młody Szablak
-
- UTM: DA24
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
młody Szablak
Mam parę zdjęć młodych szablaków (koniec lipca nad jeziorem Sielpia) - nie jestem pewien jednak oznaczenia co do gatunku.
Teoretycznie to szablaki krwiste (Sympetrum sanguineum) (niby nogi całe czarne*), ale im dłużej sprawdzałem tym bardziej mi szkockiego/czarnego (Sympetrum danae) przypomina, a to że są młode i nie wybarwione to mi jeszcze bardziej utrudnia...
*choć na zdj1 przy tułowiu są jasne nogi - to dalej "całe odnóże jest czarne"?
Teoretycznie to szablaki krwiste (Sympetrum sanguineum) (niby nogi całe czarne*), ale im dłużej sprawdzałem tym bardziej mi szkockiego/czarnego (Sympetrum danae) przypomina, a to że są młode i nie wybarwione to mi jeszcze bardziej utrudnia...
*choć na zdj1 przy tułowiu są jasne nogi - to dalej "całe odnóże jest czarne"?
- Załączniki
- szablak2.JPG (44.06 KiB) Przejrzano 1757 razy
- szablak1.JPG (71.29 KiB) Przejrzano 1765 razy
-
- UTM: DA24
- Kontakt:
Wielkie dzięki, nie spodziewałem się 2 różnych gatunków tak blisko siebie - czy rozróżniłes te gatunki po odnózach czy tez po rysunku na odwłoku (czym bardziej się sugerować?)
Mam jeszcze 2 inne osobniki tylko ujęcia inne i nie wiem czy dobre do oznaczania
Mam jeszcze 2 inne osobniki tylko ujęcia inne i nie wiem czy dobre do oznaczania
- Załączniki
- szablak4.JPG (67.85 KiB) Przejrzano 1763 razy
- szablak3.JPG (80.44 KiB) Przejrzano 1759 razy
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękowano: 32 times
Nieustająco polecam klucz:kolagen pisze:czy rozróżniłes te gatunki po odnózach czy tez po rysunku na odwłoku (czym bardziej się sugerować?)
http://www.odonata.pl/kluczfam.php
bo i odnóża są istotne, i pozostałe cechy też.