Oberea puppilata (Gyll.)
Oberea puppilata (Gyll.)
Różne źródła podają o występowaniu tego gatunku w pn-wsch Polsce, ale jakoś na forum nie zauważyłem donisień o Oberea pupillata. Gatunek ten niezbyt często poławiany jest w Polsce, zazwyczaj znajdowany w południowej jej części. Miedzy innymi dlatego postanowiłem zamieścić wyniki ostatniej hodowli z Lonicera xylosteum L. z terenu nieco mniej eksploatowanego przez entomologów (Leśnictwo: Leszczewek, Leszczewk ad Suwałki, UTM:FE39).
Na fotografiach (za których jakość z góry przepraszam) zamieszczam imago oraz częściowy wygląd żerowiska z wyraźnymi, bocznymi chodnikami wentylacyjnymi. Oprócz tego tymi otworami wypychany jest nadmiar trocinek, jaki znajduje się w żerowisku. Taki układ żerowania jest charakterystyczny dla tego rodzaju.
Pozdrawiam
Radek
Na fotografiach (za których jakość z góry przepraszam) zamieszczam imago oraz częściowy wygląd żerowiska z wyraźnymi, bocznymi chodnikami wentylacyjnymi. Oprócz tego tymi otworami wypychany jest nadmiar trocinek, jaki znajduje się w żerowisku. Taki układ żerowania jest charakterystyczny dla tego rodzaju.
Pozdrawiam
Radek
- Załączniki
- zerowisko.pupillata.jpg (99.9 KiB) Przejrzano 2040 razy
- o_pupillata.jpg (110.24 KiB) Przejrzano 2052 razy
-
Re: Oberea puppilata (Gyll.)
Doniesień jest mało, ale to dotyczy wielu kózek, które są wcale nie tak rzadko zbierane lub hodowane, tylko kózkarze mało publikują. Szczególnie biorąc pod uwagę, jak wiele osób w Polsce interesuje się tą rodziną.
Sam złapałem O. pupillata tylko raz, za to w samym Poznaniu.
Paweł
Sam złapałem O. pupillata tylko raz, za to w samym Poznaniu.
Paweł
Trudna to sprawa, jest zapewne sporo ludzi, którzy na pewno w swoich zbiorach posiadają wiele ciekawych gatunków z miejsc, gdzie nie były wcześniej podawane, ale cóż, jeśli nie chcą tego publikować...., to ich wybór.
Ale z drugiej strony jest też sporo starszych publikacji z przed wielu lat, gdzie były podawane z danych miejsc, a teraz ich dublowanie, to raczej jest bezsensowne. Natomiast potwierdzanie stanowisk wątpliwych, gdzie wczesniej byly notowane, a miejsce wydaje sie "dziwne" na dany gatunek, to już wg mnie jest warte potwierdzenia.
Powyższe stanowisko jest już opublikowane przez prof. Gutowskiego (1995), a natrafiłem na nie przypadkiem, nie analizując miejsc jej dokladnego wystepowania. Zastanawiam sie tylko ile tego musi byc podczas rójki w tym miejscu, bo wiciokrzewia i starych otworów wylotowych tam nie brakuje.
Ale z drugiej strony jest też sporo starszych publikacji z przed wielu lat, gdzie były podawane z danych miejsc, a teraz ich dublowanie, to raczej jest bezsensowne. Natomiast potwierdzanie stanowisk wątpliwych, gdzie wczesniej byly notowane, a miejsce wydaje sie "dziwne" na dany gatunek, to już wg mnie jest warte potwierdzenia.
Powyższe stanowisko jest już opublikowane przez prof. Gutowskiego (1995), a natrafiłem na nie przypadkiem, nie analizując miejsc jej dokladnego wystepowania. Zastanawiam sie tylko ile tego musi byc podczas rójki w tym miejscu, bo wiciokrzewia i starych otworów wylotowych tam nie brakuje.
- Tomasz Mokrzycki
-
Publikować nowe doniesienia z tych samych stanowisk oczywiście warto, tylko trzeba przemycić takie dane w większej pracy, żeby nie były one jedynymi w mikroskopijnym szorcie. Gdyby kózkarze w dwóch-trzech zaczęli publikować swoje obserwacje i zawartość gablot w artykułach typu "Rozmieszczenie w Polsce kózek z plemienia XXX", z podsumowaniem starych danych, uwagami na temat biologii i kilkoma nowymi stanowiskami, to mogłaby z tego powstać długa seria bardzo wartościowych artykułów. Bardzo brakuje takich zwartych, konkretnych rewizyjek faunistycznych, a kózkarzy publikujących swoje dane można w tej chwili na palcach jednej ręki pijanego stolarza policzyć. Trochę szkoda, bo na forum widać, że trochę osób ma bardzo ciekawe dane.
Paweł
Paweł