Tez ikar?

Awatar użytkownika
red45
UTM: CC83
profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
Kontakt:

Tez ikar?

Post autor: red45 »

A ten co to za jeden? Zlatany ikar?
Załączniki
zlatikar.jpg
zlatikar.jpg (79.31 KiB) Przejrzano 2349 razy
Awatar użytkownika
alps

Post autor: alps »

no nie masz szczęscia do innych gatunków:)
Awatar użytkownika
red45
Kontakt:

Chyba sie przerzuce na blonkowki albo muchowki - wybor bedzie wiekszy :-)
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Post autor: Wojtek Guzik »

A co to, tylko modraszki latają po tej ziemi :roll: Dostojki to też ciekawa grupa, jeśli już chcesz takie, które trudno zidentyfikować. A co do modraszków, jak spotkasz taką roślinę to licz się z tym, że dojdą ci dwa nowe gatunki modraszków :wink: Jeszcze nigdy się nie widziałem u siebie miejsca z tą rośliną, gdzie nie było by tych motyli :smile:
Awatar użytkownika
alps

Post autor: alps »

Tez byłem zniechęcony do modraszków. Aż wreszcie tydzien temu na Słowacji zrobiłem modraszka bladego. Dla mnie to coś.
Awatar użytkownika
red45
Kontakt:

Pewnie, ze nie tylko modraszki lataja po ziemi :-) To lato spedzam jednak w miescie, a konkretniej w Łódzkim Ogrodzie Botanicznym, bo mam do niego 10 minut piechota i jestem ograniczony co do gatunkow. W tym sezonie udalo mi sie upolowac trzy gatunki dostojek i to raczej wyczerpuje lokalna liste. A na nowe modraszki ciagle mam nadzieje - male toto i z daleka wyglada podobnie, a ze do tej pory nie przygladalem im sie baczniej, licze na to, ze jeszcze jakies gatunki dopisze do swojej listy :-)

A propos tej rosliny - co to jest i jakie gatunki moga dojsc? Bo wydaje mi sie, ze widzialem taka w Ogrodzie...
Tomasz Blaik
UTM: XR86
Specjalność: Depressariidae
Podziękowano: 1 time

Post autor: Tomasz Blaik »

red45 pisze:A na nowe modraszki ciagle mam nadzieje - male toto i z daleka wyglada podobnie, a ze do tej pory nie przygladalem im sie baczniej, licze na to, ze jeszcze jakies gatunki dopisze do swojej listy
W mieście, tak naprawdę w parku, wielu gatunków modraszków się nie spodziewaj. To, że dominuje ikar jest typowe. Stawiam, że masz tam jeszcze Celastrina argiolus, ale czy coś więcej...? Owszem, kilka innych gatunków jest możliwych, np. Cupido argiades, Aricia agestis, może Polyommatus coridon lub Plebejus argus. Wszystko zależy od tego czy w ogóle mają stanowiska gdzieś w pobliżu Ogrodu, lub samej Łodzi.
"Ta roślina" to krwiściąg lekarski. Rośnie na łąkach półwilgotnych, często przy rowach. Jakbyś miał gdzieś taką łąkę, to szukaj właśnie teraz modraszków Maculinea teleius i M. nausithous. Często przesiadają na tych bordowych 'szyszkach'.
Awatar użytkownika
red45
Kontakt:

Modraszkow z Ogrodu mam 8 gatunkow (http://botaniklodz.pl/modraszkowate.html), licze jeszcze na jakiegos pazika lub ogonczyka moze. Krwisciag znajduje sie w indeksie nasion posiadanych przez Ogrod, podmoklych miejsc nie brakuje, wiec jest szansa, ze wymienione przez Ciebie gatunki uda mi sie znalezc. Dzieki za pomoc!
Ramidon

Post autor: Ramidon »

Trzeba się było w lipcu wybrać na kielecczyznę. Spotkałem tam większośc polskich modraszków (w tym takie rarytasy jak P.vicrama i M.arion), a dominantami były P.coridon i P.daphnis. Latały ich tam chmary. Natomiast ikara spotkałem tylko jednego.
Lukaszm

Post autor: Lukaszm »

Ramidon pisze:Trzeba się było w lipcu wybrać na kielecczyznę. Spotkałem tam większośc polskich modraszków (w tym takie rarytasy jak P.vicrama i M.arion), a dominantami były P.coridon i P.daphnis. Latały ich tam chmary. Natomiast ikara spotkałem tylko jednego.
i Polyommatus thersites i Polyommatus dorylas i Polyommatus semiargus też tam są liczne - ten trzeci zresztą jest prawie wszędzie! No i jeszcze kilka innych
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

jest szansa, ze wymienione przez Ciebie gatunki uda mi sie znalezc
Oprócz krwiściągu potrzebne są jeszcze mrówki. Wszystkie gatunki z rodzaju Maculinea są myrmekofilne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lycaenidae”