasu jest z kilka km. Ponieważ wsiadając dziś do autka siedziało na nim chyba ze 30 takich much to tyle ile złapałem ubiłem a teraz zrobiłem zdjęcia.

Jako, że ja jestem prostym człowiekiem i się na muchach nawet nie znam pytam Was: czy mucha takowa gryzie ?
Załączniki
PICT0008.JPG
PICT0008.JPG (32.03 KiB) Przejrzano 2963 razy
PICT0007.JPG
PICT0007.JPG (30.91 KiB) Przejrzano 2965 razy
PICT0001.jpg
PICT0001.jpg (78.27 KiB) Przejrzano 2966 razy
Awatar użytkownika
Łukasz Mielczarek
Specjalność: Diptera

Post autor: Łukasz Mielczarek »

Jest kilka natrętnych muchówek, ale te które pokazałeś krzywdy robić nie powinny.
W tej chwili lata mnóstwo meszek oraz kuczmanów(Culicoides), które są bardzo małe, a potrafią pogryźć.
Może mama nie zauważyła tych małych które gryzły niezauważone, a że tych większych było w pobliżu mnogo to cała odpowiedzialność spadła właśnie na te duże muchy na fotkach.
Awatar użytkownika
Almandyn
Podziękowano: 1 time

Post autor: Almandyn »

Być może nie o to chodzi, ale istnieje coś tak wrednego jak Bolimuszka kleparka (Stomoxys calcitrans). Przez jakiś czas miałam z nimi do czynienia ( zanim nie oczyszczono terenu wokół osiedla ) a wina za ukąszenia spadała na zwykłą Muchę domową (Musca domestica ) do której ta pierwsza jest bardzo podobna.
ODPOWIEDZ