dwa biegaczowate

Awatar użytkownika
palipa
UTM: CF 34

dwa biegaczowate

Post autor: palipa »

Poproszę o oznaczenie pierwszego i potwierdzenie drugiego
To moje pierwsze próby preparowania więc proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam Paweł
Załączniki
2. Limodromus assimilis CF 34 28 XI 2009 dł. ok 11 mm
2. Limodromus assimilis CF 34 28 XI 2009 dł. ok 11 mm
Original image recording time:
2010:01:02 16:11:18
Image taken on:
sobota, 2 stycznia 2010, 15:11
Focus length:
60 mm
Shutter speed:
1/20 Sec
F-number:
f/14
ISO speed rating:
200
Camera-model:
Canon EOS 1000D
IMG_5630.JPG (55.89 KiB) Przejrzano 3790 razy
1. XA 80 01 VIII 2009 dł. ok 11.5 mm
1. XA 80 01 VIII 2009 dł. ok 11.5 mm
2010:01:02 16:13:31
Image taken on:
sobota, 2 stycznia 2010, 15:13
Focus length:
60 mm
Shutter speed:
1/20 Sec
F-number:
f/14
ISO speed rating:
200
Camera-model:
Canon EOS 1000D
IMG_5631.JPG (62.4 KiB) Przejrzano 3822 razy
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

zerknij do tego linku viewtopic.php?t=12304 -odnośnie 1,dwójka na moje niewprawne oko ok :wink: ,pozdrowki Rafał.
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

1. Pterostichus oblongopunctatus
2. OK
Na oświetlacz załóż dyfuzor. Umożliwi on złagodzenie kontrastów :wink:.
Awatar użytkownika
palipa

zdjęcia robiono lustrzanką z lampą pierścieniową
będą lepsze jak zrobię sobie pudło do fot bezcieniowej wezmę większy bardziej stabilny statyw i zrobię zdjęcia na f/4 i złożę

Paweł

PS. nie chciałbym być nieuprzejmy i podważać oceny specjalisty ale popatrzałem sobie na tablicę ze strony o chrząszczach Alzacji i tam znalazłem Pterostichus (Bothriopterus) quadrifoveolatus Letzner, 1852. nie ma go w ikonografii bo tam szperałem wcześniej i w Pterostichus oblongopunctatus coś mi nie pasowało ale wg. Pana listy Panie Mietku u nas P. quadrifoveolatus występuję.
Można by uzyskać ciut więcej informacji na temat różnic między tymi dwoma gatunkami
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

palipa pisze: ale wg. Pana listy Panie Mietku u nas P. quadrifoveolatus występuję
Różnice między obu gatunkami już kiedyś opisywałem. Dotyczą one przede wszystkim kształtu przedplecza (u Pt. oblongopunctatus podstawa jest niemal prosta, a u Pt. quadrifoveolatus po bokach wyraźnie odgięta ku przodowi) i chetotaksji pokryw (u Pt. oblongopunctatus w trzecim międzyrzędzie 4 – 7 tylko nieznacznie zagłebionych chetoporów dorsalnych, u Pt. quadrifoveolatus 3 wyraźnie zagłębione). Pt. quadrifoveolatus spotyka się zwykle pojedynczo, niemal wyłącznie na pożarzyskach. W okolicach Trójmiasta ostatnio znalazł go Darek Tarnawski (forumowy vogel); sprawdź Jego posty.
Tu jest link do postu Darka:
viewtopic.php?p=81461&highlight=#81461
Zwróć uwagę na kształt przedplecza (szczególnie jego podstawy) i pokrywy. Porównaj z okazem przez siebie sfotografowanym, a dostrzeżesz różnice. Zauważ też, że u Pt. oblongopunctatus golenie i stopy są wyraźnie rozjaśnione, brunatne, a u Pt. quadrifoveolatus prawie jednolicie czarne :wink:.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

...żeby nie zakładać nowego tematu :wink: też ostatnio wygrzebałem ze spróchniałego pniaka trochę biegaczy i żeby został ślad spreparowałem po jednym okazie :cool: ,z 6 gatunkami jakoś sobie poradziłem, ale te dwa sprawiaja mi problem(zwłaszcza ten drugi...),więc proszę o oznaczenie :wink: .Pozdrawiam Rafał
Załączniki
???
???
2.Pterostichus ,Agonum sp..jpg (88.74 KiB) Przejrzano 3799 razy
?
?
1.Pterostichus aethiops.jpg (105.01 KiB) Przejrzano 3794 razy
Awatar użytkownika
palipa

M. Stachowiak pisze: u Pt. oblongopunctatus podstawa jest niemal prosta, a u Pt. quadrifoveolatus po bokach wyraźnie odgięta ku przodowi i chetotaksji pokryw (u Pt. oblongopunctatus w trzecim międzyrzędzie 4 – 7 tylko nieznacznie zagłebionych chetoporów dorsalnych, u Pt. quadrifoveolatus 3 wyraźnie zagłębione). Pt. quadrifoveolatus spotyka się zwykle pojedynczo, niemal wyłącznie na pożarzyskach. W okolicach Trójmiasta ostatnio znalazł go Darek Tarnawski (forumowy vogel); sprawdź Jego posty.

Zwróć uwagę na kształt przedplecza (szczególnie jego podstawy) i pokrywy. Porównaj z okazem przez siebie sfotografowanym, a dostrzeżesz różnice. Zauważ też, że u Pt. oblongopunctatus golenie i stopy są wyraźnie rozjaśnione, brunatne, a u Pt. quadrifoveolatus prawie jednolicie czarne :wink:.
Dla mnie przedplecze właśnie bardziej przypomina Pt. quadrifoveolatus tak samo zagłębiania 3 wyraźne
spotkany pojedynczo pod nadpaloną kłodą ( w lesie były robiono lekkie przecinki i ktoś tam rozpalał ognisko niedaleko sągów, nadpalona niewielka kłoda leżała kilkanaście metrów dalej) w lesie koło jeziora Garczyn kwadrat UTM XA 80 (podany przy zdjęciu)

Golenie i stopy tu może trochę przegiąłem z oświetleniem i rozjaśnianiem w obróbcejak zmontuję lepsze stanowisko do robienia zdjęć okazom spreparowanym będiz lepiej bo pod lupą to g.. widzę

dam jeszcze powiększenie tułowia i górnej części pokryw
Załączniki
IMG_5632.JPG
2010:01:02 16:14:59
Image taken on:
sobota, 2 stycznia 2010, 15:14
Focus length:
60 mm
Shutter speed:
1/20 Sec
F-number:
f/14
ISO speed rating:
200
Camera-model:
Canon EOS 1000D
IMG_5632.JPG (143.52 KiB) Przejrzano 3786 razy
Awatar użytkownika
palipa

Pomogło bardzo
jestem w pełni usatysfakcjonowany
i dziękuję zresztą pewnie nie tylko ja

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

...skoro tak dobrze idzie...to dodam jeszcze jeden okaz ,początkowo myślałem że to ten sam gatunek co na fot 2.(niestety nie posiadam mikroskopu),jednak gdy pstryknąłem fote dochodzę do wniosku że to inny gatunek???Jeśli byłby ktoś tak miły i coś podpowiedział byłbym wdzięczny :wink: ,pozdrawiam Rafał.
Dodam że okaz fot. 2 ma ok.6mm,a okaz 3 -ok.4mm
Załączniki
3.jpg
3.jpg (106.67 KiB) Przejrzano 3789 razy
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

1. Pterostichus aethiops (Panz.)
2. Pt. minor (Gyll.)
3. Pt. diligens (Sturm)
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

M. Stachowiak pisze:Myślę, że w oznaczeniu Twojego okazu pomocne będą te obrazki:
Hej Mietku, te obrazki składałeś Heliconem czy czyms takim, czy to pojedyncze zdjęcie??
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

M. Stachowiak pisze:1. Pterostichus aethiops (Panz.)
2. Pt. minor (Gyll.)
3. Pt. diligens (Sturm
:smile: Dzięki ,czyli dobrze kombinowałem z 2 i 3 :wink: ,pozdrawiam Rafał.
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

To są składanki z modułu Montage programu Leica Application Suite (jeszcze w wersji 2.8.1) poddane zgrubnej obróbce w Helicon Filter.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Pterostichus sp.

Dołączę jeszcze jeden okaz,początkowo wydawało mi się, że to Pterostichus aethiops,jednak po dokładniejszym przyjrzeniu się przez obiektyw,mam pewne wątpliwości...Roboczo :wink: ,oznaczyłem go jako Pterostichus melas/melanarius,proszę o weryfikację,dorzucam "rysunek komputerowy" ,bo czasem lepiej widać szczegóły niż na fotce :wink: ,pozdrawiam Rafał.
Załączniki
rys.Pterostichus sp..jpg
2007:02:22 03:58:43
Image taken on:
czwartek, 22 lutego 2007, 02:58
Focus length:
40 mm
Shutter speed:
15 Sec
F-number:
f/8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DSC-H7
rys.Pterostichus sp..jpg (102.68 KiB) Przejrzano 3796 razy
Pterostichus sp..jpg
2007:02:22 03:58:43
Image taken on:
czwartek, 22 lutego 2007, 02:58
Focus length:
40 mm
Shutter speed:
15 Sec
F-number:
f/8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DSC-H7
Pterostichus sp..jpg (101.58 KiB) Przejrzano 3816 razy
Awatar użytkownika
Robert Zoralski
Specjalność: Syrphidae
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Post autor: Robert Zoralski »

Te zaokrąglone końce przedplecza nie pozostawiają zbyt dużego wyboru ;)
Po mojemu to jest P. aethiops.

