Co to za owad
Dzien dobry! prosze mi powiedziec co to za owad? Jest mniej wiecej dlugosci 3cm, o zabarwieniu czarnym z nalotem granatowym na skrzydlach? Czy to jakas odmiana czegos co zadli??? prosze o pomoc, bo duzo tego lata tego roku w naszym grodku.
- Załączniki
- P6162188.JPG (75.4 KiB) Przejrzano 1408 razy
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Jak wszystkie użądlenia pszczół mogą być problematyczne gdy występuje uczulenie. W mojej rodzinie siostra i ciotka puchną po użądleniu pszczoły. Na szczęście pszcólki nie zwracają specjalnej uwagi na ludzi bo maja głowę nabitą ważniejszymi zadaniami - zbieranie pyłku, budowa gniazda itp. Nie odizolujesz namiotem ogrodu, zwalczyć tego nie sposób bo przylecą inne. Najprostsze i najlepsze wyjście to nauczyć się z nimi żyć ...
Pozdrawiam
ps. swoją drogą fajne zdjęcie. Kwiat chyba tytoniu ozdobnego jest motylowym, ma dluga rurke przez ktora trudno pszczolom sie dostac do dna kwiatowego. trzmiele i jak widac zadrzechnie omijaja problem przegryzajac rurki u nasady by dostac sie do nektaru...
Pozdrawiam
ps. swoją drogą fajne zdjęcie. Kwiat chyba tytoniu ozdobnego jest motylowym, ma dluga rurke przez ktora trudno pszczolom sie dostac do dna kwiatowego. trzmiele i jak widac zadrzechnie omijaja problem przegryzajac rurki u nasady by dostac sie do nektaru...
Dziekuje jeszcze raz za odpowiedz no i dodatkowo zaspokoil Pan moja ciekawosc, bo o ile trzmiele jednak sobie swietnie radza i wchodza do srodka to wlasnie zastanawialam sie dlaczego ten olbrzym tego nie robi-odpowiedz banalna jest za duzy
i rzeczywiscie siada na kwiatach nie pchajac sie do wewnatrz. No i pozostaje miec nadzieje ze nie mamy uczulenia na ukaszenia
ale co prawda to prawda ON mial mnie gdzies byl zajety swoja praca
Pozdrawiam serdecznie
k.

k.
-