Proszę o oznaczenie
-
Proszę o oznaczenie
Proszę o oznaczenie do gatunku lub rodzaju, jeśli to możliwe.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:04:28 12:52:48Image taken on:wtorek, 28 kwietnia 2009, 10:52Focus length:11.5 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:80Camera-model:C5060WZ
- M. Stachowiak
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Jeśli potrzebujesz Mietku stanowiska P. punctulatus, to dodam jeszcze swoje
Jedyne jak dotąd moje spotkanie z tym gatunkiem miało miejsce 17.05.2008. Miejscowość - Kiełpiny k. Lipna (CD66). Nie pamiętam w tej chwili, ile okazów zebrałem, ale chyba ze 3 - później sprawdzę. Na jakiejś polnej drodze, wokół pola uprawne, ale nie pamiętam, co też tam rosło.
Gatunek ten wydaje się średnio częsty - czy tak faktycznie jest, czy po prostu nie trafiam na niego ?
A tak przy okazji - czy są jakieś współczesne doniesienia z Polski na temat P. kugelanni, P. striatopunctatus i P. sericeus ?
Ps. Sprawdziłem - jednak odłowiłem 2 okazy, a nie 3 - teraz pamiętam, ten trzeci był rozdeptany, więc go zostawiłem.

Gatunek ten wydaje się średnio częsty - czy tak faktycznie jest, czy po prostu nie trafiam na niego ?
A tak przy okazji - czy są jakieś współczesne doniesienia z Polski na temat P. kugelanni, P. striatopunctatus i P. sericeus ?
Ps. Sprawdziłem - jednak odłowiłem 2 okazy, a nie 3 - teraz pamiętam, ten trzeci był rozdeptany, więc go zostawiłem.
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 kwietnia 2009, 22:49 przez Bartek Pacuk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- M. Stachowiak
Z okolic Lipna znam kilka stanowisk P. punctulatus, między innymi w ubiegłym roku gatunek ten znalazłem koło miejscowości Skępe (obrzeże rez. „Stary Zagaj”). W tej części kraju występuje on również koło Torunia (Papowo, Dąbrowa Biskupia), Chełmży, na Pojezierzu Brodnickim, Wysoczyźnie Świeckiej, okolicach Szubina (Szaradowo, Zalesie) i Równinie Inowrocławskiej. Nie jest zbyt często spotykany. Preferuje środowiska otwarte i półotwarte, niezbyt wilgotne, na glebach piaszczystych lub piaszczysto-gliniastych.
Z ostatniego ćwierćwiecza nie znam informacji o gatunkach, których nazwy wymieniłeś, a to przypuszczalnie dlatego, że gatunki te mogą być mylone z pokrewnymi albo są na tyle rzadko spotykane, że nikt nie miał szczęścia ich odłowić.
Z ostatniego ćwierćwiecza nie znam informacji o gatunkach, których nazwy wymieniłeś, a to przypuszczalnie dlatego, że gatunki te mogą być mylone z pokrewnymi albo są na tyle rzadko spotykane, że nikt nie miał szczęścia ich odłowić.
-
Wracając do tego tematu, to trafiłem ostatnio na 2 wzmianki o odłowieniu P. sericeus, przeglądając Biuletyn Częstochowskiego Koła Entomologicznego. Gatunek ten wymienia w swoich 2 pracach Jarosław Klasiński, z 2 rezerwatów w Jurajskim Parku Krajobrazowym. Czy te informacje są Ci Mietku znane? W razie czego służę linkiem lub pdf-em. Nie wiem, na ile wiarygodne są te informacje, ale sam fakt wymienienia tego gatunku wydaje się ciekawy.M. Stachowiak pisze:Z ostatniego ćwierćwiecza nie znam informacji o gatunkach, których nazwy wymieniłeś, a to przypuszczalnie dlatego, że gatunki te mogą być mylone z pokrewnymi albo są na tyle rzadko spotykane, że nikt nie miał szczęścia ich odłowić.
- M. Stachowiak
-
W takim razie za chwilę Ci te prace wyślę mailem. Sam Biuletyn CzKE wygląda całkiem przyzwoicie i zawiera niezłe pracki faunistyczne dotyczące choćby Staphylinidae czy różnych rodzin motyli, więc myślę, że faktycznie warto by się skontaktować z J. Klasińskim i sprawdzić, czy rzeczywiście to co złowił to Poecilus sericeus.
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
http://www.czkent.entomo.pl./biuletyn_3_2006max.pdf -tutaj jest link do tej pracy(może się komuś przyda),kiedyś tam, ją ściągnąłem 

-