mam pytanie znalazłem dziś tj. 08. 04 parę osik starych połamanych, w których było mnóstwo otworów wylotowych, pniaki tych drzewek połamane, sterczące i spróchniałe po złamaniu jednego z nich natrafiłem na taką jak wyżej larwę żywą ponieważ się poruszała wziąłem ze sobą i po jakimś czasie larwa weszła dalej w pniaczek. Moje pytanie, czy możliwe, żeby ten gatunek nie był w wystajacym sęku, ale w pniu i drugie jak trzymać ten pniaczek, dokładnie w czym, gdyż jest dosyć długi.Marek Hołowiński pisze:Wczoraj pojawił się kolejny. Tym razem z próbki wyciętej z martwej osiki. Drzewo wywrócił wiatr wiosną ubiegłego roku. W lecie obumarło, a gąsienica była już w stanie przeżyć.
Larwa w pieńku osiki
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 kwietnia 2010, 22:48 przez rajurek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 10 times
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
To pewnie larwa jakiejś kózki...takie drewno jak opisałeś ,to zdecydowanie nie materiał lęgowy S.melanocephala.rajurek pisze:pniaki tych drzewek połamane, sterczące i spróchniałe po złamaniu jednego z nich natrafiłem na taką jak wyżej larwę
Wrzuć może fotkę zwierza,będzie łatwiej coś wydumać...

Pozdrawiam Rafał.
jesli ją wyjmę nic sie jej nie stanie. Próbowałem załaczyć zdjęcie, ale nie załączyło mi, wyślę Ci na prywatny adres.Rafał Celadyn pisze:To pewnie larwa jakiejś kózki...takie drewno jak opisałeś ,to zdecydowanie nie materiał lęgowy S.melanocephala.rajurek pisze:pniaki tych drzewek połamane, sterczące i spróchniałe po złamaniu jednego z nich natrafiłem na taką jak wyżej larwę
Wrzuć może fotkę zwierza,będzie łatwiej coś wydumać....
Pozdrawiam Rafał.
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 kwietnia 2010, 22:49 przez rajurek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 10 times
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
Zdjęcie trzeba zmniejszyć do 150 kbrajurek pisze:Próbowałem załaczyć zdjęcie

Pozdrawiam Rafał.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:04:07 14:02:06Image taken on:środa, 7 kwietnia 2010, 12:02Focus length:7.8 mmShutter speed:1/4.5 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:200Camera-model:FinePix S7000
Ostatnio zmieniony piątek, 9 kwietnia 2010, 19:09 przez Rafał Celadyn, łącznie zmieniany 1 raz.
- Łukasz Mielczarek
- Specjalność: Diptera
-