Prima aprilis?
- romanzamorski
- UTM: EV19
- profil zainteresowan: ciężki rock, astronomia
Prima aprilis zainfekował także stronę www.lepidoptera.eu
Pojawiły się tam obserwacje takich motylków jak: Carcharodus floccifera i Papilio machaon. Wszystkie z 02.04.2010 z Bełchatowa. Prima aprilis przeciągnął się dla niektórych.
[ Komentarz dodany przez: admin: 06-04-10, 12:41 ]
Okazało się to błędem w działaniu bazy (modyfikacje skryptów)
Pojawiły się tam obserwacje takich motylków jak: Carcharodus floccifera i Papilio machaon. Wszystkie z 02.04.2010 z Bełchatowa. Prima aprilis przeciągnął się dla niektórych.
[ Komentarz dodany przez: admin: 06-04-10, 12:41 ]
Okazało się to błędem w działaniu bazy (modyfikacje skryptów)
- Piotr Pawlikiewicz
- UTM: CC71
- Kontakt:
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 22 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Jak podglądacie do kogo należą ostatnie rekordy na stronie http://www.lepidoptera.eu ?
Ja używam takiej metody (na ostatnie dni, tutaj "2"):
http://www.lepidoptera.eu/records/Actua ... =PL&days=2
Ja używam takiej metody (na ostatnie dni, tutaj "2"):
http://www.lepidoptera.eu/records/Actua ... =PL&days=2
- Piotr Pawlikiewicz
- Kontakt:
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 22 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 6 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
Ja Ci dalej nie wierzę. Pod koniec marca można mieć P. machaon tylko z hodowli.Janek pisze:A mówiłem, że widziałem Papilio machaon (Linneaus, 1758) pod koniec marca, to nikt mi nie wierzył, a co do Prima aprilis, to wątpię, ze ktoś, kto został wyznaczony przez Krzysztofa jako obserwatora zrobiłby taki żart!
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Kontakt:
To akurat może nie być żart ,ale pomyłka...W tamtym roku też ktoś wklepywał zaległe rekordy i też pojawiły się dziwne dane fenologiczne .Kto kiedykolwiek to robił, ten wie, że przez pośpiech można zapomnieć zmienić datę i wychodzą różne ciekawostki .Tak czy inaczej Krzysztof nad wszystkim panuje i nie ma czego roztrząsaćJanek pisze:to wątpię, ze ktoś, kto został wyznaczony przez Krzysztofa jako obserwatora zrobiłby taki żart!

-
- Kontakt:
Zapewniam cię, że nikt na tym forum, w dalszym ciągu nie wierzy w twoje ostatnie, sensacyjne obserwacje.Janek pisze:A mówiłem, że widziałem Papilio machaon (Linneaus, 1758) pod koniec marca, to nikt mi nie wierzył, a co do Prima aprilis, to wątpię, ze ktoś, kto został wyznaczony przez Krzysztofa jako obserwatora zrobiłby taki żart!
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:25 przez Paweł Walkiewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Być może!
Wiem na pewno, i zapewniam was, że gdyby to nie było prawdą nie brnął bym w to, i nie drążył tego tematu dalej!
Przecież i tak sprawa kłamstwa została wyjaśniona, i winy odpuszczone. Mógłbym teraz spokojnie się przyznać, że kłamałem, ale tego nie zrobię, bo nie kłamałem, i od tego trzeba zacząć!
teraz może źle zrobiłem pisząc to znów, dlatego się postaram nie pisać nic dopóki nie potwierdzę tego wystarczającym dowodem!
Jedno jest pewne, NIE PISZĘ BZDUR NA FORUM, BO JEST ONO MI NIERAZ BARDZO POTRZEBNE, I NIE TYLKO MI! Z góry przepraszam wszystkich, za popsutą krew tematami tworzonymi przeze mnie, które budziły pewne wątpliwości i tworzyły Wasze nerwy, i jakimiś bezsensownymi sprawami, typu tej z Mimas tiliae przerobionym w Photoshopie! Z tego miejsca okazuję skruchę, i przysięgam, już nigdy więcej nie pisać o jakichś niesprawdzonych obserwacjach, głupotach itp.
Sam sobie jestem tego winien, i nie powinienem mieś do was jakiekolwiek pretensje!
