Obserwacja i hodowla Synanthedon vespiformis

gslowikowski
UTM: EA64

Obserwacja i hodowla Synanthedon vespiformis

Post autor: gslowikowski »

W tym roku złapałem parkę tego gatunku. Nie jestem znawcą przezierników, ale samica wielkością i ubarwieniem bardzo przypominała szerszenia a nie znalazłem innego gatunku, który byłby równie duży i podobnie ubarwiony.

W związku z tym mam dwie sprawy:

1. Motyle złapałem w Darłówku nad morzem. Wg. strony Krzyśka Jonko nie były tam obserwowane w ostatnich czasach. Czy moja obserwacja może być gdzieś uwzględniona?

2. Samica złożyła jajeczka. Właśnie zaczęły wykluwać się gąsieniczki. Czy ktoś chciałby je pohodować? Ja nie mam doświadczenia z hodowlą w drewnie. Oddam w dobre ręce lub wypuszczę.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 sierpnia 2009, 21:11 przez gslowikowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

S.vespiformis jest o wiele mniejszy od szerszenia. Podobnej wielkości jest jedynie S.apiformis, S.bembeciformis, podciągnąć jeszcze można ew. S.melanocephala i P.insolita. S.vespiformis jest mniejszy od osy. Zweryfikuj zatem swoje oznaczenie ;)
Pozdrawiam
gslowikowski
UTM: EA64

Post autor: gslowikowski »

To były Sesia apiformis.

Wszedłem w pierwszy gatunek przezierników na www.lepidoptera.eu i przeiterowałem się strzałką w prawo przez całą rodzinę w poszukiwaniu najbardziej podobnego. Teraz widzę, że trzeba było pójść strzałką w lewo.

Gatunek jest więc popularny w całej Polsce.
Mam do oddania jajeczka/gąsienice Sesia apiformis.

Dzięki za naprowadzenie mnie na właściwy gatunek.
ODPOWIEDZ