Pozdrawiam
Robert
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times

Post autor: Bartek Pacuk »

Robert Zoralski pisze:Te zaokrąglone końce przedplecza nie pozostawiają zbyt dużego wyboru
Zawsze może jeszcze być P. madidus :grin: Ale nie tym razem, to jest P. aethiops.
Rafał Celadyn pisze:Roboczo :wink: ,oznaczyłem go jako Pterostichus melas/melanarius
Wymienione przez Ciebie Rafale gatunki mają inne przedplecze.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Dzięki Panowie :wink: ,chyba za długo się im przyglądałem :razz: ,zmylił mnie pokrój ciała i proporcje głowy w stosunku do przedplecza(zdjęcie na początku tematu),ale to pewnie przez różnice w płci,tak czy inaczej zawsze czegoś nowego można się nauczyć(swoją drogą to nawet lepiej ,że podobieństwo tych gatunków nie jest tak duże ,bo istnieje możliwość poprawnego oznaczenia :wink: ),pozdrawiam Rafał.
Awatar użytkownika
Robert Zoralski
Kontakt:

Zawsze może jeszcze być P. madidus Ale nie tym razem, to jest P. aethiops.
Tak, już nie dopisywałem tego. Może uzupełnię jeszcze wątek o różnice obu tych gatunków z wyraźnie zaokrąglonymi tylnami narożnikami przedplecza czyli P. madidus vs. P aethiops, bo mogą się przydać na przyszłość.

Główna różnica to wyraźne wzniesienie (listwa) pomiędzy "basal impressions" (wgłębieniami podstawy przedplecza) a brzegiem przedplecza, które występuje u P. madidus a nie występuje u P. aethiops. Dodatkowo podaje się, że w 3-cim międzyrzędzie pokryw u P. madidus występuje tylko 1 chetopor dorsalny, a u P. aethiops 3 chetopory.
Do tego rozmiary obu gatunków tylko częściowo nachodzą na siebie: P. madidus to 13-18mm natomiast P. aethiops 11,5-15mm.

Bartek, starałem się nie próżnować w ostatnim czasie jeśli chodzi o biegacze, żeby mieć z wami wspólny język. ;) Poza tym to naprawdę fajna rodzina, ale dopiero po dłuższym czasie zaczyna się je rozróżniać na oko. Zdaje sobię sprawę ile jeszcze brakuje, ale to kwestia czasu. Aha, dzięki jeszcze raz za klucz, który mi kiedyś zkserowałeś. Naprawdę się przydaje.

Pozdrawiam
Robert
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times

Post autor: Bartek Pacuk »

Robert Zoralski pisze:czyli P. madidus vs. P aethiops, bo mogą się przydać na przyszłość.
Na przykład jakby ktoś znalazł P. madidus w Polsce :cool:
Robert Zoralski pisze:Bartek, starałem się nie próżnować w ostatnim czasie jeśli chodzi o biegacze, żeby mieć z wami wspólny język
Robert Zoralski pisze:Zdaje sobię sprawę ile jeszcze brakuje, ale to kwestia czasu.
Najważniejszy jest chyba stały kontakt z okazami, jak się siądzie do binokularu po dłuższej przerwie, to czasem się okazuje, że sporo cech zdawało by się oczywistych trzeba sobie przypomnieć :???:
Robert Zoralski pisze:Aha, dzięki jeszcze raz za klucz, który mi kiedyś zkserowałeś. Naprawdę się przydaje.
Prawdę mówiąc nie pamiętam, co Ci tam kserowałem-czyżby FHL? Pamiętam natomiast, że kiedyś Ci wysyłałem klucz do Bembidiini i Trechini prof. Pawłowskiego. Tak czy owak najważniejsze, że się przydaje-klucz bezczynnie leżeć nie powinien :wink:
Awatar użytkownika
Robert Zoralski
Kontakt:

FHL
true ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Carabidae (Biegaczowate)”