Obserwacja i hodowla Synanthedon vespiformis
-
- UTM: EA64
Obserwacja i hodowla Synanthedon vespiformis
W tym roku złapałem parkę tego gatunku. Nie jestem znawcą przezierników, ale samica wielkością i ubarwieniem bardzo przypominała szerszenia a nie znalazłem innego gatunku, który byłby równie duży i podobnie ubarwiony.
W związku z tym mam dwie sprawy:
1. Motyle złapałem w Darłówku nad morzem. Wg. strony Krzyśka Jonko nie były tam obserwowane w ostatnich czasach. Czy moja obserwacja może być gdzieś uwzględniona?
2. Samica złożyła jajeczka. Właśnie zaczęły wykluwać się gąsieniczki. Czy ktoś chciałby je pohodować? Ja nie mam doświadczenia z hodowlą w drewnie. Oddam w dobre ręce lub wypuszczę.
Pozdrawiam
W związku z tym mam dwie sprawy:
1. Motyle złapałem w Darłówku nad morzem. Wg. strony Krzyśka Jonko nie były tam obserwowane w ostatnich czasach. Czy moja obserwacja może być gdzieś uwzględniona?
2. Samica złożyła jajeczka. Właśnie zaczęły wykluwać się gąsieniczki. Czy ktoś chciałby je pohodować? Ja nie mam doświadczenia z hodowlą w drewnie. Oddam w dobre ręce lub wypuszczę.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 sierpnia 2009, 21:11 przez gslowikowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- UTM: EA64
To były Sesia apiformis.
Wszedłem w pierwszy gatunek przezierników na www.lepidoptera.eu i przeiterowałem się strzałką w prawo przez całą rodzinę w poszukiwaniu najbardziej podobnego. Teraz widzę, że trzeba było pójść strzałką w lewo.
Gatunek jest więc popularny w całej Polsce.
Mam do oddania jajeczka/gąsienice Sesia apiformis.
Dzięki za naprowadzenie mnie na właściwy gatunek.
Wszedłem w pierwszy gatunek przezierników na www.lepidoptera.eu i przeiterowałem się strzałką w prawo przez całą rodzinę w poszukiwaniu najbardziej podobnego. Teraz widzę, że trzeba było pójść strzałką w lewo.
Gatunek jest więc popularny w całej Polsce.
Mam do oddania jajeczka/gąsienice Sesia apiformis.
Dzięki za naprowadzenie mnie na właściwy gatunek.
-