wiem jest klucz zamieszczony przez Anetę i C. aurata oznaczyłem po nim od razu
są linki zamieszczone prze Jacka (językowo dla mnie bolesne (fr i de))
mimo to dam do weryfikacji i oznaczenia bo różnorodność kształtu i obecności lub nie punktowania wyrostka coś mi spokoju nie daje
proszę o wyrozumiałość i dziękuję
Paweł
Edit 4 to chyba będzie C. aurata dopiero jak spojrzałem na zdjęcia wyrostków obok siebie zauważyłem pewne rzeczy
Pawle, pomijając już szanse trafienia u nas P. affinis, P. fieberi i P. hungarica, jeśli już wiesz, że masz w ręku rodzaj Protaetia, to dalej nie musisz walczyć z wyrostkami przedpiersia, są inne cechy:
1. Ciało matowe................P. hungarica
-. Ciało błyszczące.............................2
2. Obrzeżenie boków przedplecza wyraźne w tylnej części, całkowicie zanika w pobliżu przedniej jednej trzeciej długości..........P. marmorata [= P. lugubris]
-. Obrzeżenie boków przedplecza może być silnie zwężone w przedniej części, ale zawsze widoczne na całej długości.........3
3. Pokrywy bez aksamitnych plamek.......4
-. Pokrywy z aksamitnymi, białawymi plamkami........5
4. Kolana nagie..........P. aeruginosa
-. Kolana z polami gęstych, białych włosków.........P. affinis
5. Kolana nagie.............P. fieberi
-. Kolana z polami drobnych, gęstych, kremowych do brązowych włosków......P. cuprea
Przedplecze raczej obrzeżone 5b na całej długości czyli marmorata odpada
ale z tymi kolanami nie wiem 5c , braki opatrzenia powodują że nie mam pewności
wiem ,że fieberi jest rzadka, ale przed rokiem 1950 była podawana z poj. Pomorskiego
środowisko też mogłoby pasować w okolicy gdzie było wykonane zdjęcie jest w lesie strumień/rzeczka i łęg rośnie też sporo dość dużych dębów niektóre próchniejące.
może doszukuję się trochę na siłę
Paweł
PS części cech które podałeś nie było w kluczu z postu Anety; b. przydatne dziękuję
palipa pisze:
ale z tymi kolanami nie wiem 5c , braki opatrzenia powodują że nie mam pewności
To nie brak opatrzenia tylko ustawienie nogi - te poletka z włosków są bardzo wyraźne (chyba, że są zatłuszczone lub ufajdane) i nie do przeoczenia, ale znajdują się na połowie kolana bliższej wierzchołkowi uda i jeśli noga jest mało zgięta lub wyprostowana chowają się w nasadzie uda. Dobrze je widać przy nogach silnie zgiętych między udem a golenią (czyli np. u suchych okazów preparowanych w taki sposób, żeby nogi nie odstawały zbytnio od tułowia).
No dobrze pooglądałem sobie oryginały zdjęć w wyższej rozdzielczości
i bedzię to raczej Protaetia metallica choćby i ze względu na nikłe prawdopodobieństwo
obecności P. fieberi na moim terenie