Co to jest?

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Kam

Co to jest?

Post autor: Kam »

Witam. Juz rok albo nawet dwa lata temu zauważyłam to małe paskudztwo.. Za każdym razem jak zaczyna robić się ciepło, pojawia się to coś.. Mam w domu skośne i normalne okna..W kuchni i w moim pokoju są skośne.. Za każdym razem jak otworzy się okno,pojawia się co najmniej jeden z nieproszonych gości..Ale tylko przy tych skośnych..w pokojach z normalnymi oknami nie ma tego problemu.. Spada na ludzi..ale chyba nie gryzie..bynajmniej ja nie odczuwam ugryzien. Jest szybkie i ma dobrą 'przyczepność" [ciężko też jest to z siebie strzepnąć..] . Gdy chce się to zgnieść, trzeba bardzo się postarać,ponieważ ciężko jest to rozgnieść.. Ah..no i ma ok 1 [albo trochę ponad] cm długości [bez odnóży ] Co to jest?
Nie jest chyba groźne ale zastanawia mnie,co włazi mi przez okno do pokoju i lubi sobie po mnie pospacerować..

http://i42.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione.com/efp5x3.jpg

Mam nadzieję że po tym zdjęciu da się to rozpoznać :o

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Ania Mądra
Kontakt:

Post autor: Ania Mądra »

wydaje mi się, że muchówka z rodziny Hippoboscidae, resztę informacji można uzyskać w google
Awatar użytkownika
red45
UTM: CC83
profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
Kontakt:

Post autor: red45 »

"Gdy chce się to zgnieść, trzeba bardzo się postarać,ponieważ ciężko jest to rozgnieść"

Tak lekko offtopikując, podobają mi się stwierdzenia tego rodzaju. To trochę tak, jakby wejść na forum miłośników koni i zapytać o najlepsze przepisy kulinarne z koniną w roli głównej :-)
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

A nie ma gdzieś w pobliżu gniazd jerzyków? Bo okaz ze zdjęcia wygląda mi na ich pasożyta, Crataerina pallida.
Kam

Post autor: Kam »

Szczerze mówiąc nie wiem. Bardzo możliwe,że są gniazda gdzieś blisko.
A czy mogą być też groźne dla ludzi?
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Mogą ugryźć człowieka, ale nie jest to żywiciel przez nie preferowany; najgroźniejsze są dla ptaków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”