Schiffermuelleria schaefferella
- Adam Larysz
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
Schiffermuelleria schaefferella w domu :)
Wczoraj wieczorem do lampki biurkowej podleciał mi mały motylek. Myśląc, że to pewnie będzie jakiś mol, złapałem go, by to sprawdzić. Okazało się, że to świeżutki okaz Schiffermuelleria schaefferella. Zastanawiałem się skąd się wziął - okna były zamknięte, zresztą na pojaw w naturze trochę za wcześnie, żadnych gniazd ptasich w domu nie mam.
W końcu doszedłem do wniosku, że musi pochodzić z kawałka kory martwego dębu, który tydzień wcześniej przyniosłem z lasu i wsadziłem do szafy, która jest bardzo często otwierana.
Dokładnie obejrzałem ten kawałek, szukając exuvium poczwarki, lecz niestety nie znalazłem.
W końcu doszedłem do wniosku, że musi pochodzić z kawałka kory martwego dębu, który tydzień wcześniej przyniosłem z lasu i wsadziłem do szafy, która jest bardzo często otwierana.
Dokładnie obejrzałem ten kawałek, szukając exuvium poczwarki, lecz niestety nie znalazłem.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Twoje rozumowanie Adamie jest słuszne. W pracy Parentiego "A guide to the Microlepidoptera of Europe" autor podaje, że gąsienice tego gatunku żyją w próchniejącym drewnie różnych gatunków drzew, głównie z Fagaceae (a więc i w dębie). Gąsienica mogła tam żerować, a w poczwarkę zamieniła się gdzieś "po sąsiedzku" - musisz przeszukać całą szafę 

- Przemek Żurawlew
Schiffermuelleria schaefferella
Przeglądałem parę stron o motylach i prawdę mówiąc najbardziej motyl na zamieszczonym zdjęciu pasuje mi do Schiffermuellerina grandis. Tyle tylko, że gatunek ten nie zanotowany był do 2000 w Polsce (Buszko & Nowacki). Proszę o opinię, bo może to tylko jakiś pospoliciak podobny do Schiffermuellerina grandis.
Środowisko: uroczysko leśne z dominującym dębem.
Pozdrawiam
Środowisko: uroczysko leśne z dominującym dębem.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:06:04 12:44:13Image taken on:czwartek, 4 czerwca 2009, 10:44Focus length:10.9 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:200Camera-model:SP500UZ
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 października 2009, 22:09 przez Przemek Żurawlew, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- UTM: XR86
- Specjalność: Depressariidae
- Podziękowano: 1 time
- Przemek Żurawlew
- Przemek Żurawlew
- Adam Larysz
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
- Przemek Żurawlew
To może coś o gatunku. W miejscu występowania bywa dość liczny- jednego dnia odłowiłem powyżej 20 osobników. Wykazuje aktywność dzienną- lata w pełnym słońcu w okolicach dębów, ale oddala się także dosyć porządnie od miejsc lęgowych (widywałem je nawet kilometr od aleji dębowej- całkiem sporo, jak na takiego mikrusa). Najlepszą porą na szukanie imago jest pierwsza połowa maja. Przykładowy biotop załączam poniżej. Zimowe ujęcie 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:01:28 11:30:31Image taken on:środa, 28 stycznia 2009, 10:30Focus length:6 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/4Camera-model:Canon PowerShot S3 IS
- schiff.JPG (16.32 KiB) Przejrzano 2705 razy
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 października 2009, 18:48 przez Tawulec, łącznie zmieniany 2 razy.