Co to za owad

kaska2009

Post autor: kaska2009 »

Dzien dobry! prosze mi powiedziec co to za owad? Jest mniej wiecej dlugosci 3cm, o zabarwieniu czarnym z nalotem granatowym na skrzydlach? Czy to jakas odmiana czegos co zadli??? prosze o pomoc, bo duzo tego lata tego roku w naszym grodku.
Załączniki
P6162188.JPG
P6162188.JPG (75.4 KiB) Przejrzano 1408 razy
Awatar użytkownika
Brachytron
Specjalność: Acu, Odo
profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
Kontakt:

Post autor: Brachytron »

Xylocopa z Anthophoridae. Żądli jak każda pszczoła, ale nie sama z siebie :). Trzeba ja bardzo mocno zdenerwować by do czegoś doszło. Raczej bym im nie przeszkadzał i cieszył się ich widokiem :wink:
kaska2009

Witam! dziekuje za odpowiedz, widok rzeczywiscie imponujacy, ale szczerze, to martwie sie bardziej o mojego synka, jednak uspokoil mnie Pan troche, mam rozumiec, ze uzadlenie nie jest bardzo niebezpieczne no i co najwazniejsze owad nie jest agresywny ;-) Jeszcze raz dziekuje pozdrawiam
Awatar użytkownika
Brachytron
Specjalność: Acu, Odo
profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
Kontakt:

Post autor: Brachytron »

Jak wszystkie użądlenia pszczół mogą być problematyczne gdy występuje uczulenie. W mojej rodzinie siostra i ciotka puchną po użądleniu pszczoły. Na szczęście pszcólki nie zwracają specjalnej uwagi na ludzi bo maja głowę nabitą ważniejszymi zadaniami - zbieranie pyłku, budowa gniazda itp. Nie odizolujesz namiotem ogrodu, zwalczyć tego nie sposób bo przylecą inne. Najprostsze i najlepsze wyjście to nauczyć się z nimi żyć ...

Pozdrawiam

ps. swoją drogą fajne zdjęcie. Kwiat chyba tytoniu ozdobnego jest motylowym, ma dluga rurke przez ktora trudno pszczolom sie dostac do dna kwiatowego. trzmiele i jak widac zadrzechnie omijaja problem przegryzajac rurki u nasady by dostac sie do nektaru...
kaska2009

Dziekuje jeszcze raz za odpowiedz no i dodatkowo zaspokoil Pan moja ciekawosc, bo o ile trzmiele jednak sobie swietnie radza i wchodza do srodka to wlasnie zastanawialam sie dlaczego ten olbrzym tego nie robi-odpowiedz banalna jest za duzy :-) i rzeczywiscie siada na kwiatach nie pchajac sie do wewnatrz. No i pozostaje miec nadzieje ze nie mamy uczulenia na ukaszenia ;-) ale co prawda to prawda ON mial mnie gdzies byl zajety swoja praca ;-) Pozdrawiam serdecznie
k.
ODPOWIEDZ