Ornithoptera allotei
-
- Specjalność: Rhopalocera_Polski_Buprestidae
Ornithoptera allotei
Cześć
No właśnie, czy może mi ktoś powiedzieć coś więcej o tym gatunku. Wiem, że jest to hybryda O. victoriae i O. priamus urvillanus, ale gdzie występuje? jaki ma zasięg występowania? Proszę o udzielenie mi informacji.
Pozdrawiam
Jelonek
No właśnie, czy może mi ktoś powiedzieć coś więcej o tym gatunku. Wiem, że jest to hybryda O. victoriae i O. priamus urvillanus, ale gdzie występuje? jaki ma zasięg występowania? Proszę o udzielenie mi informacji.
Pozdrawiam
Jelonek
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Wystarczy w Google wpisać Ornithoptera allotei - cały dzień czytania (około 750 stron).
Występuje na wyspach: Bougainville Island, Malaita Island.
Więcej szczegółów: http://www.nagypal.net/ttallott.htm
Występuje na wyspach: Bougainville Island, Malaita Island.
Więcej szczegółów: http://www.nagypal.net/ttallott.htm
-
- Specjalność: Rhopalocera_Polski_Buprestidae
To ja jeszcze dodam
- Bougainville, PNG
- New Georgia Is, Solomon
- Neggela Is, Solomon
- Malaitia, Solomon
Dodatkowo R. Straatman stworzyl hybryde O. p. euphorion (samiec) x O. v. victoriae (samica) - Samce bardziej zoltawe, no ale to po euphorionie. Moze cos wiecej wie o tej krzyzwoce J. Pasternak, razem pracowali.
edit:
A jeszcze dodam, ze Haugum i Low zajmowali sie miedzy innymi ta hybryda. W sumie to wszyskim sie zajmowali :)
- Bougainville, PNG
- New Georgia Is, Solomon
- Neggela Is, Solomon
- Malaitia, Solomon
Dodatkowo R. Straatman stworzyl hybryde O. p. euphorion (samiec) x O. v. victoriae (samica) - Samce bardziej zoltawe, no ale to po euphorionie. Moze cos wiecej wie o tej krzyzwoce J. Pasternak, razem pracowali.
edit:
A jeszcze dodam, ze Haugum i Low zajmowali sie miedzy innymi ta hybryda. W sumie to wszyskim sie zajmowali :)