polecam
polecam
Polecam szanownemu gronu Motylarzy kamieniołomy koło Józefowa n. Tomaszowa Lubelskiego, oczywiście okolice kamieniołomów i same w sobie również. Proszę Państwa na motylach sie nie znam ale to co widziałem to przeszło ludzkie pojęcie- pod względem ilości i różnorodności gatunkowej, przy okazji świetne malownicze miejsce widokowe.
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 7 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
Re: polecam
Przemek [linkowanie_z-zewnetrznych_serwerow_zabronione] jakieś zdjęcia, może wiosną pojadę tam na koszówki ?!Przemek Zięba pisze:Polecam szanownemu gronu Motylarzy kamieniołomy koło Józefowa n. Tomaszowa Lubelskiego, oczywiście okolice kamieniołomów i same w sobie również. Proszę Państwa na motylach sie nie znam ale to co widziałem to przeszło ludzkie pojęcie- pod względem ilości i różnorodności gatunkowej, przy okazji świetne malownicze miejsce widokowe.
Szukam tego miejsca w google.maps - i nie mogę znaleźć.
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 7 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
Kamieniolom Jozefow N50 28.574 E23 02.791 964 ft z GPS
Tak to wygląda, potężnej łąki u stóp kamieniołomu nie mam na zdjęciu...Byłem zbyt wyczerpany z upału by chciało mi się robić zdjęcia, mrowie owadów, zwłaszcza motyli, polecam!!!
Tak to wygląda, potężnej łąki u stóp kamieniołomu nie mam na zdjęciu...Byłem zbyt wyczerpany z upału by chciało mi się robić zdjęcia, mrowie owadów, zwłaszcza motyli, polecam!!!
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:07:17 10:00:01Image taken on:17 lipca 2009, 08:00 - ptFocus length:18 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/10ISO speed rating:100Camera-model:DYNAX 5D
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:07:17 09:59:58Image taken on:17 lipca 2009, 07:59 - ptFocus length:40 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/13ISO speed rating:100Camera-model:DYNAX 5D
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:07:17 09:45:58Image taken on:17 lipca 2009, 07:45 - ptFocus length:35 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/13ISO speed rating:100Camera-model:DYNAX 5D
- Marek Wanat
- UTM: XS36
- Specjalność: ryjkowce
- Podziękowano: 10 times
Ten kamieniołom był naprawdę świetny 30 lat temu, gdy miejscowi użytkownicy (mówię o prywatnym, a nie tym pobliskim, państwowym, który był "od zawsze" jedną wielką dziurą w ziemi) kopali sobie pomalutku i kilofami. Teraz już strasznie go rozorali i niewiele fajnych kawałków muraw i murawek zostało, a i las podrósł znacznie. Mam do tego miejsca sentyment, w 1978 był tam 2-miesięczny obóz łódzkiej studenckiej sekcji entomologicznej, w którym maczałem palce. Byłem tam ponownie kilka lat temu i to już zdecydowanie nie to co kiedyś. Ale tak jest niemal wszędzie, pozostaje tylko zgrzytać zębami, że środowisko nam się cywilizuje.
- Rudziński Krzysiek
Słabo pod kątem Cerambycidae, i Scarabaeidae, lepiej pod kątem Carabidae i całkiem ciekawie pod kątem Silphidae, poza tym brak mi czasu na konkretną penetrację, ale jako że ,,zamknąłem" kilka stanowisk pod kątem badań interesujących mnie grup pewnie zacznę wnikliwiej przyglądać się okolicom Józefowa i Aleksandrowa..Rudziński Krzysiek pisze:Powiedz Przemku jak coleopterologicznie wygląda to stanowisko?