male robaczki w lazience

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Svinecka

male robaczki w lazience

Post autor: Svinecka »

witam
prosze o pomoc - ostatnio zauwazylam w lazience malutenkie robaczki, maja one moze z milimetr

co to jest? co moze mi zrobic? :razz:
i jak to zwalczyc?

zalaczam zdjecia
Załączniki
DSC05035.JPG
DSC05035.JPG (34.63 KiB) Przejrzano 2864 razy
DSC05033.JPG
DSC05033.JPG (12.4 KiB) Przejrzano 2867 razy
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 października 2009, 10:33 przez Svinecka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Gryzki (Psocoptera). W zasadzie nieszkodliwe, mogą najwyżej wskazywać, że poziom wilgotności w mieszkaniu jest za wysoki.
Svinecka

dziekuje za odpowiedz :)

w sumie przegladalam wczesniej zdjecia gryzkow ale wydawalo mi sie, ze jednak one sie troche roznia od tych moich robaczkow ksztaltem i kolorem

w lazience u mnie na pewno jest wilgotno, bo niestety nie mam okien, jest ciemno i nie ma kaloryfera - widuje je przewaznie na umywalce i wannie

da sie je jakos zwalczyc?
Awatar użytkownika
Aneta

Svinecka pisze:da sie je jakos zwalczyc?
Pewnie jakąś tam chemią, chociaż mnie tak naprawdę byłoby szkoda podtruwać ową chemią samą siebie. O ile gryzki nie zalewają jak armia Hunów całego mieszkania, można spokojnie je tolerować.
Svinecka

no chemia bylaby nie wskazana ze wzgl na male dzieci w domu

robaczkow znalazlam doslownie kilka, np jak ide umyc zeby to znajde na umywalce pojedynczego osobnika - w sumie mi jeszcze nie przeszkadzaja ale boje sie wlasnie, ze moga sie rozprzestrzenic

jak temu zapobiec? w lazience mam wilgoc i wilgoc bedzie ze wzgl na warunki, ktore wyzej wymienilam
Awatar użytkownika
Aneta

Svinecka pisze:jak temu zapobiec? w lazience mam wilgoc i wilgoc bedzie ze wzgl na warunki, ktore wyzej wymienilam
A to już pytanie raczej nie do entomologa, tylko do specjalistów od budownictwa itp. ;) Na na chłopski rozum trzeba by zainwestować w jakieś grzejniki czy coś podobnego, ale nie mam pojęcia czy dogrzewanie wystarczy do obniżenia poziomu wilgoci.
Svinecka

no wlasnie i tu jest problem bo w lazience ida tylko rury od ogrzewania, ktore sa zabudowane i sa zrobione do nich otwory, grzejnikow nawet nie ma ani gdzie ani jak zainstalowac

no ale nic, dziekuje bardzo za odpowiedzi

bede musiala w jakis inny sposob obnizyc wilgoc w lazience

jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
Orn
Kontakt:

Post autor: Orn »

Nie rozprzestrzenią się po domu, spokojnie (tylko w łazience mają dobre warunki).
Zainwestuj w kratkę z wentylatorem. Warto chociażby ze względu na zmniejszenie ryzyka, że grzybek się pojawi w łazience.
Awatar użytkownika
dondiego7

U mnie również gryzki w łazience chętnie oddam Entomologowi

Post autor: dondiego7 »

Svinecka rozumiem Twój ból u mnie jest to samo gryzki w malej ilości błąkające się (bogu ducha winne ;) jak poniektórzy tu mówią ) po łazience. Ja mam grzejnik i często wietrzymy łazienkę jest i wentylacja. Gryzki sie pojawiają. W kuchni postawiliśmy raz płytkę globol póki co nie ma nic. Ale zobaczymy co będzie dalej.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