Aglia tau

Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Ja dodam dzisiaj (trochę nie na temat ale ogólnie nocny motyl) dla EA03 Aglia tau !! chyba nie była z tego terenu jeszcze podawana. Załączam zdjęcie
Załączniki
Moje Cudeńko:D
Moje Cudeńko:D
A tau.JPG (39.24 KiB) Przejrzano 2983 razy
Awatar użytkownika
Jarosław Wenta
Kontakt:

Post autor: Jarosław Wenta »

Dawid_Masło pisze:Ja dodam dzisiaj (trochę nie na temat ale ogólnie nocny motyl) dla EA03 Aglia tau !! chyba nie była z tego terenu jeszcze podawana. Załączam zdjęcie
Złapałeś na światło czy do jakiejś przynęty? Ja obserwowałem dzisiaj 4 samce. Ani na moment nie przysiadły, a potem teleportowały się poza las. Chyba...
Awatar użytkownika
szymbz
Kontakt:

Post autor: szymbz »

Witam,
30.04 przed południem sporo latało ich w lesie koło Tardy (jez. Bartezek, Warm-Maz). Złapałem jednego samca i oznaczyłem bo nie siadały nigdzie.
Pozdrawiam
Szymon
Awatar użytkownika
Malko

Jarku latały leniwie w runie leśnym (spokojnie łapałem na siatkę jak dzienne). Widać było też kilka osobników pomiędzy łąką a lasem od strony północnej w cieniu.

p.s. Dzięki za przeniesienie postu :wink:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Samiczki pawic zaczynają wabić samce nieomal od razu po wylęgu. Jeśli do Twojej nic nie przylatuje, to zapewne nie ma ich w okolicy. W przyrodzie to dopiero początek pojawu tego gatunku.
To fakt, że gąsienice Aglia tau to polifagi, ale zdecydowanie najlepszym biotopem dla tego motyla są lasy bukowe. Czy Twoja samiczka pochodzi z okolicy gdzie mieszkasz? Bo zdanie:
a i buk się znajdzie.
sugeruje, że to nie najlepszy biotop dla zyski.
Łukasz

Post autor: Łukasz »

Jak dla mnie 11.30-13.30 (wcześniej/później bardzo bardzo pojedynczo albo w ogóle - np. po godz. 15 nigdy nie złowiłem żadnego). Jeżeli nie będzie słońca i upału nie licz na zbyt wiele. Jeżeli trafisz na odpowiednią porę w sensie datę, to przyleci całe stado w ciągu kilkunastu sekund. Jeżeli nie, to możesz sobie czekać nawet godzinę i nic. Moim zdaniem pojaw się już kończy. Mieszkam w górach i tutaj wszystko powinno być później - dokładnie tydzień temu łowiłem najwięcej, a wczoraj było znacznie mniej i same staruszki. I latają rzeczywiście tylko w lesie, gdzie przynajmniej miejscami masz same wysokie buki. Bywają też w lasach mieszanych, ale zawsze w pobliżu musi być ten prawdziwy bukowy biotop (także z tymi 12 km to nieciekawie).
Nawiasem mówiąc wczoraj do uvki przyleciał jeden duży upierdliwy samiec i sterroryzował mi ekran.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Moim zdaniem pojaw się już kończy
Aglia tau rozpoczyna lot przeciętnie w połowie kwietnia i lata do połowy maja, ale w górach dłużej. Np. w Bieszczadach spotykałem ją jeszcze początkiem czerwca.
Awatar użytkownika
Malko

Załączam zdjęcie z gąsienicami
Załączniki
A.tau
A.tau
Original image recording time:
2010:05:02 11:16:25
Image taken on:
niedziela, 2 maja 2010, 09:16
Focus length:
6 mm
Shutter speed:
1/50 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DSC-S60
DSC00843.JPG (58 KiB) Przejrzano 2988 razy
Łukasz

Jutro pojadę sprawdzić czy coś "siedzi";)
Jeżeli liczysz, że na klatce będzie coś siedziało i czekało, albo ćmy będą kopulować, to raczej się możesz jutro zdziwić. Samce są bardzo niecierpliwe i już po kilkunastu sekundach potrafią się zniechęcić i uciec. A jeżeli zostawiłeś klatkę otwartą, to samiec może wpaść w każdej chwili, nawet w środku nocy. Samica zwykle już po 1-2 godzinach zaczyna się ruszać i wywala samca, zaś sama zaczyna znosić momentalnie jajka i przy okazji nieźle lata.
Także najrozsądniej byłoby zastosować starą sztuczkę - przywiązać motyla nitką do patyka i sprawa załatwiona :razz:
jon

Re: Aglia tau

Post autor: jon »

Samica która może będzie miała szczęście zaistnieć na tablicy atlasu? Normalnie bym ją wystawił dla samców, tak jak kolega zrobił to w powyższym wątku. Wykluła się dziś tj. 19.01.2011. Na ostatnim zdjęciu skrzydła jej drżały jakby do lotu, dlatego fotka niewyraźna.
Załączniki
tau1.jpg
tau1.jpg (99.79 KiB) Przejrzano 2923 razy
tau2.jpg
tau2.jpg (104.22 KiB) Przejrzano 2923 razy
tau3.jpg
tau3.jpg (70 KiB) Przejrzano 2923 razy
tau4.jpg
tau4.jpg (108.52 KiB) Przejrzano 2923 razy
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Rozumiem Janusz, że przyśpieszyłeś wylęg, by tej samiczce zrobić zdjęcie? :) . Bo na dalszą hodowlę w styczniu raczej nie masz szans (chyba że masz ogród zimowy z buczyną :wink: )
PS - ładna forma barwna.
Łukasz

Czyżby jonowi doskwierał zimowy brak motyli?... Skąd ja to znam :wink: Ale postanowiłem sobie z początkiem marca zorganizować skrupulatne poszukiwania L. isabellae w okolicy. I jednocześnie może już wyjmę siostrzany G. isabellae z lodówki, tak na dobry początek sezonu.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości do wiosny :D
jon

Post autor: jon »

Oczywiście z góry zakładałem że okaz będzie potrzebny wcześniej, niż w kwietniu. Faktycznie ciekawy rysunek ...

isabellae też chciałbym namierzyć. Mamy tutaj kilka stanowisk. Fajny motylek.
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Podziękowano: 7 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Łukasz pisze:Czyżby jonowi doskwierał zimowy brak motyli?... Skąd ja to znam :wink: :D
a mi tam brak motyli nie doskwiera. Preparując kopulatory Coleophoriidae a w przerwach mikra, czasem nie daję rady i muszę zostawić na kolejny wieczór. A kiedy zbyt licznie się lęgną, przerywam badanie kopulatorów. I tak to się będzie kręciło do marca. Swoje makro będę wybudzał bliżej wiosny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”