Donus philanthus (Olivier, 1808)
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
Donus philanthus (Olivier, 1808)
W grudniu znalazłem gąsienice na szczawiu i wyglądały mi na modraszkowe, wylęgły się natomiast chrząszcze, czy da się je oznaczyć ze zdjęcia, chociażby rodzaj?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
To przedstawiciel podrodziny Hyperinae. Są one dość wyjątkowymi ryjkami, gdyż ich larwy żerują na powierzchni roślin, jak gąsienice, a nie wewnątrz tkanek jak inne szanujące się ryje 
Bardzo charakterystyczne są też ich poczwarki, które otaczają się ażurowymi kokonami również na powierzchni roślin.
Gatunek ciężko mi oznaczyć bez okazu w dłoni, podobny trochę do Donus zoilus (choć powinny mu wtedy odstawać na pokrywach szczecinki) lub jakiś Neoglanis (N. palumbarius ?).
Dopiero teraz zwróciłem uwagę na Twoją lokalizację - Rzym. W obszarze śródziemnomorskim tego więcej niż u nas, więc tym bardziej ciężko mi cokolwiek powiedzieć ze zdjęcia
Marek Wanat albo Jurek Szypuła na pewno pomogą.
Bardzo charakterystyczne są też ich poczwarki, które otaczają się ażurowymi kokonami również na powierzchni roślin.
Gatunek ciężko mi oznaczyć bez okazu w dłoni, podobny trochę do Donus zoilus (choć powinny mu wtedy odstawać na pokrywach szczecinki) lub jakiś Neoglanis (N. palumbarius ?).
Dopiero teraz zwróciłem uwagę na Twoją lokalizację - Rzym. W obszarze śródziemnomorskim tego więcej niż u nas, więc tym bardziej ciężko mi cokolwiek powiedzieć ze zdjęcia
Marek Wanat albo Jurek Szypuła na pewno pomogą.
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
-
Stefan Kozieł
Tomku!
A popatrz tutaj: http://www.naturamediterraneo.com/forum ... erms=donus
szczególnie na okazy na czerwonym liściu.
A popatrz tutaj: http://www.naturamediterraneo.com/forum ... erms=donus
szczególnie na okazy na czerwonym liściu.
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt: