Dwie plamy na pokrywach
- Robert Zoralski
- Specjalność: Syrphidae
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Dwie plamy na pokrywach
Mam pytanie do kolegów. Który z najmniejszych krajowych Carabidae (2-3 mm, czarny, czułki i odnóża prawie czarne, tylne kąty przedplecza zaokrąglone jak u Bradycellus sp./Acupalpus sp.) może mieć dwie brązowe plamy na pokrywach o kształcie, umiejscowieniu i wielkości w stosunku do całych pokryw tak jak Dromius fenestratus?
Mam takiego chrząszcza z marca zeszłego roku i wydawało mi się, że to cecha na tyle charakterystyczna, że oznaczenie będzie błyskawiczne, a przyznam, że mam kłopot z jego oznaczeniem od dłuższego czasu. Dromiusa wykluczam ze względu na rozmiary 5mm. To coś z Trechinae (zredukowane "labial palps"), zapewne Bembidion sp., tylko który?
Będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Robert
Mam takiego chrząszcza z marca zeszłego roku i wydawało mi się, że to cecha na tyle charakterystyczna, że oznaczenie będzie błyskawiczne, a przyznam, że mam kłopot z jego oznaczeniem od dłuższego czasu. Dromiusa wykluczam ze względu na rozmiary 5mm. To coś z Trechinae (zredukowane "labial palps"), zapewne Bembidion sp., tylko który?
Będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Robert
- Dominika+Jurek Radwańscy
- Specjalność: Collembola
- Podziękował(-a): 5 times
- Podziękowano: 7 times
- Robert Zoralski
- Kontakt:
Dołączam zdjęcia z mikroskopu. Kiepskiej jakości, ale uzupełniają opis.
Podrawiam
Robert
Podrawiam
Robert
- Załączniki
- Photomizer Cam 2010-04-12 23-19-54.jpg (124 KiB) Przejrzano 2595 razy
- Photomizer Cam 2010-04-12 23-19-11.jpg (84 KiB) Przejrzano 2597 razy
-
- Podziękował(-a): 3 times
Na szczęście pojawiło się zdjęcie, bo w trakcie poszukiwań oprócz wspomnianego wyżej B.humerale zacząłem już nawet podejrzewać Perileptus areolatus, choć oczywiście w obu przypadkach przedplecze zdecydowanie nie pasuje do opisu podanego przez Roberta
Patrząc na zdjęcie dochodzę do wniosku, że przedplecze takie nie pasuje też do żadnego Bembidiona. Moim zdaniem delikwent ten należy do rodzaju Acupalpus (zapewne dlatego Robercie tak Ci się skojarzył kształt przedplecza
), ale jest to jakiś nietypowo ubarwiony okaz - moim zdaniem z dużym prawdopodobieństwem może to być A.exiguus.

Patrząc na zdjęcie dochodzę do wniosku, że przedplecze takie nie pasuje też do żadnego Bembidiona. Moim zdaniem delikwent ten należy do rodzaju Acupalpus (zapewne dlatego Robercie tak Ci się skojarzył kształt przedplecza

- Robert Zoralski
- Kontakt:
Mój błąd. To takie maleństwo, że naprawdę ciężko dojrzeć. Tak się niefortunnie złożyło, że sama końcówka ostatniego członu "labial palp" jest jasno brązowa a podstawa (więcej niż połowa) tego członu bardzo ciemna i tak bardzo kontrastowało, bardziej niż przewężenie między czlonami, że aż mnie wprowadziło w błąd. Dopiero gdy przełączyłem się z 4x na 10x to było widać. Rzeczywiście Acupalpus sp. by się zgadzał - to duża wskazówka. Harpalini na 100%, teraz to widzę. Zanim napisałem wątek to na podstawie samego przedplecza bardziej mi przypominał Pterostichusy niż Bembidiony. Pooglądam go jeszcze jutro na spokojnie z kluczami i może uda się na podstawie innych cech doprecyzować. W ogóle jakiś dziwny ten okaz....A co z tą cechą. Przecież Acupalpus to Harpalinae.

Dzięki za uwagi i próby oznaczenia!
Robert
-
- Kontakt:
-
Chcesz powiedzieć, że ten chrząsz ze zdjęcia Roberta jest podobny do tego : http://www.hawar-islands.com/blog/media ... Beetle.jpgWisnia4don pisze:Mi się wydaję że to jakiś pochodny od (podam nazwę angielską, bo nie znam łacińskej ) Domino Beetle, tylko nie wiem czy występowanie to samo itp itd. Jestem początkujący więc aż tak się nie znam
Chyba zwątpiłem

Jurek
-
- Robert Zoralski
- Kontakt:
Połysk to raczej wynik naprawdę kiepskiej jakości kamery usb wkładanej w okular mikroskopu. Tak po prawdzie to dla chrząszcza tej wielkości (poniżej 3mm) i takim przedpleczu to wielkiego wyboru w określeniu gatunku nie mamy. No ale te plamy rzeczywiście interesujące. Przejrzałem jeszcze 2 zbliżone okazy z tego samego miejsca (podesłane przez T. Sokołowskiego, 11-13 marzec 2008, miejscowość Międzychód) i odnalazłem tam drugi A. exiguus (trochę inna aberracja - tym razem jedno lekkie rozjaśnienie na samym środku pokryw) i jeden A. dubius (jasnobrązowy, trochę inny kształt wgłębienia na przedpleczu). Okazy są w mojej kolekcji, w gablocie z innymi biegaczami, porządnie opisane i przechowywane, więc nic im się nie stanie. Przy najbliższej okazji postaram się o konsultacje co do tych osobników. Nie mam w tej chwili takiego sprzętu fotograficznego żeby zrobić lepsze zdjęcia. Dziękuję jeszcze raz za pomoc.Rzeczywiście przypomina Acupalpus ?exiguus, lecz dziwny połysk i tę plamy
Pozdrawiam
Robert
-
- Podziękował(-a): 3 times
Dla Twojej wiadomości-rodzaj Anthia nie występuje w Europie-tyle chyba wystarczy w tej kwestii. Skoro się nie znasz, to nie próbuj nic na siłę oznaczać, bo na razie to sam widzisz, co z tego wychodzi (także w innych tematach).Wisnia4don pisze:Domino Beetle, tylko nie wiem czy występowanie to samo itp itd. Jestem początkujący więc aż tak się nie znam
-