Oznaczenie [Mamestra persicariae i wiele innych]

Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

Od góry:
Mamestra persicariae
Hadula trifolii
Hypomecis roboraria
Agrotis exclamationis
Apamea monoglypha
czyżby Tethea ocularis? (gratuluję!)
Siona lineata
?
Euplexia lucipara
Acronicta megacephala
Pozdrawiam
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Podziękowano: 7 times

Post autor: Marek Hołowiński »

5 Apamea syriaca - gdzie łowiłeś?
Tawulec pisze:czyżby Tethea ocularis? (gratuluję!)
tak to ten gatunek. W tych stronach pospolity
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Podziękowano: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Marek Hołowiński pisze:5 Apamea syriaca - gdzie łowiłeś?
Znowu ten gatunek! Wygląda na to, że może wcale nie być rzadki w Polsce, a duże podobieństwo do A. monoglypha powoduje to, że nie ma rekordów A. syriaca.

A 8 to chyba Apamea furva.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Adam Larysz pisze: a duże podobieństwo do A. monoglypha powoduje to, że nie ma rekordów A. syriaca.
Hmm ,wczoraj przy świetle miałem trzy A.monoglypha(chociaż niekoniecznie, bo te łowiłem już jakieś 2 tyg. temu)jedną "ściągnąłem " profilaktycznie :wink: ,dodaję fotkę,mam nadzieję że to nie syriaca :lol: bo reszta pofrunęła w siną dal :cool: .pozdrówki Rafał.
Załączniki
Apamea sp..jpg
Apamea sp..jpg (144.56 KiB) Przejrzano 2220 razy
Marek Hołowiński

Rafał, na Twojej fotce jest Apamea monoglypha.
Zwróć uwagę na fot 5 - pod plamką nerkowatą jest zciemniające się w dół pole obwiedzione poniżej jasną łukowatą linią przechodzącą od przepaski zewnętrznej do wewnętrznej. W tym miejscu u Apamea monoglypha jest czarna kreska.
Lukaszm

Post autor: Lukaszm »

Adam Larysz pisze:
Marek Hołowiński pisze:5 Apamea syriaca - gdzie łowiłeś?
Znowu ten gatunek! Wygląda na to, że może wcale nie być rzadki w Polsce, a duże podobieństwo do A. monoglypha powoduje to, że nie ma rekordów A. syriaca.

A 8 to chyba Apamea furva.
Ja obstawiam,że to raczej A. remissa - forma ciemna. Choć zdjęcie tez jest ciemne a szczegóły mało widoczne!
Marek Hołowiński

Już jestem w domu i mogę odnieść się do motylka na fot 8.
Też stawiam na Apamea remissa.
Tomasz Blaik
UTM: XR86
Specjalność: Depressariidae
Podziękowano: 1 time

Post autor: Tomasz Blaik »

Adam Larysz pisze:Znowu ten gatunek! Wygląda na to, że może wcale nie być rzadki w Polsce, a duże podobieństwo do A. monoglypha powoduje to, że nie ma rekordów A. syriaca.
Trzeba też pamiętać że specjalista od rodziny - prof. J. Nowacki, prowadził kilkuletnie badania na Roztoczu, na przełomie lat 80. i 90., m.in. w rejonie Góry Wieprzeckiej i wówczas A. syriaca (=tallosi) nie wykazał. Jak wiadomo, ten sam autor podał go natomiast w 2006, z dwóch stanowisk na Roztoczu, w tym ze wspomnianej G. Wieprzeckiej. Zakładam, że wcześniej go nie przeoczył, tylko nie stwierdził, gdyż go tam nie było. Mylenie A. syriaca z A. monoglypha prawdopodobnie ma miejsce, zwłaszcza w terenie, ale specjaliści i inne osoby cokolwiek poruszające się w sówkach raczej mają oko na tyle wyrobione, że nie przeoczą okazu odbiegającego od typu A. monoglypha i dla sprawdzenia zawsze go zbiorą. Interesujące jest też to, że A. syriaca nie znaleziono w krajowych zbiorach muzealnych. Zastanawiam się czy ten gatunek nie pojawił się u nas całkiem niedawno? Co o tym myślicie?
Lukaszm pisze:Ja obstawiam,że to raczej A. remissa
Też uważam, że to Apamea remissa. Ta ruda plama w nerce może być myląca, ale A. furva ma inny kształt skrzydeł (wyraźnie węższe i dłuższe), zęby w linii zewnętrznej przeważnie stępione i krótsze, ciemne pole na zewnątrz od nerki jest większe, a na brzegu zewnętrznym wyraźne białe kropki.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

A. syriaca (=tallosi)
Czy tallosi to faktycznie synonim syriaca? W czeskiej literaturze tallosi jest utożsamiany z gatunkiem Apamea sicula Turati 1909 (a czasem podawany jako jego podgatunek). A może kto wie, czym te dwa gatunki można od siebie odróżnić (A.sicula i A.syriaca), bo na zdjęciach są bardzo podobne. Dołączam fotkę Apamea sicula ze strony:
http://www.barcodinglife.org/views/taxb ... xid=196833
Załączniki
Apamea sicula.jpg
Apamea sicula.jpg (57.89 KiB) Przejrzano 2217 razy
Tomasz Blaik

Antek Kwiczala pisze:Czy tallosi to faktycznie synonim syriaca?
Tak, obecnie Apamea tallosi Kovać et Varga, 1969 jest uznawany za synonim starszego A. syriaca Osthelder, 1933.
Antek Kwiczala pisze:W czeskiej literaturze tallosi jest utożsamiany z gatunkiem Apamea sicula Turati 1909 (a czasem podawany jako jego podgatunek).
Kiedyś syriaca i tallosi były wrzucane do jednego worka z A. sicula (np. opracowania Rakosy'ego (1996), Nowackiego (1998), jako podgatunki tego ostatniego. Dziś A. syriaca ma status gatunku, a tallosi jest jego synonimem.
Tomasz Blaik

Marek Hołowiński pisze:Zwróć uwagę na fot 5 - pod plamką nerkowatą jest zciemniające się w dół pole obwiedzione poniżej jasną łukowatą linią przechodzącą od przepaski zewnętrznej do wewnętrznej. W tym miejscu u Apamea monoglypha jest czarna kreska.
W związku z tym, że kilka osób mocno zainteresowało się tym tematem, a mało kto ma doświadczenie z A. syriaca, mam prośbę do Marka jako osoby, która łowiła ten gatunek, aby postarał się zaznaczyć strzałkami na zdjęciach rozpiętych okazów dokładny przebieg białych i ciemnych linii u A. syriaca i A. monoglypha, ewentualnie innych ważnych cech odróżniających oba gatunki. Niby wszystko jest jasne ale, precyzyjnej informacji nigdy za wiele. Marku, czy potwierdzasz na podstawie Twoich okazów, że A. syriaca jest wyraźnie mniejszy od przeciętnego A. monoglypha, tak to wygląda w atlasach. Jaki zakres rozpiętości skrzydeł mają Twoje okazy?
Marek Hołowiński

Mam na razie ponad 100 motyli do rozpięcia, jak znajdę chwilę odniosę się szerzej i pokażę fotki.
A syriaca faktycznie jest mniejsza no i zaczyna latać ze dwa tygodnie wcześniej.
ODPOWIEDZ