Larwa biegacza

Łukasz

Larwa biegacza

Post autor: Łukasz »

Znalziony wczoraj (27.02) w ściółce pod starą wierzbą. Długość ok. 2,5cm. Spód białawy; poza tym dość miękki.
Załączniki
P1050345.JPG
P1050345.JPG (91.8 KiB) Przejrzano 1683 razy
P1050344.JPG
P1050344.JPG (61.82 KiB) Przejrzano 1680 razy
P1050343.JPG
P1050343.JPG (74.82 KiB) Przejrzano 1678 razy
P1050340.JPG
P1050340.JPG (104.1 KiB) Przejrzano 1696 razy
Ostatnio zmieniony 28 lutego 2010, 18:13 - ndz przez Łukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łukasz Mielczarek
Specjalność: Diptera

Post autor: Łukasz Mielczarek »

Czemu w dziale "Nie-OWADY"?
To jest larwa chrząszcza z rodziny Carabidae...
Łukasz

Wobec tego poproszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu.
Dałoby się jeszcze określić gatunek, czy to raczej niemożliwe? W razie czego mam jeszcze tę larwę, trzymam w lodówce na wypadek gdyby się okazało że to jakaś rzadkość :smile:
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Łukasz pisze: Dałoby się jeszcze określić gatunek, czy to raczej niemożliwe?
Dużo da się powiedzieć, jeśli ma się do czynienia ze zdjęciem. Nie z fotką pierdykniętą telefonem komórkowym w wychodku o północy, tylko ze zdjęciem. Takim, przy którym użyto światła, głównego narzędzia do robienia zdjęć.

Gdyby choć w niewielkim stopniu interesował cię ten zwierz, to po odpowiedzi Łukasza w pół minuty znalazłbyś na forum wskazówki pozwalające powiedzieć o tej larwie coś więcej.

Paweł
Łukasz

Dużo da się powiedzieć, jeśli ma się do czynienia ze zdjęciem. Nie z fotką pierdykniętą telefonem komórkowym w wychodku o północy, tylko ze zdjęciem. Takim, przy którym użyto światła, głównego narzędzia do robienia zdjęć.

Gdyby choć w niewielkim stopniu interesował cię ten zwierz, to po odpowiedzi Łukasza w pół minuty znalazłbyś na forum wskazówki pozwalające powiedzieć o tej larwie coś więcej.

Mimo najszczerszych chęci ilość informacji jakie zebrałem jest praktycznie zerowa; nigdy nie interesowałem się chrząszczami i za brak wiedzy bardzo przepraszam. Zdjęcia zostało wykonane aparatem, ale niestety z braku specjalistycznego sprzętu jakość nie jest taka jak Pańskie fotografie. Chętnie zrobię lepsze, jeżeli bym tylko dostał jakieś proste wskazówki w jaki sposób wykonać zdjęcie dobrze oświetlone (od dawna próbuję i wyjść niestety nie chce, bo tworzy się cień); i oczywiście chciałbym wiedzieć jakie części tej larwy są najistotniejsze w oznaczaniu.
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Łukasz pisze:
Mimo najszczerszych chęci ilość informacji jakie zebrałem jest praktycznie zerowa;
Przejrzałeś larwalny dział forum i nic podobnego nie rzuciło ci się w oczy?

Paweł
Łukasz

Przepraszam, przeoczyłem w ogóle dział z larwami - przeszukałem jedynie podforum carabidae. Popatrzę w weekend, w tej chwili niestety doskwiera mi brak większej ilości czasu.
Hubert Jakoniuk

Post autor: Hubert Jakoniuk »

Ja mogę tylko powiedzieć że to rodzaj Carabus spp.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Carabidae (Biegaczowate)”