Uświadomiłem też sobie, że kiedyś trzeba dorosnąć, a takie zachowanie, jakie zdarzyło mi się reprezentować nie należy do zbytnio mądrych!
jeszcze raz przepraszam!!!
Pozdrawiam
Wiem na pewno, i zapewniam was, że gdyby to nie było prawdą nie brnął bym w to, i nie drążył tego tematu dalej!
Przecież i tak sprawa kłamstwa została wyjaśniona, i winy odpuszczone. Mógłbym teraz spokojnie się przyznać, że kłamałem, ale tego nie zrobię, bo nie kłamałem, i od tego trzeba zacząć!
teraz może źle zrobiłem pisząc to znów, dlatego się postaram nie pisać nic dopóki nie potwierdzę tego wystarczającym dowodem!
Jedno jest pewne, NIE PISZĘ BZDUR NA FORUM, BO JEST ONO MI NIERAZ BARDZO POTRZEBNE, I NIE TYLKO MI! Z góry przepraszam wszystkich, za popsutą krew tematami tworzonymi przeze mnie, które budziły pewne wątpliwości i tworzyły Wasze nerwy, i jakimiś bezsensownymi sprawami, typu tej z Mimas tiliae przerobionym w Photoshopie! Z tego miejsca okazuję skruchę, i przysięgam, już nigdy więcej nie pisać o jakichś niesprawdzonych obserwacjach, głupotach itp.
Sam sobie jestem tego winien, i nie powinienem mieś do was jakiekolwiek pretensje!
Uświadomiłem też sobie, że kiedyś trzeba dorosnąć, a takie zachowanie, jakie zdarzyło mi się reprezentować nie należy do zbytnio mądrych!
jeszcze raz przepraszam!!!
Pozdrawiam

-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
czasami minie wiele lat nim uda się potwierdzić swoje wcześniejsze obserwacje. Patrz tu viewtopic.php?t=11649
Jeśli nie masz "dowodu w ręku" nie podawaj takich informacji. Zwłaszcza jeśli odbiegają od typowych.
Jeśli nie masz "dowodu w ręku" nie podawaj takich informacji. Zwłaszcza jeśli odbiegają od typowych.
Skończcie! Szczerze znudziły mi się takie tematy- tym bardziej, że pojawiają się na forum cyklicznie... Stąd też z mojej strony uprzejma prośba o wpisywanie kolejnych obserwacji i dodawanie zdjęć- chłonę je jako ta gąbka
Albo ogólniej- chłonę jakieś merytoryczne tematy, a nie dywagacje na temat kto i gdzie "nagiął rzeczywistość". 

Troszeczkę wyszło jak żart prima aprilisowy...niezamierzony
W ramach wytłumaczenia uchylę rąbka tajemnicy że Krzysztof Jonko szykuje niesamowitą niespodzianke. Ale wszystko w swoim czasie.
"Prima aprilisowe" rekordy skasowane.
Jestem pod wrażeniem czujności forum
P.S. Dzieki Piotrku za obrone ;
Janku wiecej wytrwałości w obserwacjach bez naginania rzeczywistości(chociaż brzoskwinie można uzyskać kwitnąco w warunkach kontrolowanych np w szklarni..czesto ogrodnicy tak robia aby wydluzyc czas sprzedazy roslin kwitnacych roslin)
W ramach wytłumaczenia uchylę rąbka tajemnicy że Krzysztof Jonko szykuje niesamowitą niespodzianke. Ale wszystko w swoim czasie.
"Prima aprilisowe" rekordy skasowane.
