Co to jest?

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przemo

Co to jest?

Post autor: Przemo »

Popołudniem znalazłem, na leżących pod drzewem od kilkunastu lat dachówkach, między innymi dwa oprzędy z poczwarką w środku (jeden mały i "żywy", drugi wielki ale już pusty) oraz kilka skupisk jajek, które bardziej wyglądały mi na jakiś zeschnięty mech niż jaja motyla dopóki nie zobaczyłem malutkich czarnych gąsieniczek. Gąsieniczki mają małe rozmiary (ok. 2mm) widać, iż dopiero co się wykluły. Zauważyłem, iż tworzą one nitki jakiejś sieci, więc może to jakiś jedwabnik, lecz nie wiem, nie znam się jeszcze ;)
Oto kilka zdjęć... przepraszam za słabą ostrość, lecz zdjęcia robione są komórką.
A więc proszę o identyfikację:
Awatar użytkownika
transformer85

Post autor: transformer85 »

Moim zdaniem gąsieniczki jak i część suchych poczwarek mogą wskazywać na Lymantria dispar - Brudnice nieparke :razz:
Choć trudno coś więcej wywnioskować z powodu zdjęć :wink:
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Tak, to nieparka. Złoże też jest charakterystyczne dla tego gatunku.
Przemo

Dziękuję wszystkim!
Czyli nieparka... a miałem nadzieję, iż to Arctia Caja , gdyż tutaj http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=188 na zdjęciach poczwarka jest identyczna jak te, które znalazłem, lecz złoże jaj jest całkowicie inne... A tu http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=248 do tego co znalazłem pasuje tylko to złoże, a poczwarki są inne.
Czy to możliwe, iż poczwarki, które znalazłem pochodzą od A.Caja a złoża jaj i gąsieniczki od L.Dispar?
Awatar użytkownika
Aneta

Poczwarki też są typowe dla L. dispar - nawet na takich słabiutkich zdjęciach widać charakterystyczną rudą szczecinkę na ich powierzchni (co jest ogólnie często spotykane u brudnic). Poczwarki kai natomiast są zupełnie gładkie i ciemniejsze.
Przemo

No to muszę coś dopisać :)
Możliwe, iż to co mówisz to prawda, ale tylko w przypadku większości znalezionych przeze mnie suchych poczwarek... ale co najmniej jedna (ta mała na jednym z pierwszych moich zdjęć) jest gładziutka ;)
W przesłanych przeze mnie linkach na lepidoptera.eu nieparka ma gdzieniegdzie pomarańczowe włoski na poczwarce, prawda? I oprzęd jest taki... "pajęczynowy" i silny... i przyznam- większość tych moich poczwarek takie właśnie są. A kaja prócz tego, że jest gładka, to jest w owalnym oprzędzie, gęstym i jakby jedwabnym- tak mają te pierwsze od góry. A i pozostałości tej większej suchej są takie jak na jednym ze zdjęć na lepidopterze. (po lewej drugie od dołu :) )
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Nie wiem, dlaczego się Przemku upierasz przy tej kai, ale zauważ, że kaje o tej porze roku to średniej wielkości gąsienice (takie kilka cm). Żadne poczwarki, ani jaja, ani malutkie gąsieniczki. Ta poczwarka w oprzędzie na zdjęciu 0012 to być może Phragmatobia fuliginosa, ale to tylko przypuszczenie.
Awatar użytkownika
Aneta

Zgadzam się z Antkiem - aczkolwiek próba identyfikacji z tego zdjęcia jest skazana na niepowodzenie, bo już pomijając jego jakość, tej poczwarki najzwyczajniej nie widać spomiędzy fałdów kokonu. Jeśli jednak żyje, to po prostu ją podhoduj i sam sprawdzisz co z niej wyjdzie.
Przemo

Ależ ja nie upieram się... sugeruję ;x Chciałem się tylko dowiedzieć, czy możliwe jest, aby obok skupisk jaj nieparki (których tam jest naprawdę dużo) oraz zeschniętych poczwarek, motyle kaji mogły zmienić sięw poczwarkę..
Wiem już, że jajka na 100% są brudnicy nieparki- biorąc pod uwagę ten charakterystyczny "meszek" oraz to, iż właśnie rozpoczął się sezon ich klucia... Wcale nie mówię, iż są to malutkie kaje, bo to niemożliwe (choć z początku tak przypuszczałem). A co do poczwarki, to rzeczywiście- nie ten miesiąc, najlepiej będzie jeśli dostosuję się do Waszych rad i ją podhoduję :)
Dziękuję za pomoc w oznaczeniu, mam nadzieję iż to na pewno nieparka, bo jest piękna- w szczególności biała ;)
A właśnie, nie wiem czy zakładać gdzieś nowy temat, czy mogę spytać przy okazji... Czy można hodować Lymantria dispar? Wierzba ma już liście, niedługo będzie dąb i drzewa owocowe... to jedzonko jest. Jaki pojemnik byłby najlepszy? Jakiś prosty plastikowy lub szklany, mały czy wielkie terrarium?
Awatar użytkownika
Aneta

