Przegląd krajowych gatunków z rodzaju Leistus Fr.

Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Przegląd krajowych gatunków z rodzaju Leistus Fr.

Post autor: M. Stachowiak »

Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią, przy okazji Świąt Bożego Narodzenia i jako nagrodę związaną z rozwiązaniem zagadki z rozpoznaniem Leistus rufomarginatus na podstawie fotki żuchwy udostępniam sporządzone specjalnie dla https://entomo.pl opracowanie mojego autorstwa pt. „Przegląd krajowych gatunków z rodzaju Leistus Fr. (Coleoptera: Carabidae: Nebiinae: Nebriini)”. Plik dostępny jest pod tym łączem:
https://download.entomo.pl/pracepdf/Sta ... eistus.pdf
W tekście jest jeszcze sporo „niedoróbek”, ale... myślę, że potrzebującym opracowanie się przyda :wink: .
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Szczere gratulacje!!!
Rozumiem, że priorytet mają publikacje, za które są punkty, itd. itp. Już to przerabialiśmy!
Ale to jest świetny przykład tego, co jest właściwym kierunkiem!!!
Oby inni poszli w twoje ślady Mietku!!!
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Serdecznie dziękuję. W miarę możliwości (przede wszystkim wolnego czasu :wink:) będę sukcesywnie udostępniał opracowania kolejnych rodzajów tak, aby najdalej w roku 2011 zamknąć całość krajowej karabidofauny :mrgreen:. Myślę, że wówczas nie będzie już utyskiwań na temat braku rzetelnych opracowań w języku polskim umożliwiających oznaczenie do gatunku występujących w Polsce biegaczowatych. Oczywiście niezależnie od tych elektronicznych „publikacji” przygotuję wersję przeznaczoną do druku w ramach „Kluczy do oznaczania owadów Polski” lub monografii „Fauna Polski” (w tym przypadku opracowanie uzupełnię o wykaz znanych stanowisk, a także znacznie rozbuduję podrozdziały odnoszące się do bionomii i preferencji ekologicznych poszczególnych gatunków). Pierwszy krok już zrobiony, przede mną następne :wink:. Bartek Pacuk już wcześniej zgłaszał zapotrzebowanie na klucz do oznaczania Calathusów i ten udostępnię w styczniu (a postaram się także do innych rodzajów :mrgreen:).
Awatar użytkownika
Rudziński Krzysiek

Post autor: Rudziński Krzysiek »

:grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Rudziński Krzysiek pisze::grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
Odbieram to bardzo dwuznacznie... :wink: Czy masz coś przeciwko tej inicjatywie?
Ostatnio zmieniony 22 grudnia 2009, 22:24 - wt przez M. Stachowiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rudziński Krzysiek

Post autor: Rudziński Krzysiek »

Cieszę się , świetna robota. Zapotrzebowanie na tego typu prace jest WIELKIE.
Awatar użytkownika
palipa
UTM: CF 34

Post autor: palipa »

Wiadomości co najmniej wspaniałe odnośnie tych planów.

Razem z opracowanie rodzaju Leistus to będzie w tym roku chyba najlepszy prezent na gwiazdkę

Powodzenia w dalszej pracy

Paweł
Awatar użytkownika
vogel

Post autor: vogel »

Piękna sprawa. Życzę wytrwałości.
Z niecierpliwością będę czekał na dalszy ciąg.
Podziękowania i gratulacje. :grin:
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Przetłumaczę (oj niestety niektóych obrazków nie pokazuje bezpośrednio):
Załączniki
jump.gif
jump.gif (963 Bajtów) Przejrzano 3079 razy
jump.gif
jump.gif (963 Bajtów) Przejrzano 3083 razy
jump.gif
jump.gif (963 Bajtów) Przejrzano 3104 razy
jump.gif
jump.gif (963 Bajtów) Przejrzano 3147 razy
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

OK! Żartowałem... :wink: Teksty opracowań w większości już mam, teraz czas zabierają mi przede wszystkim ilustracje.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

Fantastyczna robota, może nawet w wolnej chwili w czasie świąt przejrzę moje Carabidae i wybiorę sobie z nich Lesistusy ;)
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

M. Stachowiak pisze:W tekście jest jeszcze sporo „niedoróbek”, ale... myślę, że potrzebującym opracowanie się przyda :wink: .
Ano trafiają się tu i ówdzie literówki jakieś itp. :wink: Jestem właśnie świeżo po lekturze tegoż opracowania, po pierwszym, dość uważnym czytaniu nie widzę nic, do czego można by się przyczepić :razz: Za jakiś czas przeczytam powtórnie, to może coś znajdę :mrgreen:
A tak poważnie - naprawdę kawał solidnej roboty, opisy, klucz, zdjęcia - wszystko jest. Ten przykład daje też wyobrażenie, jakiego rozmiaru może być całość, jak się ukaże. Rodzaj Leistus nie jest licznie reprezentowany w naszej faunie, do oznaczania względnie prosty, a zajmuje 30 stron :shock: Najliczniejsze rodzaje (Bembidion, Amara, Pterostichus, Harpalus czy Carabus) mogłyby pewnie spokojnie funkcjonować jako samodzielne części. Jak rozumiem monografia będzie zatem liczyć co najmniej kilka tomów?
Z lektury tekstu wynika też, że całkiem sporo jest do zrobienia, ot choćby żaden z wymienionych Leistusów nie doczekał się opisu jaja ani poczwarki. Ciekawe, nie zdawałem sobie z tego sprawy...
M. Stachowiak pisze:będę sukcesywnie udostępniał opracowania kolejnych rodzajów tak, aby najdalej w roku 2011 zamknąć całość krajowej karabidofauny
Czyli rok 2010 ciekawie się zapowiada :grin:
M. Stachowiak pisze:Bartek Pacuk już wcześniej zgłaszał zapotrzebowanie na klucz do oznaczania Calathusów i ten udostępnię w styczniu (a postaram się także do innych rodzajów :mrgreen: ).
Ciągle aktualne :mrgreen: Dobrze, że już w styczniu się ten klucz pojawi :grin: Przydałby się też do rodzajów Clivina, Dyschirius, Agonum, Limodromus i Amara :wink:
Awatar użytkownika
Andrzej 54 †
UTM: CC71
Specjalność: Staphylinidae
profil zainteresowan: rencista o szerokim spektrum zainteresowań

