Nowe taksony - dlaczego aż tyle....

Sprawy związane z zasadami tworzenia i nazywania taksonów, z genetyką itd.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Nowe taksony - dlaczego aż tyle....

Post autor: Miłosz Mazur »

(wydzielone z viewtopic.php?p=127736#p127736 )

Mnie z kolei zastanawia fakt, dlaczego tak liczne podgatunki opisuje się najczęściej w najbardziej atrakcyjnych wizualnie (i wydawało by się najlepiej poznanych) grupach, zarówno chrząszczy jaki i motyli, chmmm.... :wink:
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 7 times
Podziękowano: 4 times
Kontakt:

Re: Nowe gatunki (po CPC 2010) cd. [2]

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Miłosz Mazur pisze:Mnie z kolei zastanawia fakt, dlaczego tak liczne podgatunki opisuje się najczęściej w najbardziej atrakcyjnych wizualnie (i wydawało by się najlepiej poznanych) grupach, zarówno chrząszczy jaki i motyli, chmmm.... :wink:
Cóż, ja mam zbyt małą wiedzę jeśli chodzi o problemy systematyczne i taksonomiczne, żeby próbować dociekać dlaczego. Z drugiej strony - tak sobie właśnie pomyślałem - przydał by się na forum temat coś w stylu "Podstawy systematyki", który rozszerzył by wiedzę od tej najprostszej - na ogół wszystkim znanej - do bardziej skomplikowanych zagadnień.
Proste wyjaśnienie co znaczy młodszy synonim, starszy synonim, nowa kombinacja, zsynonimizowanie, dlaczego raz nazwisko autora gatunku mamy w nawiasach a innym razem bez. No takie podstawy... a potem przejść do podgatunków, co i z czym, dlaczego tak a nie inaczej...

Myślę, że to byłoby ciekawe dla wszystkich (no prawie wszystkich :) )
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

:arrow: https://entomo.pl/artykuly/zetes/homosym.htm ,trzeba przeszukać forum i zrobione :wink: .
Pozdrawiam Rafał.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 7 times
Podziękowano: 4 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Rafał Celadyn pisze::arrow: https://entomo.pl/artykuly/zetes/homosym.htm ,trzeba przeszukać forum i zrobione :wink: .
Pozdrawiam Rafał.
To wpisz w wyszukiwarkę entomo np. homonimia i sprawdź. Powodzenia :) Wyszukiwarka indeksuje (tak mi się wydaje) tylko posty i artykułów nie znajdziemy nie wiedząc po prostu - że są. Wszystko jest jednak do nadrobienia ;)
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 25 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Grzegorz Banasiak pisze: Wyszukiwarka indeksuje (tak mi się wydaje) tylko posty i artykułów nie znajdziemy nie wiedząc po prostu - że są.
Wyszukiwarka na głównej stronie entomo wyszukuje:
CAŁE entomo.pl (wraz z forum) lepidoptera.eu oraz colpolon.biol.uni.wroc.pl

Po wpisaniu homonimia albo jakiegokolwiek slowa z artykułu Szczepana wyszukiwarka go znajdzie (np. praeoccupatum ). Tak samo można przeszukiwać stronę prof. Borowca, a tam wyszukiwarki nie ma, więc narzędzie będzie jak najbardziej przydatne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Taksonomia, systematyka, genetyka”