Jestem pod wrażeniem czujności forum
P.S. Dzieki Piotrku za obrone ;
Janku wiecej wytrwałości w obserwacjach bez naginania rzeczywistości(chociaż brzoskwinie można uzyskać kwitnąco w warunkach kontrolowanych np w szklarni..czesto ogrodnicy tak robia aby wydluzyc czas sprzedazy roslin kwitnacych roslin)
- Piotr Pawlikiewicz
- Kontakt:
Sprawa kłamstwa nie została wyjaśniona, nie dałeś zdjęcia z dobrą datą, mimo próśb takiego nie zrobiłeś. Zdjęcia można znaleźć w internecie, zawisak nad krokusem został zrobiony w maju (dotarłem do niemieckiej strony gdzie został zrobiony), żadne twoje tłumaczenie nie trafiło do mnie. Marcin zna się na drzewach i krzewach ozdobnych, ogrodowych itp., bo się tym zajmuje zawodowo. Jak dla mnie straciłeś wszelką wiarygodność przez szybkie sprostowanie naszych wątpliwości (poprawna data), teraz masz to w dupie, za kilka lat pewno będziesz żałował tego. Tyle mego offtopa ale też nie mam zamiaru milczeć jak coś mi się nie podoba, może to wszystkich męczy, może nie interesuję ale nikt mnie zmusi do wyrażania swoich wątpliwości i dążenia do prawdy. Taki jestem i tyle. Podobnie dziwi mnie nagonka na Pawła Jałoszyńskiego w innym temacie, że szybko sprowadził na ziemię pewnego nowicjusza. Im szybciej się nauczy tym szybciej to zaowocuję w przyszłości. Kolejny raz dam przykład Xawiera który młodym wiekiem przerasta wielu z nas swoim zaangażowaniem w tym co robi a nawet nie oto chodzi. On przerasta wielu formą swoich wypowiedzi i on powinien być wzorem dla młodych adeptów entomologii takich jak Janek. Dlatego wolę jednego Pawła Jałoszyńskiego który czasem piszę tylko po to by kogoś zgnoić ale jednym postem merytorycznym np. o larwach wzbogaca tysiąckrotnie wartość tego forum. Jeden Paweł czy Xawier jest wart o wiele więcej niż 1000 nowych użytkowników. Forum jest uniwersalne, dyskutuję się tu o wielkich sprawach, nawet o ukąszeniach w dupę przez pchłę. Ale dbajmy o poprawność naszych wypowiedzi, jak i o ich rzetelność.Przecież i tak sprawa kłamstwa została wyjaśniona, i winy odpuszczone.
Co do wypowiedzi Marcina, zdajesz sobie sprawę że wywoła ona kolejną burzę gdyż nie wyjaśnia ona nic. Zapewne chodzi tu o jakieś testy na lepidoptera.eu, ale warto to też oznajmić i masz spokój.
- Tomasz Mokrzycki
Hej!
Całkowicie popieram Piotra. Forum powinno służyć wszystkim, ale to nie oznacza że można żartować z poważnych ludzi. Mam propozycję - ignorujmy wszelkie sensacyjne doniesienia, jeżeli nie są poparte np. rzetelną dokumentacją fotograficzną. Wszelkie próby okłamywania, podawania cudzych zdjęć, jako własne powinny kończyć się usunięciem takiego żartownisia z Forum i to natychmiast!
. Co raz bardziej się przekonywuję, że to samo powinno dotyczyć postów z błędami ortograficznymi. Niestety liczba osób z zaświadczeniami o wszelkich "dys" i przekonaniem, że im wszystko wolno, dramatycznie rośnie. Irytuje mnie ich roszczeniowa postawa. Przyznaję, że na poczatku raziły mnie ostre uwagi Pawła (Paweł - wybacz
), ale w miarę upływu czasu widzę, że ma rację. Myślę, że jeżeli komuś naprawde będzie zależało na byciu na Forum, zrobi wszystko, by się poprawić. A w przypadku pozostałych - zdecydowane "del". Nie pozwólmy zaśmiecać Forum!
Pozdrawiam
Całkowicie popieram Piotra. Forum powinno służyć wszystkim, ale to nie oznacza że można żartować z poważnych ludzi. Mam propozycję - ignorujmy wszelkie sensacyjne doniesienia, jeżeli nie są poparte np. rzetelną dokumentacją fotograficzną. Wszelkie próby okłamywania, podawania cudzych zdjęć, jako własne powinny kończyć się usunięciem takiego żartownisia z Forum i to natychmiast!

Pozdrawiam
- Krzysiek Jonko
- Kontakt:
Muszę wtrącić swoje 3 grosze...bo po trosze to moja wina 
Przygotowuję nową wersję strony - kilka osób ją aktualnie testuje. Niestety nie powiedziałem betatesterom, że pracują na PRAWDZIWYCH danych - nie na kopii. Prawdopodobnie stąd wziął się problem...