Lymantria dispar jest świetna w hodowli, zupełnie bezproblemowa: zje wszystko, przepoczwarczy się wszędzie ;) Hodowlarka - zależy ile gąsienic będziesz miał na stanie ;) Trzeba brać pod uwagę, że dorastają do całkiem sporych rozmiarów, zwłaszcza gąsienice "żeńskie". Ja hodowałam je w dość dużych szklanych słojach (z szerokimi otworami, to ważne przy sprzątaniu), po kilka sztuk na jeden słoik, ale plastikowe pojemniki też są ok.
Dziękuję za pomoc w oznaczeniu, mam nadzieję iż to na pewno nieparka, bo jest piękna- w szczególności biała ;)
Jeżeli mówisz o poczwarce ze zdjęcia 0012, czyli tej gładkiej, to nie będzie nieparka - znów, nie ta pora. Nieparki będą z tych maluchów ze złoża, ale radziłabym jednak poczekać z miesiąc i dopiero poszukać gąsienic - podrośnięte są łatwiejsze do hodowania niż takie mikruski.
Przemo

Dzięki :)
Chodziło mi właśnie o złoża jaj- pisaliście, że nieparki i za to dziękuję :)
A nieparka jest chronionym gatunkiem czy nie? Bo coś tam gdzieś wyczytałem, że tak, ale potem czytam, że dużo osób ją hoduje... i się gubię.
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Podziękowano: 7 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Przemysław Molski pisze:A nieparka jest chronionym gatunkiem czy nie?
A nie pomyliłeś brudnicy nieparki z czerwończykiem nieparkiem?
Przemo

A... to ja ciągle myślałem, że chodzi o brudnicę... heh bo każdy pisze nieparek, nieparek... można się pomylić ;)
Przemo

Witam ponownie!!!
Kilka dni temu zauważyłem, iż jedna z moich poczwarek jest pusta, a dziś widzę motyla chodzącego po doniczce z kwiatkiem...
Pan Antek miał rację, to Phragmatobia fuliginosa- jest malutki, ale taki piękny :D
Choć nie wiem czy to samiec czy samica... i właśnie, jak rozpoznać u tego motyla płeć?

Pozdrawiam
Przemek M.

P.S. Nie chciałem tworzyć kolejnego tematu, bo po co, jeśli już jeden swój mam... mam nadzieję, iż nikomu to nie przeszkadza...
P.M.
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Post autor: Marcin Kutera »

Przemo

Dzięki
Widziałem to już, ale chciałem troszeczkę więcej szczegółów...
Ale i tak dzięki za zainteresowanie :D
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

jak rozpoznać u tego motyla płeć?
Phragmatobia fuliginosa nie wykazuje dymorfizmu płciowego. Samce i samice są bardzo podobne. Jedynie odwłok u takiej świeżo wylęgłej samiczki będzie większy (pękaty), bo mieści jaja.
Przemo

Dzięki ;d

To była raczej samica... dziś, jakieś pół godziny temu wypuściłem ją na wolność.
Rzeczywiście, to piękne uczucie. Leciała tak wysoko i daleko, a jak fajnie wyglądała- taka różowa i malutka :D
Tak mówiąc serio, to był mój pierwszy wyhodowany motyl (choć zależało mi tylko, na hodowaniu z wszystkich stadiów motyli, a nie tylko dwóch ostatnich, jeśli wiecie o co mi chodzi ;) )

A wracając do brudnicy nieparki... mają już około centymetra i z mało owłosionych, jasno brązowych stały się silnie owłosione i czarne, z żółtymi lub pomarańczowymi kropeczkami na grzbiecie... To chyba L2 ale nie jestem pewien, bo na moich oczach zmieniły już swój wygląd kilka razy... Najpierw były to malutkie czarne 4 milimetrowe kreseczki, później zrobiły się większe, a w pojemniku zauważyłem zeschniętą skórkę- czyli jakby linienie... jeszcze później zrobiły się właśnie jasno brązowe i dużo większe, z małą ilością włosków, a teraz bardzo owłosione, czarne- całkowicie inne niż dotychczas, nawet mniej się ruszają... Czytałem, że linieją 4 razy, więc to nie mogły być linienia, bo jakby wyglądał motyl z 1 cm gąsienicy...

Macie może jakieś zdjęcia poszczególnych linień gąsienicy tego motyla? Bo jakoś nie mogę w internecie znaleźć... Są tylko zdjęcia bez podpisów.
Pozdrawiam PM

P.S. Przepraszam, jeśli pisałem zbyt chaotycznie, ale chciałem jakoś wszystko zmieścić w jednym poście ;)
Awatar użytkownika
Aneta

Przemysław Molski pisze:Czytałem, że linieją 4 razy, więc to nie mogły być linienia, bo jakby wyglądał motyl z 1 cm gąsienicy...

Jeśli widziałeś resztki oskórka, to na pewno były linienie ;) Aczkolwiek sądzę, że dotychczas przeszły jedno, bo bezpośrednio po linieniu takie młodziaki mogą wyglądać trochę inaczej niż jakiś czas potem, gdy chityna już im stwardnieje.
Macie może jakieś zdjęcia poszczególnych linień gąsienicy tego motyla? Bo jakoś nie mogę w internecie znaleźć... Są tylko zdjęcia bez podpisów.
Popatrz tu - wszystkich stadiów po kolei nie ma, ale są fotografie bardzo młodych gąsienic:
http://www.lepiforum.eu/cgi-bin/lepiwik ... ria_Dispar
Przemo

Dzięki wielkie :d

Możliwe, iż moje gąsienice wyglądają właśnie jak na pierwszych trzech fotografiach z tej stronki... mogę się mylić, gdyż na świetnych zdjęciach zawsze wszystko wygląda tak dokładnie i jest takie wielkie. Nawet oczami można nie zauważyć czegoś, co widać na zdjęciu :d
ODPOWIEDZ

Wróć do „MOTYLE inne stadia - gąsienice, poczwarki”