Ennomos ale który?

Awatar użytkownika
romanzamorski
UTM: EV19
profil zainteresowan: ciężki rock, astronomia

Ennomos ale który?

Post autor: romanzamorski »

Z tym rodzajem mam problemy. Niby motyle duże, jest ich w Polsce tylko 5 gatunków. Jednak cechy wyróżniajace podane w Atlasie Motyli Polski cz. III jakoś mnie nie do końca upewniają, szczególnie w przypadku: quercinaria, alniarnia i erosaria. Proszę o oznaczenie tego okazu.
Załączniki
Ennomos.JPG
Ennomos.JPG (146.15 KiB) Przejrzano 1258 razy
Tomasz Blaik
UTM: XR86
Specjalność: Depressariidae
Podziękowano: 1 time

Re: Ennomos ale który?

Post autor: Tomasz Blaik »

E. erosaria
lukaszm

Re: Ennomos ale który?

Post autor: lukaszm »

romanzamorski pisze:Z tym rodzajem mam problemy. Niby motyle duże, jest ich w Polsce tylko 5 gatunków. Jednak cechy wyróżniajace podane w Atlasie Motyli Polski cz. III jakoś mnie nie do końca upewniają, szczególnie w przypadku: quercinaria, alniarnia i erosaria. Proszę o oznaczenie tego okazu.
E. alniaria to na pewno nie jest - jest mimo wszystko charakterystyczny.
Czasem większe problemy może przysporzyć rozróżnienie E. erosaria i E. qurcinaria
Ale to raczej jest E. erosaria
Awatar użytkownika
romanzamorski
UTM: EV19
profil zainteresowan: ciężki rock, astronomia

Post autor: romanzamorski »

No dobrze, ale gdzie tu widać znacznie węższe pole środkowe od zewnętrznego? Przyjmuję jednak erosaria. Dziękuję za pomoc.
Tomasz Blaik

No dobrze, ale gdzie tu widać znacznie węższe pole środkowe od zewnętrznego?
Są też inne cechy, m.in. kolorystyka skrzydeł. U E. erosaria, przeważnie jednolite, niekontrastowe, linie i żyłki bez cieni jak u E. quercinaria, brak plamek, w tym wyraźnej w środku skrzydła jak u E. alniaria. Ponadto E. erosaria ma charakterystyczny kształt skrzydeł. Na tylnym, wyrostek szeroki i bardziej uwypuklony niż u E. quercinaria. U E. alniaria jest on smuklejszy, i dodatkowo brzeg zewnętrzny u tego gatunku jest bardziej karbowany, z wyraźnymi ciemnymi kropkami. Jednak zgadzam się, że zdarzają się osobniki problematyczne, choć ten na zdjęciu, wg mnie taki nie jest.
Tomasz Blaik

Rzadko łowiona forma bez przepasek. Charakterystyczny kształt brzegu zewn. obu skrzydeł wskazuje na E. erosaria. Dawno temu (chyba początek lat 90.) na łamach "Przyrody Polskiej" ukazywał się cykl poświęcony różnym, ciekawym motylim przypadkom, autorstwa J. Heintze. Pamiętam, że w jednym z odcinków autor poruszył zagadnienie krzyżowania się krajowych gatunków z rodzaju Ennomos.
Załączniki
Ennomos erosaria.JPG
Ennomos erosaria.JPG (22.55 KiB) Przejrzano 1258 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miernikowce (Geometridae)”