Jacek pisze:
Jacek Kalisiak pisze:a ta podana na stronie internetowej to nic nie warte gówno
- kto tak pisze ? Na pewno nie ja ! - i to jest obraźliwe stwierdzenie ! słusznego mego zaniepokojenia !
Fakty:
na stronie podano:
1. Checklist Syrphidae Polski (Diptera, Syrphidae) Opracował: Łukasz Mielczarek, 2009 - prawda czy fałsz ? dla mnie gatunki na czerwono są jakieś dziwne ... bo:
2. Na stronie nie ma odnośników do wyjaśnienia co oznacza ta czerwona barwa i dlaczego podaje się gatunek a danych nie ma żadnych na jego temat !
3. W opracowaniach tego typu powinno się podać (dla rzetelności i uwiarygodnienia danych) literaturę na bazie której autor wnioskuje dlaczego , co i jak....
4. powoływanie w dyskusji się na osoby (inicjały) nie obecne w niej i na to że jesteśmy w amoku nie jest merytoryczne.
5. Nie jest dla mnie argumentem fakt, że jakaś baza danych - np.FaUEu
Łukasz Mielczarek pisze:Fauna Europaea ma wiele błędów, ale przy takiej liczbie rekordów błędy to nic dziwnego
- a mi jest mi wstyd że taka baza nie jest "updatowana" po 2004 roku przez specjalistów którzy ją tworzyli !
6.
Jacek Kalisiak pisze:Ale sugestia, że Internet to taki obrzydliwy zbiornik odpadków
- kto tak czuje ? - poisałem w ten sposób obraźliwy o internecie ? - raczej nie - pisałem zatroskany w takiej sprawieL aby informacje były rzetelnie podawane i czytelne dla wszystkich ! (zawodowców, Rodaków, innych nacji i amatorów).
Możecie się z tym zgodzić lub nie. Wiem, że młodość ma swoje "prawa: a starość swoje !
Takie są moje argumenty.
Proszę pamiętać o jednym: jest takie łacińskie powiedzenie:
cokolwiek czynisz, czyń rozsądnie i patrz końca.
pzdr,
Andrzej J. Woźnica