Tez ikar?
- Wojtek Guzik
A co to, tylko modraszki latają po tej ziemi
Dostojki to też ciekawa grupa, jeśli już chcesz takie, które trudno zidentyfikować. A co do modraszków, jak spotkasz taką roślinę to licz się z tym, że dojdą ci dwa nowe gatunki modraszków
Jeszcze nigdy się nie widziałem u siebie miejsca z tą rośliną, gdzie nie było by tych motyli 

- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Pewnie, ze nie tylko modraszki lataja po ziemi
To lato spedzam jednak w miescie, a konkretniej w Łódzkim Ogrodzie Botanicznym, bo mam do niego 10 minut piechota i jestem ograniczony co do gatunkow. W tym sezonie udalo mi sie upolowac trzy gatunki dostojek i to raczej wyczerpuje lokalna liste. A na nowe modraszki ciagle mam nadzieje - male toto i z daleka wyglada podobnie, a ze do tej pory nie przygladalem im sie baczniej, licze na to, ze jeszcze jakies gatunki dopisze do swojej listy 
A propos tej rosliny - co to jest i jakie gatunki moga dojsc? Bo wydaje mi sie, ze widzialem taka w Ogrodzie...

A propos tej rosliny - co to jest i jakie gatunki moga dojsc? Bo wydaje mi sie, ze widzialem taka w Ogrodzie...
-
- UTM: XR86
- Specjalność: Depressariidae
- Podziękowano: 1 time
W mieście, tak naprawdę w parku, wielu gatunków modraszków się nie spodziewaj. To, że dominuje ikar jest typowe. Stawiam, że masz tam jeszcze Celastrina argiolus, ale czy coś więcej...? Owszem, kilka innych gatunków jest możliwych, np. Cupido argiades, Aricia agestis, może Polyommatus coridon lub Plebejus argus. Wszystko zależy od tego czy w ogóle mają stanowiska gdzieś w pobliżu Ogrodu, lub samej Łodzi.red45 pisze:A na nowe modraszki ciagle mam nadzieje - male toto i z daleka wyglada podobnie, a ze do tej pory nie przygladalem im sie baczniej, licze na to, ze jeszcze jakies gatunki dopisze do swojej listy
"Ta roślina" to krwiściąg lekarski. Rośnie na łąkach półwilgotnych, często przy rowach. Jakbyś miał gdzieś taką łąkę, to szukaj właśnie teraz modraszków Maculinea teleius i M. nausithous. Często przesiadają na tych bordowych 'szyszkach'.
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Modraszkow z Ogrodu mam 8 gatunkow (http://botaniklodz.pl/modraszkowate.html), licze jeszcze na jakiegos pazika lub ogonczyka moze. Krwisciag znajduje sie w indeksie nasion posiadanych przez Ogrod, podmoklych miejsc nie brakuje, wiec jest szansa, ze wymienione przez Ciebie gatunki uda mi sie znalezc. Dzieki za pomoc!
i Polyommatus thersites i Polyommatus dorylas i Polyommatus semiargus też tam są liczne - ten trzeci zresztą jest prawie wszędzie! No i jeszcze kilka innychRamidon pisze:Trzeba się było w lipcu wybrać na kielecczyznę. Spotkałem tam większośc polskich modraszków (w tym takie rarytasy jak P.vicrama i M.arion), a dominantami były P.coridon i P.daphnis. Latały ich tam chmary. Natomiast ikara spotkałem tylko jednego.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22