zawisak borowiec???

Awatar użytkownika
krzem
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time

zawisak borowiec???

Post autor: krzem »

czy to zawisak borowiec?
Obrazek
Obrazek

:)
w atlasie troche inaczej wygląda....
no ale najbardziej przypomina..

tę księzniczkę spotkałem w lesie swierkowym tydzien temu ....
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Tak, to dorosła gąsienica zawisaka borowca. Wszystko raczej się zgadza, gasienice powinny o tej porze kończyć żerowanie. Inna sprawa, że obserwowaliśmy w tym roku niepełne, drugie pokolenie tego motyla w połowie sierpnia. Kto wie jak wyglądaja w tej chwili gąsienice tego pokolenia?

Link do tematu na forum - https://entomo.pl/forum/viewtopic.php?t=3255
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

Pytanie do urzytkownika krzem. gdzie pan znalazl tą gąsienice :?: ja właśnie ich szukam
Konto_usuniete

Post autor: Konto_usuniete »

ja właśnie ich szukam
jeśli szukasz poczwarek zawisaka borowca wez tatę lub mamę pod pachę i wybierz się do najbliższego nadleśnictwa - pod koniec października zaczynają się jesienne poszukiwania szkodników sosny - a zawisak jest jednym z nich. Poproś by leśniczy zabrał cię do lasu gdy bedzie jechał na poszukiwania - jak bedziesz miał szczeście przywieziesz poczwarek pełne kieszenie :wink:
Awatar użytkownika
krzem
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: krzem »

Grzegorz G, :D też o Tobie pomyślałem...

las za rogoźnikiem a przed sączowem

mniej więcej na środku tego obrazka
zumi link
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

No i co dalej, kopać pod każdym drzewem? Liczmy że drzewa stoją co te parę metrów więc ile hektarów przekopać? :)
Na dobrą sprawę można by wskazać większość jeśli nie wszystkie lasy sosnowe czy jodłowe, albo ogólnie iglaste w Polsce.
W moich okolicach jest sosny od cholery, a mimo to nigdy nie znalazłem poczwarki tego gatunku. Podobnie w Bieszczadach buczyna karpacka, a więc przede wszystkim buk-jodła. Imago oczywiście spotykam, ale poczwary nigdy.
Swego czasu babrałem się na wiosnę u siebie w szukanie poczwarek barczatki D.pini i znajdowałem je ale zawisaka nigdy. A dam sobie łeb uciąć, że jest go masę wszędzie. Według mnie wskazanie lasu to żadna pomoc.
Możecie pomóc precyzyjniej ?

Z sensownej porady sam bym chętnie skorzystał..;) No leśnicy, do dzieła zdradźcie tajniki rzemiosła.;)
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

No, na wiosnę, to już raczej nie ma co szukać :wink: poszukiwania szkodników sosny są na jesień, więc wiosną jest ich pewnie znacznie mniej :wink:
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

Nawiązując do tematu, moi znajomi są leśnikami i co rok szukają poczwarek pinastri, odbywa się to jakieś 2 dni po pierwszych przymrozkach. Kilku leśniczych idzie do lasu i rozgrzebuje śćiółkę leśną dookoła sosny. Po kilku godzinach szukania są efekty- "porażająco" dużo poczwarek, niestety, większość spasożytowana...
Pozdrawiam ;)
MarcinW

Post autor: MarcinW »

Kamil Mazur pisze:No i co dalej, kopać pod każdym drzewem? Liczmy że drzewa stoją co te parę metrów więc ile hektarów przekopać? :)
Na dobrą sprawę można by wskazać większość jeśli nie wszystkie lasy sosnowe czy jodłowe, albo ogólnie iglaste w Polsce.
W moich okolicach jest sosny od cholery, a mimo to nigdy nie znalazłem poczwarki tego gatunku. Podobnie w Bieszczadach buczyna karpacka, a więc przede wszystkim buk-jodła. Imago oczywiście spotykam, ale poczwary nigdy.
Swego czasu babrałem się na wiosnę u siebie w szukanie poczwarek barczatki D.pini i znajdowałem je ale zawisaka nigdy. A dam sobie łeb uciąć, że jest go masę wszędzie. Według mnie wskazanie lasu to żadna pomoc.
Możecie pomóc precyzyjniej ?

Z sensownej porady sam bym chętnie skorzystał..;) No leśnicy, do dzieła zdradźcie tajniki rzemiosła.;)
Fakt nie pod kazdym drzewem znajdziesz mi jest łatwiej złapać formę dorosła niz znaleść poczwarkę. Z moich doswiadczen trzeba 2-3 drzewa sprawdzić i pozniej dalej w drugi fragment lasu sie przenieść. wybór miejsca
- patrzec po koronach drzew jezeli są przerzedzone jest wieksze prawdopodobienstwo trafienia
- typowe bory...czyli sosna...sosna....itd...itd
wojtas
UTM: VT79
Podziękowano: 4 times

Post autor: wojtas »

Należało by też wspomnieć że nie kopiemy bo na poczwarki borowca nie idziemy przecież ze szpadlem tylko z pazurkami bo poczwarki są pod mchem a nie w glebie mineralnej . Wiadomo że nie wszędzie są w takich ilościach że pod każdym drzewem są poczwarki .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawisaki (Sphingidae)”