Z braku czasu nie śledzę FORUM na bieżąco - mam nadzieję, że wszystko już się wyjaśniło? Czy ktoś ewentualnie zasługuje na anulowanie/zawieszenie statusu obserwatora?

Przygotowuję nową wersję strony - kilka osób ją aktualnie testuje. Niestety nie powiedziałem betatesterom, że pracują na PRAWDZIWYCH danych - nie na kopii. Prawdopodobnie stąd wziął się problem...
Z braku czasu nie śledzę FORUM na bieżąco - mam nadzieję, że wszystko już się wyjaśniło? Czy ktoś ewentualnie zasługuje na anulowanie/zawieszenie statusu obserwatora?
-
I poparcie "obserwacji" fotografia może być nie wystarczające,ja pavoniom zrobiłem zdjęcie 1.04 ale to gąsienice z hodowli.Można tez wybudzić wcześniej poczwarkę machaona lub jakiegoś zawisaka zrobić zdjęcie w terenie i jest "dowód".Tylko po co??Za niedługo to zaczniemy sobie nie wieżyc i sami siebie sprawdzać.Tomasz Mokrzycki pisze: . Mam propozycję - ignorujmy wszelkie sensacyjne doniesienia, jeżeli nie są poparte np. rzetelną dokumentacją fotograficzną.
- Piotr Pawlikiewicz
- Kontakt:
-
- Administrator
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 6 times
- Kontakt:
Dwie sprawy:
1. Wiarygodność danych.
Każdy forumowicz podając jakieś swoje obserwacje odpowiada za nie. Trzeba je traktować jako surową informację, jeszcze nie potwierdzona, nie weryfikowaną co do prawdziwości i do poprawności oznaczenia. Kolejnym etapem jest właśnie działanie Forum - wzajemna kontrola, pomoc w oznaczaniu. Tu następuje naturalna selekcja.
Chciałbym podkreślić, ze nie ma obowiązku tłumaczenia się z własnych obserwacji. Jeśli ktoś nie życzy sobie weryfikacji jest to jego prywatną sprawą, właściwie mógłby nawet nie podawać jej do żadnej wiadomości. Nie można też takiej informacji cytować, wykorzystywać ani powtarzać dalej.
Jeśli jednak już tak się stało, że jakaś informacja ujrzy światło dzienne, czyli ktoś napisze o tym na forum, a Forumowicze wyłapią coś i zaczną się dopytywać to naturalną rzeczą jest, żeby autor postu ułatwił weryfikację takiej informacji.
Na koniec- gdyby ktoś zechciał traktować informację forumową jako faunistyczne doniesienie to uważam, że najpierw musi to jako późniejszy autor swojego opracowania zweryfikować (jak wszystkie informacje składowe swojej pracy w tym jakiejś informacji z Forum na którą chciałby się powołać) (już czuję, jak niektórym krew się wzburza... spokojnie....). W ten sposób nie ma szans na trafienie nie sprawdzonej informacji do publikacji. Forum nie jest miejscem publikowania i do wszelkich treści należy odnosić się z rezerwą. Nie znaczy to że informacje są tu nieprawdziwe, po prostu, aby móc się na nie powołać należy je weryfikować i oczywiście należałoby uzyskać zgodę autora obserwacji na ich dalsze wykorzystanie.
2. Ortografia na Forum.
W całej Polsce obowiązuje (!) język polski wraz z ZASADAMI jego pisowni. Oznacza to nie mniej ni więcej, tylko to, że jesteśmy zmuszeni do przestrzegania zasad gramatyki i ortografii. Szczególnie w przypadku wyrażania opinii na masowym Forum powinno być to WYMOGIEM nienaruszalnym. Na wielu Forach moderatorzy skrupulatnie poprawiają błędy. Forum staje się źródłem wielu informacji, jest archiwizowane przez wyszukiwarki (np Google) i jest bezustannie czytane. Trudno więc pogodzić się z faktem kaleczenia naszego ojczystego języka.
Młodzieży - obudźcie się! To wasz i nasz wszystkich obowiązek dbać o nasz ojczysty język!
