Prostoskrzydłe z Bliskiego Wschodu
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Prostoskrzydłe z Bliskiego Wschodu
Ostatnio sięgnąłem po przykurzoną już nieco gablotkę z "robakami" i pomyślałem, że może dla specjalistów oznaczenie tych gatunków nie będzie stanowić problemu - jeżeli coś kogoś zainteresuje chętnie wykonam zdjęcie poj. owada...
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:12:17 15:18:50Image taken on:czwartek, 17 grudnia 2009, 14:18Focus length:80 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/4.2Camera-model:NIKON D70
- Jarosław Bury
- Kontakt:
W każdym kraju istnieją nieco inne przepisy dotyczące przewozu owadów, w niektórych krajach w ogóle nie jest to regulowane, oczywiście nie warto ryzykować i próbować przewozić owady objęte ochroną, bowiem konsekwencje mogą być przykre. Martwe owady nie objęte ochroną i konwencjami międzynarodowymi można przewozić legalnie.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Damian Bruder
- UTM: WT43
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
To będą raczej podejrzenia niż oznaczenia
ale może się przydadzą:
duże, z ciemnym paskiem na tylnych skrzydłach - Anacridium sp.
dwa od środka na prawo, z podbarwionym na różowo skrzydłami - Calliptamus sp.
duży z lewej, z przejrzystymi skrzydłami - wygląda mi na Schistocerca gregaria
średni na prawo od Locusty, przejrzyste tylne skrzydła - Dociostaurus sp.?
sporo Oedipoda sp.: trzy z czerwonymi skrzydłami, węższym czarnym paskiem - może O. miniata
dwa nieduże z lewej, pod czerwonym Oedipoda - Sphingonotus sp.?

duże, z ciemnym paskiem na tylnych skrzydłach - Anacridium sp.
dwa od środka na prawo, z podbarwionym na różowo skrzydłami - Calliptamus sp.
duży z lewej, z przejrzystymi skrzydłami - wygląda mi na Schistocerca gregaria
średni na prawo od Locusty, przejrzyste tylne skrzydła - Dociostaurus sp.?
sporo Oedipoda sp.: trzy z czerwonymi skrzydłami, węższym czarnym paskiem - może O. miniata
dwa nieduże z lewej, pod czerwonym Oedipoda - Sphingonotus sp.?
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Jarosław Bury
- Kontakt:
OK. pomyślałem, że chodziło o tego niewielkiego, czerwonego z szerokim czarnym pasem na tylnych skrzydłach - poszperam teraz i spróbuję dowiedzieć się coś więcej o tych "robaczkach" - bo jak na razie jestem kompletnym ignorantem w tej grupie owadów...
P.S. pierwsza uwaga - z dużych szarańczaków z ciemnymi pręgami na tylnych skrzydłach tylko drugi w pierwszej kolumnie od prawej ma paskowane oczy - pozostałe mają jednolicie kawowe lub brunatne - czyżby Anacridium aegyptium ?
P.S. pierwsza uwaga - z dużych szarańczaków z ciemnymi pręgami na tylnych skrzydłach tylko drugi w pierwszej kolumnie od prawej ma paskowane oczy - pozostałe mają jednolicie kawowe lub brunatne - czyżby Anacridium aegyptium ?
- Aneta
Z Anacridium w tych rejonach jest tak, że wg strony OSF Online w Libanie występuje tylko A. aegyptium właśnie; acz zasięg bardzo podobnego (łącznie z paskowanymi oczami) A. melanorhodon arabafrum obejmuje niemal cały Płw. Arabski, więc nie wiem, czy tego gatunku też nie należałoby brać pod uwagę.Jarosław Bury pisze:z dużych szarańczaków z ciemnymi pręgami na tylnych skrzydłach tylko drugi w pierwszej kolumnie od prawej ma paskowane oczy - pozostałe mają jednolicie kawowe lub brunatne - czyżby Anacridium aegyptium ?
Jeszcze co do Oedipod - te z żółtymi skrzydłami to może być O. aurea, niebieskie - O. caerulescens.
- Piotr Pawlikiewicz
- UTM: CC71
- Kontakt:
Aneta jest po prostu programem, pierwszy i jak na razie jedyny tak doskonały. Stworzyła go(ją) grupa entomologów, w tajnych bunkrach Hitlera, pod osłoną nocy a celem programu jest oznaczanie owadów ot cała tajemnica. Podobno sukces programu chcę wykorzystać google i zastąpić Anetą swoją dotychczasową wyszukiwarkę.
Teraz nie pożyję długo za wyjawienie tajemnicy
Teraz nie pożyję długo za wyjawienie tajemnicy

- Jarosław Bury
- Kontakt:
Strona OSF Online to prawdziwa kopalnia wiedzy na temat prostoskrzydłych - trochę w niej pogrzebałem i jeszcze raz dziękuję za link.
Jeszcze kilka ciekawostek - tym razem jeden szarańczak (chyba
) oraz dwa długoczułkowce...
Jeszcze kilka ciekawostek - tym razem jeden szarańczak (chyba

