Fagniezia? [Pselaphinae]

Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Fagniezia? [Pselaphinae]

Post autor: Andrzej Kurzawa »

Pełno tego było na łące dziś po południu, ale ich nie łapałem, bo po co mi tyle Rybaxisów, pomyślałem. Zrobiłem tylko zdjęcie i niech sobie biegają. Ja szukałem czego innego.
W domu jednak sprawdzając, zauważyłem że, nie pasuje mi do Rybaxisa. Czy ktoś potwierdzi, moje przypuszczenia?
Załączniki
P5080860a.JPG
P5080860a.JPG (18.05 KiB) Przejrzano 746 razy
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 maja 2010, 12:29 przez Andrzej Kurzawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Pawel Jaloszynski

Re: Fagniezia?

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Tak, to Fagniezia impressa. Łap wszystkie Pselaphinae, bo fantazjowanie w terenie co to może być jest trochę bez sensu. W miejscach, gdzie występuje Fagniezia, omalże zawsze są też rodzaje Bryaxis, Bythinus, Brachygluta, Rybaxis, a jak jest dobre miejsce, to i Reichenbachia. Oznaczanie tego na miejscu bez optyki to loteria.

Paweł
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Dzięki

Dziękuję za pomoc. Zgadza się, z tym oznaczaniem w terenie, to nie wyjdzie. Teraz już chyba nie odpuszczę tym maleństwom. Aż strach pomyśleć, co mogłem wypuścić. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Na mokradłach

Dziś z Pselaphinae nic nie wypuściłem przed oznaczeniem pod powiększeniem. Same Ligniezie,
no a ze Staphylinoidea oczywiście te z tematu "Metopsia similis i braciszek? Staphylinoidea".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrząszcze [FOTO-oznaczanie]”