NOL-czyli zielony maluch
NOL-czyli zielony maluch
Gdzieś to już widziałem ale za Chiny nie mogę sobie przypomnieć.
Maluch ma 2-3mm. Proszę więc o oznaczenie(chocby mniej więcej) najlepiej z systematyką;].
pozdro
Maluch ma 2-3mm. Proszę więc o oznaczenie(chocby mniej więcej) najlepiej z systematyką;].
pozdro
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:08:01 02:40:12Image taken on:sobota, 1 sierpnia 2009, 00:40Focus length:9.22 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/3.5ISO speed rating:64Camera-model:SP590UZ
- mwkozlowski
- krzem
- Podziękował(-a): 2 times
- Podziękowano: 1 time
a skąd konkluzja?mouhotia pisze:Swoją drogą ciekawe że się krzyżują różne gatunki-powinni nową defincje gatunku stworzyć
gtunki z definicji nie krzyżują się, a przynajmniej nie dają płodnego potomstwa (poza kilkoma roślinami)
zazwyczaj też do ich powtania przyczynia się człowiek (poza żabą wodną, ktora występuje w naturze-ale nie wiem czy jest, czy nie jest płodna)
To nie jest takie jednoznaczne. Potomstwo niedźwiedzi polarnych i brunatnych jest płodne, czego żywy przykład można było obserwować w łódzkim zoo. To samo galapagoskie zięby Darwina. Hybrydyzacja międzygatunkowa moze byc znaczącą siłą ewolucyjną.
Z drugiej strony istnieja gatunki o szerokich zasięgach, których przedstawiciele danych lokalnych populacji nie krzyżują się (gatunki pierścieniowe). Definicja gatunku jest więc nieostra.
Z drugiej strony istnieja gatunki o szerokich zasięgach, których przedstawiciele danych lokalnych populacji nie krzyżują się (gatunki pierścieniowe). Definicja gatunku jest więc nieostra.