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:12:19 16:08:01Image taken on:sobota, 19 grudnia 2009, 15:08Focus length:70 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/18Camera-model:NIKON D70
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:12:19 16:07:58Image taken on:sobota, 19 grudnia 2009, 15:07Focus length:70 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/18Camera-model:NIKON D70
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:12:19 16:07:51Image taken on:sobota, 19 grudnia 2009, 15:07Focus length:70 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/18Camera-model:NIKON D70
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Dzięki, ach jeszcze "ichni" turkuć...
P.S. przejrzałem wszystkie gatunki z rodzaju Truxalis i w Libanie (wg. strony OSF) występuje jedynie Truxalis nasuta (Linnaeus, 1758)
P.S. 2 przejrzałem również wszystkie gatunki z rodzaju Phaneroptera i jakkolwiek w Europie występują cztery gatunki z tego rodzaju, to żaden nie jest podawany z Libanu...
Dotarłem do ciekawej pracy (dość świeżej) o Orthoptera południa Turcji - http://pdfserve.informaworld.com/434001__908272249.pdf - tu również Phaneroptera brak, ale jest podawanych kilka innych rodzajów z Tettigoniidae: Phaneroptherinae - np.: Tylopsis, Acrometopa, Isophia, Poecilimon...
P.S. przejrzałem wszystkie gatunki z rodzaju Truxalis i w Libanie (wg. strony OSF) występuje jedynie Truxalis nasuta (Linnaeus, 1758)
P.S. 2 przejrzałem również wszystkie gatunki z rodzaju Phaneroptera i jakkolwiek w Europie występują cztery gatunki z tego rodzaju, to żaden nie jest podawany z Libanu...
Dotarłem do ciekawej pracy (dość świeżej) o Orthoptera południa Turcji - http://pdfserve.informaworld.com/434001__908272249.pdf - tu również Phaneroptera brak, ale jest podawanych kilka innych rodzajów z Tettigoniidae: Phaneroptherinae - np.: Tylopsis, Acrometopa, Isophia, Poecilimon...
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:12:19 14:52:04Image taken on:sobota, 19 grudnia 2009, 13:52Focus length:70 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/18Camera-model:NIKON D70
- Aneta
Pisałeś, że to okazy z pogranicza libańsko-izraelskiego, dlatego kierowałam się również checklistą izraelskich owadów, a w niej wymienione są i Phaneroptera, i więcej niż jeden Truxalis.
Co do Phaneropterinae - większość wymienionych przez Ciebie odpada, mają inny pokrój ciała. Można by brać jeszcze pod uwagę Acrometopa macropoda, ale wg mnie kształt przednich skrzydeł nr 3 pasuje bardziej do jakiegoś Phaneroptera.
Turkuć to na pewno będzie Gryllotalpa sp., ale do dokładniejszego oznaczenia potrzebny byłby jakiś klucz.
Co do Phaneropterinae - większość wymienionych przez Ciebie odpada, mają inny pokrój ciała. Można by brać jeszcze pod uwagę Acrometopa macropoda, ale wg mnie kształt przednich skrzydeł nr 3 pasuje bardziej do jakiegoś Phaneroptera.
Turkuć to na pewno będzie Gryllotalpa sp., ale do dokładniejszego oznaczenia potrzebny byłby jakiś klucz.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Po dokładniejszym przeglądnięciu areałów występowania wszystkich Truxalis z regionu moim zdaniem najprawdopodobniej będzie to T. nasuta lub T. eximia, co ciekawe ich zasięgi się wzajemnie uzupełniają, jakby któryś z tych taksonów był wydzielony z drugiego - eximia występuje w Hiszpanii, Afryce, na Pół. Arabskim i na Cyprze - nasuta w Libanie, Syrii, Turcji i Azji Centralnej - z resztą wg. niektórych to ten sam taxon: Truxalis eximia: Bei-Bienko & Mishchenko. 1951. Locusts and Grasshoppers of the U.S.S.R. and Adjacent Countries 2:23 >> Note: syn. >> Truxalis nasuta. Swoją drogą, ciekawe kiedy zostały rozdzielone, skoro jeszcze w 51 r. były traktowane jako tożsame?
Pewności nie można mieć, ale zawęził się znacznie krąg podejrzanych
P.S. http://www.biologie.uni-ulm.de/cgi-bin/ ... #herb70307 - link do holotypu T. obsoleta - synonimu T. nasuta - lokalizacja Bejrut.
Pewności nie można mieć, ale zawęził się znacznie krąg podejrzanych

P.S. http://www.biologie.uni-ulm.de/cgi-bin/ ... #herb70307 - link do holotypu T. obsoleta - synonimu T. nasuta - lokalizacja Bejrut.