dwa biegaczowate
- palipa
- UTM: CF 34
dwa biegaczowate
Poproszę o oznaczenie pierwszego i potwierdzenie drugiego
To moje pierwsze próby preparowania więc proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam Paweł
To moje pierwsze próby preparowania więc proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam Paweł
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:01:02 16:11:18Image taken on:sobota, 2 stycznia 2010, 15:11Focus length:60 mmShutter speed:1/20 SecF-number:f/14ISO speed rating:200Camera-model:Canon EOS 1000D
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:01:02 16:13:31Image taken on:sobota, 2 stycznia 2010, 15:13Focus length:60 mmShutter speed:1/20 SecF-number:f/14ISO speed rating:200Camera-model:Canon EOS 1000D
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
zerknij do tego linku viewtopic.php?t=12304 -odnośnie 1,dwójka na moje niewprawne oko ok
,pozdrowki Rafał.

- M. Stachowiak
- palipa
zdjęcia robiono lustrzanką z lampą pierścieniową
będą lepsze jak zrobię sobie pudło do fot bezcieniowej wezmę większy bardziej stabilny statyw i zrobię zdjęcia na f/4 i złożę
Paweł
PS. nie chciałbym być nieuprzejmy i podważać oceny specjalisty ale popatrzałem sobie na tablicę ze strony o chrząszczach Alzacji i tam znalazłem Pterostichus (Bothriopterus) quadrifoveolatus Letzner, 1852. nie ma go w ikonografii bo tam szperałem wcześniej i w Pterostichus oblongopunctatus coś mi nie pasowało ale wg. Pana listy Panie Mietku u nas P. quadrifoveolatus występuję.
Można by uzyskać ciut więcej informacji na temat różnic między tymi dwoma gatunkami
będą lepsze jak zrobię sobie pudło do fot bezcieniowej wezmę większy bardziej stabilny statyw i zrobię zdjęcia na f/4 i złożę
Paweł
PS. nie chciałbym być nieuprzejmy i podważać oceny specjalisty ale popatrzałem sobie na tablicę ze strony o chrząszczach Alzacji i tam znalazłem Pterostichus (Bothriopterus) quadrifoveolatus Letzner, 1852. nie ma go w ikonografii bo tam szperałem wcześniej i w Pterostichus oblongopunctatus coś mi nie pasowało ale wg. Pana listy Panie Mietku u nas P. quadrifoveolatus występuję.
Można by uzyskać ciut więcej informacji na temat różnic między tymi dwoma gatunkami
- M. Stachowiak
Różnice między obu gatunkami już kiedyś opisywałem. Dotyczą one przede wszystkim kształtu przedplecza (u Pt. oblongopunctatus podstawa jest niemal prosta, a u Pt. quadrifoveolatus po bokach wyraźnie odgięta ku przodowi) i chetotaksji pokryw (u Pt. oblongopunctatus w trzecim międzyrzędzie 4 – 7 tylko nieznacznie zagłebionych chetoporów dorsalnych, u Pt. quadrifoveolatus 3 wyraźnie zagłębione). Pt. quadrifoveolatus spotyka się zwykle pojedynczo, niemal wyłącznie na pożarzyskach. W okolicach Trójmiasta ostatnio znalazł go Darek Tarnawski (forumowy vogel); sprawdź Jego posty.palipa pisze: ale wg. Pana listy Panie Mietku u nas P. quadrifoveolatus występuję
Tu jest link do postu Darka:
viewtopic.php?p=81461&highlight=#81461
Zwróć uwagę na kształt przedplecza (szczególnie jego podstawy) i pokrywy. Porównaj z okazem przez siebie sfotografowanym, a dostrzeżesz różnice. Zauważ też, że u Pt. oblongopunctatus golenie i stopy są wyraźnie rozjaśnione, brunatne, a u Pt. quadrifoveolatus prawie jednolicie czarne

- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...żeby nie zakładać nowego tematu
też ostatnio wygrzebałem ze spróchniałego pniaka trochę biegaczy i żeby został ślad spreparowałem po jednym okazie
,z 6 gatunkami jakoś sobie poradziłem, ale te dwa sprawiaja mi problem(zwłaszcza ten drugi...),więc proszę o oznaczenie
.Pozdrawiam Rafał

- Załączniki
- 2.Pterostichus ,Agonum sp..jpg (88.74 KiB) Przejrzano 3799 razy
- 1.Pterostichus aethiops.jpg (105.01 KiB) Przejrzano 3794 razy
- palipa
Dla mnie przedplecze właśnie bardziej przypomina Pt. quadrifoveolatus tak samo zagłębiania 3 wyraźneM. Stachowiak pisze: u Pt. oblongopunctatus podstawa jest niemal prosta, a u Pt. quadrifoveolatus po bokach wyraźnie odgięta ku przodowi i chetotaksji pokryw (u Pt. oblongopunctatus w trzecim międzyrzędzie 4 – 7 tylko nieznacznie zagłebionych chetoporów dorsalnych, u Pt. quadrifoveolatus 3 wyraźnie zagłębione). Pt. quadrifoveolatus spotyka się zwykle pojedynczo, niemal wyłącznie na pożarzyskach. W okolicach Trójmiasta ostatnio znalazł go Darek Tarnawski (forumowy vogel); sprawdź Jego posty.
Zwróć uwagę na kształt przedplecza (szczególnie jego podstawy) i pokrywy. Porównaj z okazem przez siebie sfotografowanym, a dostrzeżesz różnice. Zauważ też, że u Pt. oblongopunctatus golenie i stopy są wyraźnie rozjaśnione, brunatne, a u Pt. quadrifoveolatus prawie jednolicie czarne.
spotkany pojedynczo pod nadpaloną kłodą ( w lesie były robiono lekkie przecinki i ktoś tam rozpalał ognisko niedaleko sągów, nadpalona niewielka kłoda leżała kilkanaście metrów dalej) w lesie koło jeziora Garczyn kwadrat UTM XA 80 (podany przy zdjęciu)
Golenie i stopy tu może trochę przegiąłem z oświetleniem i rozjaśnianiem w obróbcejak zmontuję lepsze stanowisko do robienia zdjęć okazom spreparowanym będiz lepiej bo pod lupą to g.. widzę
dam jeszcze powiększenie tułowia i górnej części pokryw
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:01:02 16:14:59Image taken on:sobota, 2 stycznia 2010, 15:14Focus length:60 mmShutter speed:1/20 SecF-number:f/14ISO speed rating:200Camera-model:Canon EOS 1000D
- M. Stachowiak
Myślę, że w oznaczeniu Twojego okazu pomocne będą te obrazki:
- Załączniki
- Pterostichus_oblongopunctatus_-_pkr.jpg (113.83 KiB) Przejrzano 3789 razy
- Pterostichus_quadrifoveolatus_-_pkr.jpg (89.57 KiB) Przejrzano 3779 razy
- Pterostichus oblongopunctatus - ppl.jpg (95 KiB) Przejrzano 3792 razy
- Pterostichus quadrifoveolatus - ppl.jpg (101.95 KiB) Przejrzano 3793 razy
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...skoro tak dobrze idzie...to dodam jeszcze jeden okaz ,początkowo myślałem że to ten sam gatunek co na fot 2.(niestety nie posiadam mikroskopu),jednak gdy pstryknąłem fote dochodzę do wniosku że to inny gatunek???Jeśli byłby ktoś tak miły i coś podpowiedział byłbym wdzięczny
,pozdrawiam Rafał.
Dodam że okaz fot. 2 ma ok.6mm,a okaz 3 -ok.4mm

Dodam że okaz fot. 2 ma ok.6mm,a okaz 3 -ok.4mm
- Załączniki
- 3.jpg (106.67 KiB) Przejrzano 3789 razy
- M. Stachowiak
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
- M. Stachowiak
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
Pterostichus sp.
Dołączę jeszcze jeden okaz,początkowo wydawało mi się, że to Pterostichus aethiops,jednak po dokładniejszym przyjrzeniu się przez obiektyw,mam pewne wątpliwości...Roboczo
,oznaczyłem go jako Pterostichus melas/melanarius,proszę o weryfikację,dorzucam "rysunek komputerowy" ,bo czasem lepiej widać szczegóły niż na fotce
,pozdrawiam Rafał.