Opracowanie

Post autor: Andrzej 54 † »

Carabidolodzy to mają dobrze, nie to co my kusakarze. Mietku, o kusakach też coś takiego :grin: . A tak na poważnie, serdeczne gratulacje, kawał dobrej roboty. Oby wszystkie klucze do oznaczania owadów były takie. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Bartek Pacuk pisze:Przydałby się też do rodzajów Clivina, Dyschirius, Agonum, Limodromus i Amara
Te już są w wersji tekstowej. Muszę tylko je zilustrować (część ilustracji też już mam...) :mrgreen:.
Bartek Pacuk pisze:zajmuje 30 stron
To jest tylko kwestia formatowania :wink:. Przewiduję, że całość będzie miała objętość przynajmniej 1800 stron, czyli 6 tomów po 300 stron.
Dziękuję za słowa uznania. To zobowiązuje, a jednocześnie mobilizuje do dalszej pracy.
Bartek Pacuk

M. Stachowiak pisze:Bartek Pacuk napisał/a:
Przydałby się też do rodzajów Clivina, Dyschirius, Agonum, Limodromus i Amara

Te już są w wersji tekstowej. Muszę tylko je zilustrować (część ilustracji też już mam...) :mrgreen: .
To bardzo dobra wiadomość, oprócz Calathusów chyba te właśnie rodzaje sprawiają mi najwięcej kłopotów przy oznaczaniu (przynajmniej z tych, z którymi miałem do czynienia, bo z niektórymi jeszcze nie miałem). Amary może trochę na wyrost tu dałem, bo problemy sprawiają mi raczej niektóre grupy gatunków, niż cały rodzaj. Do Dyschiriusów mam za słaby sprzęt (niebawem się to zmieni), poza tym bardzo mało okazów mi się dotąd przewinęło pod binokularem. Clivina to taki niewdzięczny rodzaj dla mnie, jakoś te cechy przedstawiane w kluczach mnie czasem nie przekonują i mam wątpliwości przy niektórych okazach. W Limodromusach brak opatrzenia, bo wszędzie wokół tylko assimilis się trafia, więc z pozostałymi ciężko porównać, no a Agonum - to dziadostwo jest trudniejsze od Calathusów :razz:
M. Stachowiak pisze:Przewiduję, że całość będzie miała objętość przynajmniej 1800 stron, czyli 6 tomów po 300 stron.
Zatem trzeba już pomału szukać w pokoju miejsca na te tomiska :cool:
petrel
UTM: EC19/ED10

Post autor: petrel »

Świetna sprawa. Gratulacje.
Choć Carabidy nie interesują mnie w takim stopniu jak ryjki, to szczególnie cieszą (i szczerze, to już nie mogę się doczekać :lol: części z rodzajami Agonum i Amara) tego typu inicjatywy.
Co do literówek i błędów to na stronie 27, ryc. 23 przedstawia L. ferrugineus, a podpisana jest L. terminatus
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Otrzymałem informację, że autorem zdjęcia ilustrującego pokrój Leistus montanus pawlowskii (ryc. 18) nie jest Ortwin Bleich, lecz Grzegorz Tarwacki, o czym wcześniej nie wiedziałem. Grzegorza za pomyłkę serdecznie przepraszam z nadzieją, że nie jest przeciwny wykorzystaniu fotografii jego autorstwa w moim opracowaniu.
Mietek
Awatar użytkownika
GrzegorzT.
UTM: EC08

Post autor: GrzegorzT. »

Witam,
Mietku miło Mi, że trud jaki włożyłem w wykonanie tego zdjęcia jest doceniony poprzez zamieszczenie go w twoim opracowaniu.
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Tego nam w Polsce trzeba super inicjatywa!!!
Bartek Pacuk

petrel pisze:Co do literówek i błędów to na stronie 27, ryc. 23 przedstawia L. ferrugineus, a podpisana jest L. terminatus
Co ciekawe łatwo to przeoczyć, ja przy pierwszym czytaniu nie zwróciłem na to uwagi...
Z istotniejszych rzeczy trzeba jeszcze nanieść poprawki w 2 miejscach:
str. 14, ryc. 12 jest Leistus (Pogonophorus) pawlowskii, brakuje oczywiście nazwy gatunkowej montanus
str. 15, ryc. 13 literówka, ale dość istotna, bo w nazwie gatunkowej - zamiast spinibarbis jest spinibrabis

Pozostałe 9 literówek sobie daruję, są raczej mało istotne :razz:
Awatar użytkownika
J. Tatur-Dytkowski

Post autor: J. Tatur-Dytkowski »

Świetne opracowanie!!
M. Stachowiak pisze:będę sukcesywnie udostępniał opracowania kolejnych rodzajów tak, aby najdalej w roku 2011 zamknąć całość krajowej karabidofauny
i świetna, optymistycznie budująca deklaracja!! :smile:
ODPOWIEDZ