Cryptocephalus sericeus?

Sirkka

Cryptocephalus sericeus?

Post autor: Sirkka »

Pytanie jak w temacie.

Poprawiam błąd na, który zwrócono mi uwagę. Okaz został sfotografowany w miejscowości Borne Sulinowo (Zachodniopomorskie) na początku lipca na polanie niedaleko jeziora.
Załączniki
P7100119.JPG
P7100119.JPG (97.3 KiB) Przejrzano 990 razy
Ostatnio zmieniony środa, 14 kwietnia 2010, 11:31 przez Sirkka, łącznie zmieniany 1 raz.
Wisnia4don

Post autor: Wisnia4don »

Na moje oko wydaje mi się że jest to Chrysomela coerulans - Złotka miętowa, ale w 100% nie jestem pewien, jakiś znawca powinien dokładniej to wyjaśnić ;) Chociaż z tym odwłokiem to obstawiam tak jak napisałeś Chrysomela sericeus. Pozdrawiam
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Wisnia4don pisze:Na moje oko wydaje mi się że jest to Chrysomela coerulans - Złotka miętowa, ale w 100% nie jestem pewien, jakiś znawca powinien dokładniej to wyjaśnić ;) Chociaż z tym odwłokiem to obstawiam tak jak napisałeś Chrysomela sericeus. Pozdrawiam
Głupoty wypisujesz (nie tylko tutaj).

Na temat Cryptocephalus sericeus i pokrewnych, bardzo podobnych gatunków, było już na forum kilka razy. Trzeba wpisać tę nazwę do wyszukiwarki, zaznaczyć opcję szukania całej kombinacji wyrazów i czytać wyniki wyszukiwania.

Paweł
Sirkka

Post autor: Sirkka »

No nic, dzięki. Cryptocephalus sp. chyba będzie bezpieczniej.
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Sirkka pisze:No nic, dzięki. Cryptocephalus sp. chyba będzie bezpieczniej.
Można z dużym prawdopodobieństwem typować gatunek, jeśli zna się dobrze stanowisko i dłuższa eksploracja wykazała tam występowanie tylko jednego z nich. Jednak są miejsca, gdzie C. sericeus i C. aureolus trafiają się razem, a całkowitą pewność daje dopiero obejrzenie spodu ciała lub kopulatora. Niby jest różnica w przebiegu bocznej krawędzi przedplecza, ale przy zdjęciach pod różnymi dziwnymi kątami nie można ufać takim cechom. O ile, rzecz jasna, to jest ta para gatunków, a nie te mniejsze; ale bardziej wygląda na to, że jednak jest.

Poza tym nieustający (i ciągle bezowocny...) apel - podawajcie lokalizację znaleziska, choćby przybliżoną, łatwiej będzie oznaczać.

Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrząszcze [FOTO-oznaczanie]”