Otóż w sobotę 24 IV 2010 będąc na jednym z torfowisk sfagnowych - przejściowym płn. wsch. części Warszawy zaobserwowałem maleńką ważkę (początkowo wziąłem pod uwagę rodzaje: Sympecma, Coenagrion). W momencie kiedy ważka usiadła zauważyłem, że jest różowawo - cimno brązowa, szcególnie na odwłoku z charakterystycznym pełnym różowym ubarwieniem na ósmym segmencie. SPomyslełem, ze to jest osobnik teneralny Ischnura elegans. W sumie czas pojawu się zgadza.
Zacząłem przeglądać różnego rodzaju publikacje i okazuje się,z ę niemal we wszystkich jest napisane iż gatunek nie ma wygórowanych preferencji siedliskowych, jednakze unika torfowisk sfagnowych kwaśnych. To środowisko właśnie jest kwaśne i ubogie w azot. Świadczy o tym występowanie roślin m.in. Ledum palustre, Droshera rotundifolia, Vaccinium uliginosum itd...
Pytanie do Was:
Czy ktoś obserwował jednak I. elegans w takich samych środowiskach jak to poniższe?
Może pomyliłem gatunek

Nie ukrywam, zę na innym torfowisku przejściowym w okolicach Celestynowa dzień później stwierdziłem Sympecma fusca. Może tym pierwszym razem to też była Sympecma... choć zakodowałem w głowie ten charakterystyczny pełny, jednobarwny, różowy ósmy segment odwłoka.