polecam

Przemek Zięba

polecam

Post autor: Przemek Zięba »

Polecam szanownemu gronu Motylarzy kamieniołomy koło Józefowa n. Tomaszowa Lubelskiego, oczywiście okolice kamieniołomów i same w sobie również. Proszę Państwa na motylach sie nie znam ale to co widziałem to przeszło ludzkie pojęcie- pod względem ilości i różnorodności gatunkowej, przy okazji świetne malownicze miejsce widokowe.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Te miejsca można polecić każemu entomologowi, dawno tam nie byłem, ale chrząszcze też są świetne :cool:
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 7 times
Podziękowano: 4 times
Kontakt:

Re: polecam

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Przemek Zięba pisze:Polecam szanownemu gronu Motylarzy kamieniołomy koło Józefowa n. Tomaszowa Lubelskiego, oczywiście okolice kamieniołomów i same w sobie również. Proszę Państwa na motylach sie nie znam ale to co widziałem to przeszło ludzkie pojęcie- pod względem ilości i różnorodności gatunkowej, przy okazji świetne malownicze miejsce widokowe.
Przemek [linkowanie_z-zewnetrznych_serwerow_zabronione] jakieś zdjęcia, może wiosną pojadę tam na koszówki ?!

Szukam tego miejsca w google.maps - i nie mogę znaleźć.
Przemek Zięba

Grzegorzu dopiero wróciłem z urlopu - jasne w wolnej chwili podeślę zdjęcia, nawet dorzucę dane z GPS a
pozdr
P
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 7 times
Podziękowano: 4 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Przemek Zięba pisze:Grzegorzu dopiero wróciłem z urlopu - jasne w wolnej chwili podeślę zdjęcia, nawet dorzucę dane z GPS a
pozdr
P
Powrót z urlopu, zwłaszcza udanego, to cios dla organizmu. Rozumiem. Czekam spokojnie, pośpiechu nie ma.
Przemek Zięba

Kamieniolom Jozefow N50 28.574 E23 02.791 964 ft z GPS
Tak to wygląda, potężnej łąki u stóp kamieniołomu nie mam na zdjęciu...Byłem zbyt wyczerpany z upału by chciało mi się robić zdjęcia, mrowie owadów, zwłaszcza motyli, polecam!!!
Załączniki
PICT9370.JPG
Original image recording time:
2009:07:17 10:00:01
Image taken on:
17 lipca 2009, 08:00 - pt
Focus length:
18 mm
Shutter speed:
1/500 Sec
F-number:
f/10
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DYNAX 5D
PICT9370.JPG (94.14 KiB) Przejrzano 1928 razy
PICT9369.JPG
2009:07:17 09:59:58
Image taken on:
17 lipca 2009, 07:59 - pt
Focus length:
40 mm
Shutter speed:
1/125 Sec
F-number:
f/13
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DYNAX 5D
PICT9369.JPG (97.69 KiB) Przejrzano 1930 razy
PICT9363.JPG
2009:07:17 09:45:58
Image taken on:
17 lipca 2009, 07:45 - pt
Focus length:
35 mm
Shutter speed:
1/250 Sec
F-number:
f/13
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DYNAX 5D
PICT9363.JPG (103.33 KiB) Przejrzano 1931 razy
Awatar użytkownika
Marek Wanat
UTM: XS36
Specjalność: ryjkowce
Podziękowano: 10 times

Post autor: Marek Wanat »

Ten kamieniołom był naprawdę świetny 30 lat temu, gdy miejscowi użytkownicy (mówię o prywatnym, a nie tym pobliskim, państwowym, który był "od zawsze" jedną wielką dziurą w ziemi) kopali sobie pomalutku i kilofami. Teraz już strasznie go rozorali i niewiele fajnych kawałków muraw i murawek zostało, a i las podrósł znacznie. Mam do tego miejsca sentyment, w 1978 był tam 2-miesięczny obóz łódzkiej studenckiej sekcji entomologicznej, w którym maczałem palce. Byłem tam ponownie kilka lat temu i to już zdecydowanie nie to co kiedyś. Ale tak jest niemal wszędzie, pozostaje tylko zgrzytać zębami, że środowisko nam się cywilizuje.
Awatar użytkownika
Rudziński Krzysiek

Post autor: Rudziński Krzysiek »

Powiedz Przemku jak coleopterologicznie wygląda to stanowisko?
Przemek Zięba

Rudziński Krzysiek pisze:Powiedz Przemku jak coleopterologicznie wygląda to stanowisko?
Słabo pod kątem Cerambycidae, i Scarabaeidae, lepiej pod kątem Carabidae i całkiem ciekawie pod kątem Silphidae, poza tym brak mi czasu na konkretną penetrację, ale jako że ,,zamknąłem" kilka stanowisk pod kątem badań interesujących mnie grup pewnie zacznę wnikliwiej przyglądać się okolicom Józefowa i Aleksandrowa..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”