Motylarnia we Wrocławiu w ZOO

jon

Motylarnia we Wrocławiu w ZOO

Post autor: jon »

Musiałem w końcu zobaczyć motylarnię wrocławską. No i wybrałem się dziś w piękną pogodę z rodzinką do Wrocławia. Kolejki do ZOO koszmarne. Kiedy dotarliśmy do tego budynku w którym znajduje się motylarnia, początkowo zdziwiło mnie to, że znajduje się na piętrze. Jest to niewielki pokój, może 40-50 m2? Rośliny tropikalne, skałki nie skałki, pniaki, oczka wodne itp. Wilgotność 90% bardzo ciepło. Po chwili człowiek ocieka wodą i ucieka stamtąd szybciutko, ale nie ja... Musiałem się temu przyjrzeć dokładniej. Gatunków cholernie mało. Morpho peleides, achilles, jeden gatunek Caligo, P sylvia, P. nireus, P. memnon, jakaś idea, jakieś mniejsze pazie nie rzucające się w oczy. Fajnie wyglądają morpha w locie. Latają spokojnie, podobnie jak Caligo. Sylvie siedzą wysoko pod sufitem na lampach. Trzeba było uważać, aby ich nie rozdeptać bo często siadały na podłodze z desek. Jeden okaz morpho usiadł na czerwonej sukience mojej żony, ale fotki nie zdążyłem zrobić. W zamykanym na kłódkę terrarium wiszą poczwarki i lęgną się z nich motyle. Gdyby ktoś tam był z obsługi i te motyle wypuścił to może wyglądałoby to wszystko bardziej efektownie. Nie było z kim pogadać, ale odszukałem jaja Caligo na bananowcu. Były schowane nisko w kącie. Ciągle przewijają się tłumy zwiedzających. Jedni bardziej zainteresowani, inni mniej, byli i tacy którzy tylko zajrzeli i coś ich cofało. Może ta wilgotność. Aparat musiałem chować do kieszeni i wyciągać tylko na moment zrobienia zdjęcia bo automatycznie obiektyw zalegał parą. Na ścianie tablice z opisami i śmiesznymi, spolszczonymi nazwami. Ogólnie rzecz biorąc jak dla mnie to to akurat miejsce jest ciekawsze niż jakiekolwiek inne w zoo. Bo np. tłumy ludzi ściągały (do swoich ;)) do iskających się małp przy których okropnie śmierdziało, jednak jak na huczną reklamę motylarni w tv, w prasie, w necie to czuje się, że raczej nie opiekuje się tym nikt z pasją. Jest bo jest, no lepiej gdyby jej miało nie być. Ale szkoda, że motylarnia z tą która znajduje się np. w Szwajcarii czy Wiedniu, niewiele ma wspólnego. Tam jest to zrobione z rozmachem. No, ale żyjemy w Polsce...
Załączniki
sylvie.jpg
sylvie.jpg (109.12 KiB) Przejrzano 1796 razy
poczwarki3.jpg
poczwarki3.jpg (142.96 KiB) Przejrzano 1791 razy
poczwarki2.jpg
poczwarki2.jpg (143.63 KiB) Przejrzano 1795 razy
poczwarki1.jpg
poczwarki1.jpg (146.53 KiB) Przejrzano 1799 razy
Papilio memnon-motylarnia.jpg
Papilio memnon-motylarnia.jpg (138.99 KiB) Przejrzano 1773 razy
kokon.jpg
kokon.jpg (144.49 KiB) Przejrzano 1766 razy
nireus.jpg
nireus.jpg (122.14 KiB) Przejrzano 1788 razy
dardanus-samica.jpg
dardanus-samica.jpg (144.91 KiB) Przejrzano 1767 razy
achilles.jpg
achilles.jpg (134.79 KiB) Przejrzano 1769 razy
caligo.jpg
caligo.jpg (145.14 KiB) Przejrzano 1787 razy
morpho.jpg
morpho.jpg (142.2 KiB) Przejrzano 1773 razy
motylarnia-Wrocław4.jpg
motylarnia-Wrocław4.jpg (126.97 KiB) Przejrzano 1785 razy
motylarnia-Wrocław3.jpg
motylarnia-Wrocław3.jpg (150.67 KiB) Przejrzano 1810 razy
motylarnia Wrocław2.jpg
motylarnia Wrocław2.jpg (133.41 KiB) Przejrzano 1782 razy
motylarnia-Wrocław1.jpg
motylarnia-Wrocław1.jpg (149.74 KiB) Przejrzano 1808 razy
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

jon pisze:, jednak jak na huczną reklamę motylarni w tv, w prasie, w necie to czuje się, że raczej nie opiekuje się tym nikt z pasją.
Na ich stronce internetowej wygląda to bardzo interesująco a Twojego opisu wynika że jest to dość rozdmuchane przez media , ja chce wybrać się tam w krótce czy polecasz pojechać tam i pooglądać? A właśnie ile płaci się za wstęp do motylarni? Czy jest w cenie biletu do zoo?
Awatar użytkownika
Łukasz Buglowski
UTM: CA49
Kontakt:

Post autor: Łukasz Buglowski »

byłem tam 2 czy 1 raz:)
ale motylki się chowią jak za dużo ludzi ale raz widziałem chyba atlasa.. jak dobrze pamiętam ...
wszystko się płaci w kasie - cena ogólna za całe zoo
Marcin Wencel

Post autor: Marcin Wencel »

Ja odwiedziłem ową motylarnię miesiąc temu. Mówiąc szczerze miałem nadzieję na coś lepszego. Wnętrze zrobione całkiem nieźle, ale, tak jak pisze Jon, gatunków mało, za to ludzi masa. Trudno się było utrzymać chwilę w miejscu, "rzeka ludzi" po prostu porywała :lol: Większość z nich po wejściu jak najszybciej chciała wyjść właśnie przez wysoką wilgotność i temperaturę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne (motyle)”