Aglia tau
Ja dodam dzisiaj (trochę nie na temat ale ogólnie nocny motyl) dla EA03 Aglia tau !! chyba nie była z tego terenu jeszcze podawana. Załączam zdjęcie
- Załączniki
- A tau.JPG (39.24 KiB) Przejrzano 2983 razy
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Złapałeś na światło czy do jakiejś przynęty? Ja obserwowałem dzisiaj 4 samce. Ani na moment nie przysiadły, a potem teleportowały się poza las. Chyba...Dawid_Masło pisze:Ja dodam dzisiaj (trochę nie na temat ale ogólnie nocny motyl) dla EA03 Aglia tau !! chyba nie była z tego terenu jeszcze podawana. Załączam zdjęcie
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Samiczki pawic zaczynają wabić samce nieomal od razu po wylęgu. Jeśli do Twojej nic nie przylatuje, to zapewne nie ma ich w okolicy. W przyrodzie to dopiero początek pojawu tego gatunku.
To fakt, że gąsienice Aglia tau to polifagi, ale zdecydowanie najlepszym biotopem dla tego motyla są lasy bukowe. Czy Twoja samiczka pochodzi z okolicy gdzie mieszkasz? Bo zdanie:
To fakt, że gąsienice Aglia tau to polifagi, ale zdecydowanie najlepszym biotopem dla tego motyla są lasy bukowe. Czy Twoja samiczka pochodzi z okolicy gdzie mieszkasz? Bo zdanie:
sugeruje, że to nie najlepszy biotop dla zyski.a i buk się znajdzie.
Jak dla mnie 11.30-13.30 (wcześniej/później bardzo bardzo pojedynczo albo w ogóle - np. po godz. 15 nigdy nie złowiłem żadnego). Jeżeli nie będzie słońca i upału nie licz na zbyt wiele. Jeżeli trafisz na odpowiednią porę w sensie datę, to przyleci całe stado w ciągu kilkunastu sekund. Jeżeli nie, to możesz sobie czekać nawet godzinę i nic. Moim zdaniem pojaw się już kończy. Mieszkam w górach i tutaj wszystko powinno być później - dokładnie tydzień temu łowiłem najwięcej, a wczoraj było znacznie mniej i same staruszki. I latają rzeczywiście tylko w lesie, gdzie przynajmniej miejscami masz same wysokie buki. Bywają też w lasach mieszanych, ale zawsze w pobliżu musi być ten prawdziwy bukowy biotop (także z tymi 12 km to nieciekawie).
Nawiasem mówiąc wczoraj do uvki przyleciał jeden duży upierdliwy samiec i sterroryzował mi ekran.
Nawiasem mówiąc wczoraj do uvki przyleciał jeden duży upierdliwy samiec i sterroryzował mi ekran.
- Antek Kwiczala †
Załączam zdjęcie z gąsienicami
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:05:02 11:16:25Image taken on:niedziela, 2 maja 2010, 09:16Focus length:6 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:80Camera-model:DSC-S60
Jeżeli liczysz, że na klatce będzie coś siedziało i czekało, albo ćmy będą kopulować, to raczej się możesz jutro zdziwić. Samce są bardzo niecierpliwe i już po kilkunastu sekundach potrafią się zniechęcić i uciec. A jeżeli zostawiłeś klatkę otwartą, to samiec może wpaść w każdej chwili, nawet w środku nocy. Samica zwykle już po 1-2 godzinach zaczyna się ruszać i wywala samca, zaś sama zaczyna znosić momentalnie jajka i przy okazji nieźle lata.Jutro pojadę sprawdzić czy coś "siedzi";)
Także najrozsądniej byłoby zastosować starą sztuczkę - przywiązać motyla nitką do patyka i sprawa załatwiona

Re: Aglia tau
Samica która może będzie miała szczęście zaistnieć na tablicy atlasu? Normalnie bym ją wystawił dla samców, tak jak kolega zrobił to w powyższym wątku. Wykluła się dziś tj. 19.01.2011. Na ostatnim zdjęciu skrzydła jej drżały jakby do lotu, dlatego fotka niewyraźna.
- Załączniki
- tau1.jpg (99.79 KiB) Przejrzano 2923 razy
- tau2.jpg (104.22 KiB) Przejrzano 2923 razy
- tau3.jpg (70 KiB) Przejrzano 2923 razy
- tau4.jpg (108.52 KiB) Przejrzano 2923 razy
- Antek Kwiczala †
Rozumiem Janusz, że przyśpieszyłeś wylęg, by tej samiczce zrobić zdjęcie?
. Bo na dalszą hodowlę w styczniu raczej nie masz szans (chyba że masz ogród zimowy z buczyną
)
PS - ładna forma barwna.

PS - ładna forma barwna.
Czyżby jonowi doskwierał zimowy brak motyli?... Skąd ja to znam
Ale postanowiłem sobie z początkiem marca zorganizować skrupulatne poszukiwania L. isabellae w okolicy. I jednocześnie może już wyjmę siostrzany G. isabellae z lodówki, tak na dobry początek sezonu.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości do wiosny

Pozdrawiam i życzę wytrwałości do wiosny

Oczywiście z góry zakładałem że okaz będzie potrzebny wcześniej, niż w kwietniu. Faktycznie ciekawy rysunek ...
isabellae też chciałbym namierzyć. Mamy tutaj kilka stanowisk. Fajny motylek.
isabellae też chciałbym namierzyć. Mamy tutaj kilka stanowisk. Fajny motylek.
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
a mi tam brak motyli nie doskwiera. Preparując kopulatory Coleophoriidae a w przerwach mikra, czasem nie daję rady i muszę zostawić na kolejny wieczór. A kiedy zbyt licznie się lęgną, przerywam badanie kopulatorów. I tak to się będzie kręciło do marca. Swoje makro będę wybudzał bliżej wiosny.Łukasz pisze:Czyżby jonowi doskwierał zimowy brak motyli?... Skąd ja to znam![]()