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:02:22 03:58:43Image taken on:czwartek, 22 lutego 2007, 02:58Focus length:40 mmShutter speed:15 SecF-number:f/8ISO speed rating:80Camera-model:DSC-H7
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:02:22 03:58:43Image taken on:czwartek, 22 lutego 2007, 02:58Focus length:40 mmShutter speed:15 SecF-number:f/8ISO speed rating:80Camera-model:DSC-H7
- Robert Zoralski
- Specjalność: Syrphidae
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
-
- Podziękował(-a): 3 times
Zawsze może jeszcze być P. madidusRobert Zoralski pisze:Te zaokrąglone końce przedplecza nie pozostawiają zbyt dużego wyboru

Wymienione przez Ciebie Rafale gatunki mają inne przedplecze.Rafał Celadyn pisze:Roboczo,oznaczyłem go jako Pterostichus melas/melanarius
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
Dzięki Panowie
,chyba za długo się im przyglądałem
,zmylił mnie pokrój ciała i proporcje głowy w stosunku do przedplecza(zdjęcie na początku tematu),ale to pewnie przez różnice w płci,tak czy inaczej zawsze czegoś nowego można się nauczyć(swoją drogą to nawet lepiej ,że podobieństwo tych gatunków nie jest tak duże ,bo istnieje możliwość poprawnego oznaczenia
),pozdrawiam Rafał.

- Robert Zoralski
- Kontakt:
Tak, już nie dopisywałem tego. Może uzupełnię jeszcze wątek o różnice obu tych gatunków z wyraźnie zaokrąglonymi tylnami narożnikami przedplecza czyli P. madidus vs. P aethiops, bo mogą się przydać na przyszłość.Zawsze może jeszcze być P. madidus Ale nie tym razem, to jest P. aethiops.
Główna różnica to wyraźne wzniesienie (listwa) pomiędzy "basal impressions" (wgłębieniami podstawy przedplecza) a brzegiem przedplecza, które występuje u P. madidus a nie występuje u P. aethiops. Dodatkowo podaje się, że w 3-cim międzyrzędzie pokryw u P. madidus występuje tylko 1 chetopor dorsalny, a u P. aethiops 3 chetopory.
Do tego rozmiary obu gatunków tylko częściowo nachodzą na siebie: P. madidus to 13-18mm natomiast P. aethiops 11,5-15mm.
Bartek, starałem się nie próżnować w ostatnim czasie jeśli chodzi o biegacze, żeby mieć z wami wspólny język.

Pozdrawiam
Robert
-
- Podziękował(-a): 3 times
Na przykład jakby ktoś znalazł P. madidus w PolsceRobert Zoralski pisze:czyli P. madidus vs. P aethiops, bo mogą się przydać na przyszłość.

Robert Zoralski pisze:Bartek, starałem się nie próżnować w ostatnim czasie jeśli chodzi o biegacze, żeby mieć z wami wspólny język
Najważniejszy jest chyba stały kontakt z okazami, jak się siądzie do binokularu po dłuższej przerwie, to czasem się okazuje, że sporo cech zdawało by się oczywistych trzeba sobie przypomniećRobert Zoralski pisze:Zdaje sobię sprawę ile jeszcze brakuje, ale to kwestia czasu.

Prawdę mówiąc nie pamiętam, co Ci tam kserowałem-czyżby FHL? Pamiętam natomiast, że kiedyś Ci wysyłałem klucz do Bembidiini i Trechini prof. Pawłowskiego. Tak czy owak najważniejsze, że się przydaje-klucz bezczynnie leżeć nie powinienRobert Zoralski pisze:Aha, dzięki jeszcze raz za klucz, który mi kiedyś zkserowałeś. Naprawdę się przydaje.

- Robert Zoralski
- Kontakt: