https://download.entomo.pl/pracepdf/Sta ... eistus.pdf
W tekście jest jeszcze sporo „niedoróbek”, ale... myślę, że potrzebującym opracowanie się przyda

Odbieram to bardzo dwuznacznie...Rudziński Krzysiek pisze:![]()
![]()
![]()
![]()
Ano trafiają się tu i ówdzie literówki jakieś itp.M. Stachowiak pisze:W tekście jest jeszcze sporo „niedoróbek”, ale... myślę, że potrzebującym opracowanie się przyda.
Czyli rok 2010 ciekawie się zapowiadaM. Stachowiak pisze:będę sukcesywnie udostępniał opracowania kolejnych rodzajów tak, aby najdalej w roku 2011 zamknąć całość krajowej karabidofauny
Ciągle aktualneM. Stachowiak pisze:Bartek Pacuk już wcześniej zgłaszał zapotrzebowanie na klucz do oznaczania Calathusów i ten udostępnię w styczniu (a postaram się także do innych rodzajów).
Te już są w wersji tekstowej. Muszę tylko je zilustrować (część ilustracji też już mam...)Bartek Pacuk pisze:Przydałby się też do rodzajów Clivina, Dyschirius, Agonum, Limodromus i Amara
To jest tylko kwestia formatowaniaBartek Pacuk pisze:zajmuje 30 stron
To bardzo dobra wiadomość, oprócz Calathusów chyba te właśnie rodzaje sprawiają mi najwięcej kłopotów przy oznaczaniu (przynajmniej z tych, z którymi miałem do czynienia, bo z niektórymi jeszcze nie miałem). Amary może trochę na wyrost tu dałem, bo problemy sprawiają mi raczej niektóre grupy gatunków, niż cały rodzaj. Do Dyschiriusów mam za słaby sprzęt (niebawem się to zmieni), poza tym bardzo mało okazów mi się dotąd przewinęło pod binokularem. Clivina to taki niewdzięczny rodzaj dla mnie, jakoś te cechy przedstawiane w kluczach mnie czasem nie przekonują i mam wątpliwości przy niektórych okazach. W Limodromusach brak opatrzenia, bo wszędzie wokół tylko assimilis się trafia, więc z pozostałymi ciężko porównać, no a Agonum - to dziadostwo jest trudniejsze od CalathusówM. Stachowiak pisze:Bartek Pacuk napisał/a:
Przydałby się też do rodzajów Clivina, Dyschirius, Agonum, Limodromus i Amara
Te już są w wersji tekstowej. Muszę tylko je zilustrować (część ilustracji też już mam...).
Zatem trzeba już pomału szukać w pokoju miejsca na te tomiskaM. Stachowiak pisze:Przewiduję, że całość będzie miała objętość przynajmniej 1800 stron, czyli 6 tomów po 300 stron.
Co ciekawe łatwo to przeoczyć, ja przy pierwszym czytaniu nie zwróciłem na to uwagi...petrel pisze:Co do literówek i błędów to na stronie 27, ryc. 23 przedstawia L. ferrugineus, a podpisana jest L. terminatus