To nie jest tak, że ktoś Was nagle atakuje za jakieś błędy - to w ogóle nie powinno mieć miejsca. Edukacja w Polsce jest dla każdego dostępna, więc nie można się tłumaczyć brakiem umiejętności poprawnego pisania ani brakiem znajomości języka polskiego (poza cudzoziemcami). A tym bardziej nie można się obrażać, okazywać totalnej ignorancji dla naszego języka, dla czytających. Jeśli ktoś nie chce, bo rzeczywiście nie chce pisać poprawnie i ma "gdzieś" wszelkie zasady - narusza nasz REGULAMIN (a po to on jest).
Dlatego moje i nasze stanowcze NIE dla wszelkich błędów ortograficznych (chak, usówać, ujżałem) oraz cudactw typu "polski bo zaczynam a bułgarij" "prosze nie opowiedać historij na moim temacie".
1. Wiarygodność danych.
Każdy forumowicz podając jakieś swoje obserwacje odpowiada za nie. Trzeba je traktować jako surową informację, jeszcze nie potwierdzona, nie weryfikowaną co do prawdziwości i do poprawności oznaczenia. Kolejnym etapem jest właśnie działanie Forum - wzajemna kontrola, pomoc w oznaczaniu. Tu następuje naturalna selekcja.
Chciałbym podkreślić, ze nie ma obowiązku tłumaczenia się z własnych obserwacji. Jeśli ktoś nie życzy sobie weryfikacji jest to jego prywatną sprawą, właściwie mógłby nawet nie podawać jej do żadnej wiadomości. Nie można też takiej informacji cytować, wykorzystywać ani powtarzać dalej.
Jeśli jednak już tak się stało, że jakaś informacja ujrzy światło dzienne, czyli ktoś napisze o tym na forum, a Forumowicze wyłapią coś i zaczną się dopytywać to naturalną rzeczą jest, żeby autor postu ułatwił weryfikację takiej informacji.
Na koniec- gdyby ktoś zechciał traktować informację forumową jako faunistyczne doniesienie to uważam, że najpierw musi to jako późniejszy autor swojego opracowania zweryfikować (jak wszystkie informacje składowe swojej pracy w tym jakiejś informacji z Forum na którą chciałby się powołać) (już czuję, jak niektórym krew się wzburza... spokojnie....). W ten sposób nie ma szans na trafienie nie sprawdzonej informacji do publikacji. Forum nie jest miejscem publikowania i do wszelkich treści należy odnosić się z rezerwą. Nie znaczy to że informacje są tu nieprawdziwe, po prostu, aby móc się na nie powołać należy je weryfikować i oczywiście należałoby uzyskać zgodę autora obserwacji na ich dalsze wykorzystanie.
2. Ortografia na Forum.
W całej Polsce obowiązuje (!) język polski wraz z ZASADAMI jego pisowni. Oznacza to nie mniej ni więcej, tylko to, że jesteśmy zmuszeni do przestrzegania zasad gramatyki i ortografii. Szczególnie w przypadku wyrażania opinii na masowym Forum powinno być to WYMOGIEM nienaruszalnym. Na wielu Forach moderatorzy skrupulatnie poprawiają błędy. Forum staje się źródłem wielu informacji, jest archiwizowane przez wyszukiwarki (np Google) i jest bezustannie czytane. Trudno więc pogodzić się z faktem kaleczenia naszego ojczystego języka.
Młodzieży - obudźcie się! To wasz i nasz wszystkich obowiązek dbać o nasz ojczysty język!
To nie jest tak, że ktoś Was nagle atakuje za jakieś błędy - to w ogóle nie powinno mieć miejsca. Edukacja w Polsce jest dla każdego dostępna, więc nie można się tłumaczyć brakiem umiejętności poprawnego pisania ani brakiem znajomości języka polskiego (poza cudzoziemcami). A tym bardziej nie można się obrażać, okazywać totalnej ignorancji dla naszego języka, dla czytających. Jeśli ktoś nie chce, bo rzeczywiście nie chce pisać poprawnie i ma "gdzieś" wszelkie zasady - narusza nasz REGULAMIN (a po to on jest).
Dlatego moje i nasze stanowcze NIE dla wszelkich błędów ortograficznych (chak, usówać, ujżałem) oraz cudactw typu "polski bo zaczynam a bułgarij" "prosze nie opowiedać historij na moim temacie".