Robaczki na działce zdychają.

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
Ulay69

Robaczki na działce zdychają.

Post autor: Ulay69 »

Witam wszystkich. Chciałabym zapytać się o coś bardzo dziwnego. Dzisiaj jak głaskałam psy, na podwórku zauważyłam dużo zdychających tych samych żuczków. Jeden przebierał nogami więc go leciutko przerzuciłam na kończyny. Zaczął się dziwnie wyginać(jakby z bólu) i znowu leżał na plecach. Tych zdychających owadów jest pełno u mnie na podwórku i nie tylko. Zaznaczę że mieszkam na wsi i jeszcze czegoś takiego nie spotkałam. Wśród tych żuków znalazłam też zdechłą biedronkę. Ale chyba ona już dawno zdechła. Mam nadzieje że mi pomożecie i powiecie co się z nimi dzieje, boję się że to jakaś epidemia czy coś i ptaki w budce lęgowej które będą jadły te robaki zachorują i też padną.
Bardzo proszę o pomoc!!!
Nie za bardzo wiedziałam gdzie napisać...

Przed chwilą zaobserwowałam jeszcze coś. Zdychają żuki różnych rodzajów, przeważnie biegacze itp. Ale nie tylko one. również czarne gąsienice stawonogi(te czarniutkie).
Aż się boję ....
KlaudiuszK

Post autor: KlaudiuszK »

Za wiele to chyba nie można stwierdzić :razz: może jakaś chemia użyta w pobliżu, jedna wielka zgadywanka. Może ktoś się też z tym spotkał , ale osobiście to powątpiewam w znalezienie bezpośredniej przyczyny.
Awatar użytkownika
krzem
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: krzem »

;) mars napada
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Ulay69 pisze:zauważyłam dużo zdychających tych samych żuczków
,to pewnie guniak czerwczyk zakończył rójkę i według praw natury samczyki oddają ostatnie tchnienie :wink:
Ulay69 pisze:Zdychają żuki różnych rodzajów, przeważnie biegacze itp.
Tutaj za bardzo nie mam wkoncepcji :roll: ,albo umierają z powodu suszy,albo toną :wink: ,trzecia opcja- jak napisał Krzem mars napada :cool: ,pozdrowki ,Rafał.
Ulay69

Post autor: Ulay69 »

Serdeczne dzięki ;)
Już problemu nie ma bo i robaczków ani śladu i wszystko wraca do życia :)
ODPOWIEDZ