Oberea puppilata (Gyll.)

Jeśli chcesz się podzielić swoimi obserwacjami i połowami terenowymi na bieżąco to tutaj. Być może ktoś właśnie w Polsce również złowił to samo... Dobre miejsce na wymianę obserwacji w sezonie.
Awatar użytkownika
Radek P.

Oberea puppilata (Gyll.)

Post autor: Radek P. »

Różne źródła podają o występowaniu tego gatunku w pn-wsch Polsce, ale jakoś na forum nie zauważyłem donisień o Oberea pupillata. Gatunek ten niezbyt często poławiany jest w Polsce, zazwyczaj znajdowany w południowej jej części. Miedzy innymi dlatego postanowiłem zamieścić wyniki ostatniej hodowli z Lonicera xylosteum L. z terenu nieco mniej eksploatowanego przez entomologów (Leśnictwo: Leszczewek, Leszczewk ad Suwałki, UTM:FE39).
Na fotografiach (za których jakość z góry przepraszam) zamieszczam imago oraz częściowy wygląd żerowiska z wyraźnymi, bocznymi chodnikami wentylacyjnymi. Oprócz tego tymi otworami wypychany jest nadmiar trocinek, jaki znajduje się w żerowisku. Taki układ żerowania jest charakterystyczny dla tego rodzaju.

Pozdrawiam
Radek
Załączniki
zerowisko.pupillata.jpg
zerowisko.pupillata.jpg (99.9 KiB) Przejrzano 2040 razy
o_pupillata.jpg
o_pupillata.jpg (110.24 KiB) Przejrzano 2052 razy
Pawel Jaloszynski

Re: Oberea puppilata (Gyll.)

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Doniesień jest mało, ale to dotyczy wielu kózek, które są wcale nie tak rzadko zbierane lub hodowane, tylko kózkarze mało publikują. Szczególnie biorąc pod uwagę, jak wiele osób w Polsce interesuje się tą rodziną.

Sam złapałem O. pupillata tylko raz, za to w samym Poznaniu.

Paweł
Awatar użytkownika
CARABUS12
profil zainteresowan: WOT

Post autor: CARABUS12 »

Ciekawa obserwacja Radku.
Co do doniesień to rzeczywiście bardzo mało i nie wiem z czego to wynika.
Czy kózkarze to leniwi ludzie czy takie dane pozostawiają tylko dla siebie ???
:???:
Pzdr.
Awatar użytkownika
Radek P.

Trudna to sprawa, jest zapewne sporo ludzi, którzy na pewno w swoich zbiorach posiadają wiele ciekawych gatunków z miejsc, gdzie nie były wcześniej podawane, ale cóż, jeśli nie chcą tego publikować...., to ich wybór.
Ale z drugiej strony jest też sporo starszych publikacji z przed wielu lat, gdzie były podawane z danych miejsc, a teraz ich dublowanie, to raczej jest bezsensowne. Natomiast potwierdzanie stanowisk wątpliwych, gdzie wczesniej byly notowane, a miejsce wydaje sie "dziwne" na dany gatunek, to już wg mnie jest warte potwierdzenia.
Powyższe stanowisko jest już opublikowane przez prof. Gutowskiego (1995), a natrafiłem na nie przypadkiem, nie analizując miejsc jej dokladnego wystepowania. Zastanawiam sie tylko ile tego musi byc podczas rójki w tym miejscu, bo wiciokrzewia i starych otworów wylotowych tam nie brakuje.
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Post autor: Tomasz Mokrzycki »

Hej
Oberea pupillata jest od lat w Rogowie k. Koluszek. Kiedyś była liczniejsza, ale po remoncie ogrodzenia arboretum i wycięciu wiciokrzewu pomorskiego, na którym się rozwijała, stała się rzadsza :cry: . Ciekawe, czy jest w okolicach Białowieży?
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Publikować nowe doniesienia z tych samych stanowisk oczywiście warto, tylko trzeba przemycić takie dane w większej pracy, żeby nie były one jedynymi w mikroskopijnym szorcie. Gdyby kózkarze w dwóch-trzech zaczęli publikować swoje obserwacje i zawartość gablot w artykułach typu "Rozmieszczenie w Polsce kózek z plemienia XXX", z podsumowaniem starych danych, uwagami na temat biologii i kilkoma nowymi stanowiskami, to mogłaby z tego powstać długa seria bardzo wartościowych artykułów. Bardzo brakuje takich zwartych, konkretnych rewizyjek faunistycznych, a kózkarzy publikujących swoje dane można w tej chwili na palcach jednej ręki pijanego stolarza policzyć. Trochę szkoda, bo na forum widać, że trochę osób ma bardzo ciekawe dane.

Paweł
Awatar użytkownika
Radek P.

Tak myślałem Tomku, ze się odezwiesz w tej sprawie :wink: , bo kiedys o tym rozmawialiśmy. W Białowieży podejrzewam też jest i nawet ostatnio przypadkowo znaleźliśmy dość dobre miejsce, ale niestety nie było czasu jak sie zatrzymać i poszukać...może nastepnym razem...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe - chrząszcze”