Pytanie - Ischnura elegans - habitaty

Ważki
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Pytanie - Ischnura elegans - habitaty

Post autor: Marcin Kutera »

Witam,
Otóż w sobotę 24 IV 2010 będąc na jednym z torfowisk sfagnowych - przejściowym płn. wsch. części Warszawy zaobserwowałem maleńką ważkę (początkowo wziąłem pod uwagę rodzaje: Sympecma, Coenagrion). W momencie kiedy ważka usiadła zauważyłem, że jest różowawo - cimno brązowa, szcególnie na odwłoku z charakterystycznym pełnym różowym ubarwieniem na ósmym segmencie. SPomyslełem, ze to jest osobnik teneralny Ischnura elegans. W sumie czas pojawu się zgadza.
Zacząłem przeglądać różnego rodzaju publikacje i okazuje się,z ę niemal we wszystkich jest napisane iż gatunek nie ma wygórowanych preferencji siedliskowych, jednakze unika torfowisk sfagnowych kwaśnych. To środowisko właśnie jest kwaśne i ubogie w azot. Świadczy o tym występowanie roślin m.in. Ledum palustre, Droshera rotundifolia, Vaccinium uliginosum itd...

Pytanie do Was:
Czy ktoś obserwował jednak I. elegans w takich samych środowiskach jak to poniższe?
Może pomyliłem gatunek :?:
Nie ukrywam, zę na innym torfowisku przejściowym w okolicach Celestynowa dzień później stwierdziłem Sympecma fusca. Może tym pierwszym razem to też była Sympecma... choć zakodowałem w głowie ten charakterystyczny pełny, jednobarwny, różowy ósmy segment odwłoka.
Załączniki
torfowisko przejsć1.jpg
torfowisko przejsć1.jpg (67.98 KiB) Przejrzano 1504 razy
torfowisko przejsć2.jpg
torfowisko przejsć2.jpg (90.81 KiB) Przejrzano 1499 razy
torfowisko przejsć.jpg
torfowisko przejsć.jpg (109.68 KiB) Przejrzano 1497 razy
Awatar użytkownika
Ewa Miłaczewska
Kontakt:

Post autor: Ewa Miłaczewska »

Nie wydaje mi się, abyś mógł I.elegans pomylić z czymkolwiek. Zwłaszcza, że podkreślasz istnienie barwnego segmentu S8. Raczej powód jest taki, że torfowisko pośrednie nie musi na całej swej przestrzeni mieć jednakowej kwasowości. Gdzieś przecież znajduje się przynajmniej okresowe źródło zasilania w wodę nie tylko opadową. Ze źródeł wynika, że I.elegans unika typowo kwaśnych torfowisk wysokich. Tak myślę, choć sama nigdy nie widziałam tężnicy na torfowisku.
Awatar użytkownika
Piotr M.
Specjalność: Odonata_Ephemeroptera

Post autor: Piotr M. »

Tak , ja miałem na przejściówce sfagnowej I.elegans kilka razy. Larwy - to nie wiem ,ale zachowania rozrodcze miałem nad leśnym jeziorkiem u Ewy .
Natomiast te stanowisko które pokazujesz nie do końca wygląda na torfowisko przejściowe - Widzę tu pas - prawdopodobnie trzcin , więc wątpię ,że to typowe torfowisko przejściowe, bardziej przypomina torfowisko niskie.

PS: podeślij zdjęcie w większej rozdzielczości (te pierwszę)
Jeśli masz zdjęcia pła sfagnowego na tym stanowisko (byle jakie ,obym zobaczył torfowiec) to również przyślij - jeśli pła sfagnowego nie ma, to na pewno nie jest torfowisko przejściowe.
Awatar użytkownika
Grzegorz Michoński

Post autor: Grzegorz Michoński »

Mszar przy jeziorze Oparzno, mszar przy jeziorze Bystrzyno Wielkie, śródleśny mszar między jeziorami: Bystrzyno Wielkie i Małe, wszystko z powiatu świdwińskiego rok 2006. Na jednym ze stanowisk razem z N. speciosa.
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
Kontakt:

Ewa, Piotr i Grzegorz,
Dziękuję Wam za te cenne uwagi. Też pomyślałem, że przecież " sfagnowa przejściówka" poza wodami opadowymi jest również zasilana wodami powierzchniowymi (gruntowymi), więc to "zakwaszenie" nie jest jednakowe na całym torfowisku a jedynie może być intensywne na tych płach mszarnych, o których tu piszecie.
Czyli to mogła być śmiało I. elegans. Nie ma to jak konkretna dyskusja. :lol:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 19:53 przez Marcin Kutera, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
Kontakt:

Piotrze,
Na Twoją prosbę dodatkowo wysyłam fragmenty pła. Zdjęcia robione z tego samego torfowiska, data 10 V 2009
Załączniki
pło sfagnowe z wełnianką 1.jpg
pło sfagnowe z wełnianką 1.jpg (84.1 KiB) Przejrzano 1504 razy
pło sfagnowe z wełnianką.jpg
pło sfagnowe z wełnianką.jpg (105.8 KiB) Przejrzano 1507 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „ODONATA”